Actualizat ianuarie 22nd, 2025 6:36 PM
iun. 15, 2015 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 3378 vizualizari
Luând act de prezența de doar 28,24% a orădenilor la urne, procent care nu validează nici cel de-al doilea referendum organizat de Primărie cu scopul unificării administrative cu Sânmartinul, Ilie Bolojan a făcut o analiză a cauzelor care au condus la noua trântire a scrutinului. Așa cum era de așteptat, după ce s-a abținut de la comentarii de ordin politic, edilul-șef a identificat și astfel de cauze. Mai exact, Bolojan arată spre conducerea UDMR și spre cea a PSD.
Liderii celor două partide „care au un număr de electori captivi care ar fi putut schimba rezultatul…au recomandat public sau discret” ca adepții lor să nu se prezinte la vot duminică, spune primarul de Oradea, care nu ezită să califice comportamentul șefilor acestor formațiuni politice drept unul de boicot clar la adresa proiectului de fuziune între cele două localități. „În cazul domnului Mang (n.b.: președintele PSD Bihor, Ioan Mang) au fost apeluri publice, deci nu trebuie dovedite, iar în cazul UDMR se vede clar din graficele cu prezența la vot”, a declarat luni primarul liberal. Acesta se referă, de exemplu, la zona Episcopia, unde s-a înregistrat cel mai mic procent de prezență la urne, de 11,53%. Ilie Bolojan le-a mulțumit, totuși acelor simpatizanți / membri UDMR și PSD care s-au prezentat la urne în ciuda recomandărilor liderilor. „Dacă acest proiect nu se va realiza, va fi răspunderea pe termen lung a liderilor acestor partide. Pentru această chestiune au partea lor de răspundere pentru că este proiectul orașului Oradea, nu al unei persoane sau al unui partid. Dar pentru calcule politice mărginite, de doi lei, au preferat să saboteze un proiect major pentru Municipiul oradea, care ar fi generat o dezvoltare suoplimentară bazată și pe turism”, a spus, vizibil supărat mai ales pe actualii săi parteneri de guvernare locală, UDMR-iștii.
Alte cauze ale eșecului referendumului de ieri (14 iunie), în opinia edilului-șef ar fi chestiuni generale legate de situația din țară – lehamitea față de clasa politică, încrederea extrem de scăzută în politicieni -, de situația administrativ-birocratică a multor orădeni care nu (mai) domiciliază la adresele din buletinele lor, precum și de modul în care Primăria Oradea și primarul orașului sunt percepuți în acest moment de către votanți. „Îmi asum partea mea de responsabilitate din acest punct de vedere”, a precizat Bolojan, care, cu toate că au fost două consultări ale populației care nu au întrunit cvorumul necesar, nu renunță la posibilitatea anexării comunei Sânmartin.
Primarul spune că subiectul rămâne deschis, că fuziunea cu comunele învecinate este o metodă de dezvoltare dovedită în Europa ultimilor 30 – 40 de ani și că, probabil în 2016, va fi tranșat subiectul. Fie împreună cu chestiunea fuziunii cu Oșorheiul, fie separat. Poate simultan cu alegerile locale.
În opinia lui Ilie Bolojan, nu e corect să se spună că prin absenteismul masiv din 10 mai și din 14 iunie majoritatea orădenilor s-ar fi pronunțat, de fapt, împotriva proiectului. Din contră, având în vedere că, potrivit comparațiilor cu numărul de votanți de la alte tipuri de alegeri, majoritatea cetățenilor cu simț civic au ieșit la vot (cel puțin în 14 iunie) și au ales răspunsul „Da” referitor la unificare, primarul Oradiei consideră că proiectul este dorit.
oct. 13, 2024 0
iun. 06, 2024 0
iun. 05, 2024 0
mai 26, 2024 0
ian. 22, 2025 0
ian. 22, 2025 0
ian. 22, 2025 0
ian. 22, 2025 0