Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
feb. 22, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1324 vizualizari
Controversele din jurul impozitării terenurilor intravilane deținute de orădeni lovesc într-o zonă la care proprietarii afectați nu s-ar fi gndit poate niciodată. Primăria Oradea, în demersul de a corecta așa zisele abuzuri privind impunerea plății unui bir pentru teren cu construcții pentru 850 mp din suprafețele tuturor proprietarilor de terenuri din municipiu, a găsit posibilii vinovați de rangul 2. Este vorba despe topografi, despre care reprezentanții Municipalității au declarat vineri (22 februarie) că „scriu cam ceea ce vor proprietarii” în documentele care ajung la Cadastru.
Miroase a fals și uz de fals
Cu alte cuvinte, în foarte multe cazuri – peste 1.000, conform directorului economic Eduard Florea – în schițele întocmite de topografi la cererea proprietarilor, apare drept livadă sau grădină o suprafață importantă de teren aflat lângă casa omului, dar care este evident că are o altă întrebuințare. Iar aici, Primăria simte o complicitate frauduloasă între proprietarul care vrea să scape cu impozit cât mai mic și topograf. Pentru a susține acuzele, primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Ovidiu Mureșan și directorul Florea au prezentat azi în fața presei câteva asemenea cazuri, imaginile (vezi galeria foto de mai jos) fiind extrase din ortofotoplanuri aferente unor zone orădene rezidențiale. Iar planșele par destul de grăitoare: pe lângă ditamai casa, nici urmă de pom fructifer sau de câmp cu grâne, în schimb se vede clar că sunt piscine și spații verzi amenajate peisagistic.
[nggallery id=1462]
Situația necesită reglementare, iar topografii care vor fi depistați că au întocmit acte neconforme cu realitatea din teren riscă să își piardă dreptul la practică, ei urmând să fie „pârâți” la Oficiul Județean de Publicitate și Cadastru Imobiliar.
Clarificare caz cu caz
Săptămâna viitoare, Consiliul Local Oradea va relua controversatul subiect al supraimpozitării terenurilor intravilane care apar în Registrul Agricol ca fiind terenuri agricole și care au fost declarate și la Primărie ca fiind de acest gen. Cetățenii care se știu cu musca pe căciulă sau cei care nu înțeleg exact ce și de ce se întâmplă au timp să își reglementeze situația până în data de 31 iulie. Directorul economic Eduard Florea spune că oamenii vor trebui să facă un drum la Direcția de Urbanism din cadrul Primăriei cu „un set minim de acte doveditoare”. Practic, se dorește verificarea tipului de teren pe care cetățeanul îl deține: construibil sau nu. Municipalitatea va pune la dispoziția orădenilor cereri tip, acte care vor fi privite automat ca luări la cunoștință a situației terenului în cauză, documentul urmând să fie folosit și la Registrul Agricol. Cu alte cuvinte, se va elimina treptat neconcordanța între datele deținute de Primărie și cele de la Registru cu privire la același teren. Pentru a fi o operațiune și mai acurată, Primăria le sugerează proprietarilor să vine și cu un extras de Carte Funciară, care nu e musai să fie actualizat. Din start, Florea precizează că toți proprietarii de clădiri/case vor fi afectați de recalcularea birului, în funcție de zona de impozitare în care se află imobilul deținut.
Nu mințiți, că vă verificăm!
Dacă cei ce au terenuri nu se conformează și nu se duc la Primărie pentru clarificarea situației, se va considera din oficiu că proprietarii în cauză au luat la cunoștință și că sunt de acord cu reîncadrarea terenurilor aferente. Dar atenție: în acest caz, de la 1 august 2013, întreaga proprietate va fi impozitată ca fiind teren cu construcții. Iar reanalizarea situației, pentru anul curent, va putea fi făcută doar până în 30 septembrie. Referitor la plata dărilor, directorul economic menționează că termenul până la care proprietarii de terenuri cărora li se va reclacula impozitul vor putea să plătească se amână până la data de 30 septembrie, acordarea bonificației rămânând valabilă. În schimb, dacă inspectorii care vor ieși pe teren pentru a verifica situația reală a terenurilor intravilane vor descoperi că în continuare sunt persoane care au dat declarații eronate privind încadrarea acestora, recalcularea impozitului de rigoare se va aplica retroactiv pe 5 ani.
ian. 22, 2025 0
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0