Actualizat aprilie 8th, 2025 1:46 PM
mai 25, 2015 Andrei Şandor Actualitate 4 3675 vizualizari
După modelul evenimentului de lansare a candidaturii sale din 2008, Ilie Bolojan a început campania de promovare a turului 2 al Referendumului pentru fuziunea administrativă cu Sânmartinul punându-se la o mini-tribună branduită pentru ocazie. Și cu principalii săi colaboratori care susțin proiectul în spatele său și în lateral.
Mizele declarate ale campaniei premergătoare datei de 14 iunie – când orădenii vor putea din nou să își spună părerea privind proiectul de lărgire a Municipiului – sunt readucerea la vot a celor aproximativ 37.000 de alegători care au mers la urne și în 10 mai, respectiv scoaterea din case a încă aproximativ 20.000 de orădeni. Asta pentru ca, de data asta, Referendumul să nu mai cadă din cauza absenteismului masiv. Bolojan e convins că nu există posibilitatea ca unificarea să nu aibă loc, datele de la precedentul referendum arătând că majoritatea covârșitoare a celor care s-au dus la urne au pus ștampila pe „Da”. Deci rămâne problema convingerii lumii în privința ieșirii la vot.
Or, pentru ca cel puțin 30% dintre votanții din Oradea să se și prezinte la secții, de data asta se apasă pedala mobilizării generale. Ca înainte de război, când cetățenii sunt chemați la arme. Edilul-șef liberal a făcut apel la toate categoriile socio-profesionale care pot ajuta la răspândirea mai eficientă a veștii că în 14 iunie se votează din nou pentru dezvoltarea urbei, pentru bunăstarea populației, pentru rămânerea acasă a copiilor și pentru atragerea de vizitatori mai mulți astfel încât Oradea să fie cunoscută și ca oraș turistic.
Nu pierdem nimic. Câștigăm
Pregătit să reia și în teren discuțiile interminabile cu oamenii și să le explice din nou cetățenilor că prin alipirea Sânmartinului nu se pierde nimic, primarul Oradiei transmite mai ales scepticilor că un oraș mai mare va genera venituri mai mari pentru angajați. Cum? Companiile vor putea să se dezvolte mai mult, va fi cerere pentru angajați, firmele se vor „bate” pentru oameni, deci și salariile vor crește. De asemenea, șeful Primăriei spune că un mediu de afaceri / industrial mai dezvoltat va da mai mulți bani la bugetul local, adică vor fi bani mai mulți cu care să fie rezolvate problemele orașului.
Punem la punct Băile Felix
Un principal interes urmărit prin unificarea administrativă cu comuna Sânmartin pare să fie dezvoltarea turismului. Deci grija pentru stațiunile Băile Felix și Băile 1 Mai va fi la loc de cinste. Bolojan spune că Primăria Oradiei Mari va putea proteja mai bine zăcământul de apă geotermală din comuna vecină și că va putea apăra mai eficient zona de explorarea / exploatarea hidrocarburilor din subteran. Iar dacă stațiunile vor fi dezvoltate și bine îngrijite vor veni mai mulți turiști. Care, în principiu, vor putea profita și de un aeroport internațional funcțional.
Politicienii să ajute sau să poarte crucea nedezvoltării
Ilie Bolojan subliniază din nou că această campanie nu are nimic politic. „Dacă bunăstarea populației este miza tuturor partidelor, atunci proiectul unificării cu Sânmartinul trebuie susținut de către toți liderii politici”, consideră primarul. Acesta spune că într-o țară normală proiectele majore de interes general au parte de susținere din partea tuturor partidelor, bunăstarea fiind „mai presus de orice calcul politic mărunt”. Deși ar miza pe sprijinul șefilor de partide de pe plan local, Bolojan îi și avertizează: în caz că referendumul va cădea din cauza unui sabotaj politic, liderii partidelor vor purta povara eșecului proiectului de dezvoltare a Municipiului Oradea și vor suporta rușinea aferentă.
Kedves magyarok, nu vă fie teamă!
Nu au scăpat de atenție votanții orădeni de etnie maghiară. Primarul Bolojan recunoaște că aceștia, deși de regulă ies la vot, acum nu prea au făcut-o. Și se pare că acest lucru s-ar datora liderilor formațiunilor maghiare (UDMR și PPMT), care le-au inoculat teama că va scădea ponderea maghiarimii și că, pe cale de consecință, vor pierde din anumite drepturi pe care le au acum. Edilul confirmă: „Va scădea ponderea populației maghiare de la 24,9% la 23,9%”. Deci niciun orădean maghiar nu va avea de suferit. „Scopul acestui Referendum nu este ca ponderea populației maghiare să scadă, ci dezvoltarea orașului”, a declarat Ilie Bolojan, care le transmite celor cu teama de mai sus că „viitorul nu poate fi construit decât împreună”, indiferent de ce s-a întâmplat în trecut. Și le cere etnicilor maghiari să meargă la urne în 14 iunie.
Fiecare votant din 10 mai să convingă încă un orădean
Orice pentru realizarea cvorumului minim obligatoriu. Pentru ca 30% dintre orădenii cu drept de vot să se prezinte la urne, primarul Bolojan cere implicare în primul rând din partea celor care în 10 mai au spus „Da”. Acestora, întâiul gospodar al urbei le cere să facă totul pentru a mai convinge oameni să voteze. Cel puțin câte o persoană la fiecare alegător care la primul tur a fost la secța de votare. De asemenea, edilul-șef speră ajutorul firmelor orădene care ar trebui „să-și mobilizeze angajații”. Întrebat dacă o asemenea abordare nu poate genera abuzuri la adresa angajaților – cărora li s-ar putea impune sub diverse forme să se prezinte la vot indiferent că le place sau nu ideea unificării, iar dacă nu ar putea fi sancționați -, primarul Oradiei a declarat pentru bihorstiri.ro că abuzurile sunt excluse și că nu e vorba despre „mobilizare prin șantaj”. Ilie Bolojan crede că angajații care văd că un patron sau un director este favorabil acestui proiect administrativ ar putea fi influențați în sensul bun al cuvântului și ar putea să se prezinte la vot având încredere într-o viață mai bună, într-o leafă mai mare. În același context, primarul face apel și la firmele din domeniul turistic (hoteluri, cafenele, restaurante), respectiv la cele de taximetrie, acestea putând și ele contribui la reușita moblizării pentru data de 14 iunie.
Nemulțumiții să mă / ne ardă la anu’!
În ceea ce privește pensionarii, Bolojan spune că s-a văzut că vârstnicii urbei nu prea s-au înghesuit la vot, deși ei sunt, de regulă, cei mai harnici în asemenea zile importante. Primarul le transmite că aceștia ar trebui să țină cont de faptul că Oradea Mare ar putea să le readucă acasă copiii plecați la muncă în alte orașe sau în alte țări. Și că dacă acești copii ai pensionarilor au plecat de aici, acest lucru se datorează faptului orașul, așa cum a fost el până acum, nu le-a oferit oportunități. Dând de înțeles că a priceput și faptul că o parte a imensului absenteism din 10 mai poate fi pusă în dreptul nemulțumirilor generale la adresa sa ori a Primăriei pe care o conduce, Ilie Bolojan speră ca și acești nemulțumiți să înțeleagă că jalbele lor „sunt mult prea mărunte față de miza unificării cu Sânmartinul”. De asemenea, edilul le cere acestora să îl taxeze pe el și să-i taxeze pe aleșii locali în 2016, la scrutinul de rigoare, dar în 14 iunie 2015 să se ducă la urne pentru fuziunea propusă.
Orădenii care doresc să se implice în campania pentru turul 2 al referendumului pot solicita detalii sunând la 0259.409.458 sau pot trimite E-mail pe adresa referendum@oradea.ro.
mart. 22, 2017 0
feb. 26, 2016 0
feb. 23, 2016 0
feb. 04, 2016 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
dat fiind titlul folosit „Primarul Bolojan: Orădeni, vă ordon, mobilizați-vă și mobilizați pentru unificare!” la acest articol – e drept ca nu ati pus ghilimele, insa punand acea fraza, si in special cuvintele „va ordon” dupa numele primarului si semnul 2 puncte, intreb daca este corect deontologic sa puneti aparent cuvinte in gura primarului. ca n-a zis el ca „va ordon”..
ar fi frumos un editorial din partea dl. Andrei Sandor cu parerea sa proprie privind referendumul, daca isi doreste sau nu alipirea, si care ii sunt motivele. „Pentru ca manipulare vine din toate partile, depinde pe care o preferi”, sa stim si noi ce sustine autorul defapt.
Domnule (sau doamna) „Unu”, multumesc pentru interesul manifestat. Inclusiv pentru curiozitatea privind parerea mea despre alipire. O puteti citi deja la rubrica de editoriale. Cat despre insinuarea ca peste tot e „manipulare”, dati-mi voie sa va atrag atentia ca pe bihorstiri.ro veti gasi poate cele mai corecte articole de informare privind acest subiect (si altele). Din simplul motiv ca nu facem parte din „armata” niciuneia dintre parti. Iertati-mi modestia! Sper sa ne ramaneti un cititor fidel si sa nu va oprit doar la titlurile articolelor.
O seara placuta!
D-le bolojan, sa traiti … mea! (adica DPM pentru cine stie bancul)
Pana de curand, v-am citit cu placere, si mi se parea cea mai impartiala publicatie, dar avand in vedere ca in ultima perioada (de cand a inceput treaba cu referendumul), articolele publicatiei dumneavoastra au tendinta sa fie ironice la adresa primariei Oradea, si a primarului in special, culminand cu acest titlu, pe mine ca cititor m-ati pierdut. Cat timp veniti cu inventii josnice sa nu mai aveti pretentia de publicatie serioasa, iar daca asta vreti, asta ve-ti avea. Precizez faptul ca nu am simpatie fata de nici un partid, dar consider ca orasul este pe un trend ascendent in ultimii ani, doar cei rau-voitori nu vad asta, iar aceasta fuziune ar scoate acest oras din amorteala economica, lucru pe care il stie orice om care are cunostinte minime de economie, si ar trebui sa si-l doreasca fiecare locuitor al orasului, dezvoltarea propriului oras. In fine, termin aici cu povestile, si va urez sa va fie rusine pentru asemenea articole!