Actualizat aprilie 12th, 2025 4:48 PM
mart. 14, 2014 Andrei Şandor Administrație 2 1728 vizualizari
E de notorietate faptul că șefii Primăriei Oradea ignoră, în cazurile cu adevărat controversate, părerile cetățenilor. Acest mod de a trata oamenii a fost deja sesizat în repetate rânduri, atât de locuitorii din oraș, de unii ziariști, dar și de reprezentanții unor partide politice reprezentate în Consiliul Local (UDMR și PDL). Cu toate acestea, conducerea Municipalității se încăpățânează și susține că bagă în seamă ideile și părerile oamenilor care participă la dezbaterile publice. Subiectul a fost adus în discuție de reporterul bihorstiri.ro în această săptămână, când viceprimarul Ovidiu Mureșan a anunțat că un principal obiectiv al administrației locale este o mai mare implicare a cetățenilor orașului în dezbateri. Potrivit reprezentantului Executivului din Primărie, printr-o astfel de implicare se pot evita discuții și neînțelegeri ulterioare. Mureșan s-a arătat oarecum nemulțumit de participarea slabă a cetățenilor la dezbaterile publice, dar, culmea, edilul social-democrat pune acest lucru pe ora la care dezbaterile sunt organizate sau pe modul în care ele sunt anunțate de Primărie. Nici prin gând nu le-a trecut șefilor Primăriei că, poate, o explicație a acestei neimplicări este tocmai faptul că, așa cum arată experiența ultimilor ani, oamenii vin degeaba la dezbateri. Mai nimic din solicitările lor nu e luat în considerare. Întrebat despre acest aspect, viceprimarul Mureșan a declarat pentru bihorstiri.ro că nu este adevărat și că, din contră, Municipalitatea ține cont de părerile oamenilor, „dacă ele sunt pertinente”. Bineînțeles, înțelegem că „pertinent” înseamnă ceva ce e în ton cu dorințele/planurile Primăriei. S-a simțit și vceprimarul Mircea Mălan care a ținur să dea un exemplu concret de bună colaborare cu cetățenii: Primăria a mers să le explice unor locatari din zona străzii Moldovei că urmează să fie făcută o nouă cale de acces, iar oamenii și-au manifestat unele nemulțumiri. Prin urmare, „varianta pe care o vom realiza este a treia”, a spus Mălan.
Aparent, așadar, participarea cetățenilor la luarea de decizii este dorită, iar conducerea urbei zice că nu ignoră opiniile și cerințele.
Iată, totuși, o scurtă listă de subiecte importante pentru comunitate în privința cărora orădenii, deși s-au manifestat public (fie la dezbateri publice, fie în mitinguri autorizate), nu au fost băgați în seamă: eutanasierea câinilor de la adăpost, PUG-ul care conține prevederi despre demolarea (în timp) a unei părți a străzii Avram Iancu, refacerea proiectului de reamenajare a Pieței Unirii sau, mai nou, mutarea în Cetatea Oradea a Muzeului Țării Crișurilor.
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 09, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 10, 2025 0
apr. 09, 2025 0
Poţi să adaugi şi aşa-zisele dezbateri privind regulamentul local de publicitate, la care am participat şi am solicitat chestii, evident, degeaba, căci aveau tema dată dinainte şi nu aveau voie să se abată deloc de la „linie”.
Merci pentru comentariu, Florin! Din pacate – si spun asta fara rautate si fara sa fiu tendentios – am observat ca majoritatea consultarilor cu cetatenii (in chestiuni intr-adevar sensibile, despre care se stie ca vor genera emotii in randul maselor) sunt facute doar pentru a bifa pasul birocratic obligatoriu al dezbaterii publice. Pacat. In alte tari se tine cont de adevaratelea de cerintele oamenilor, de la cele mai banale si pana la cele mai serioase proiecte. Ceea ce e deranjant este reactia edililor atunci cand ii tragi de maneca pe tema asta…