Actualizat aprilie 7th, 2025 4:38 PM
mai 29, 2014 Andrei Şandor Administrație 0 2275 vizualizari
Pentru a pune mâna pe cele aproximativ 50 ha de teren utilizabil în scop industrial din incinta CET 2 de pe strada Ogorului, Municipalitatea orădeană e dispusă să intre în asociere cu Electrocentrale Grup SA București și să cumpere acel activ. Chiar dacă asocierea ar presupune o participare cu bani cash de aproximativ 1,5 milioane euro, dar și „lipirea” administrației locale pe „fața” unei halde imense care va trebui ecologizată. Aleșii orădenilor, în afara celor 4 UDMR-iști care au participat, au votat la unison propunerea Executivului orădean, fiind convinși, aparent, că dezvoltarea municipiului depinde și de acest teren.
Primarul Ilie Bolojan a explicat în fața plenului Consiliului Local că Termoelectrica (deținătoarea inițială a activului CET 2) se află în lichidare judiciară, iar după mai multe proceduri de tentativă de vânzare prin licitație (așa cum cere legea, cu preț tot mai mic) se poate trece la negocierea directă cu cei interesați de o astfel de investiție. Parteneriatul pe care primarul l-a propus este asocierea cu Electrocentrale Grup SA astfel încât administrația locală să preia în patrimoniul orașului terenul și construcțiile de acolo. Partenerii vor valorifica ce mai poate fi valorificat, iar Oradea va rămâne cu terenul pe care îl va putea vinde, respectiv pune la dispoziția investitorilor interesați. Mai ales că acolo sunt deja rețele utilitare și platforme betonate. De asemenea, ar exista soluții și pentru ecologizarea haldei dintre Băile 1 Mai și municipiu, pe bani europeni; doar că terenul trebuie să fie proprietatea orașului pentru a se putea aplica.
Consilierul udemerist Huszar Istvan a fost cel care a ridicat problema amânării proiectului de hotărâre motivând că i se pare că a fost făcut în pripă. De asemenea, edilul consideră că Oradea ar avea în ce investi 1,5 milioane euro și că nu ar trebui să-și mai ia o sarcină în plus (ecologizarea a vreo 20 ha de haldă a CET 2). Primarul Bolojan a menționat că amânarea materialului „ne scoate din joc” în ceea ce privește negocierile directe, interesul celor de la Mușat și Asociații (lichidatorul judiciar) fiind să rezolve cât mai repede cazul. De asemenea, șeful Primăriei a precizat că acordul de azi al CL nu face altceva decât să permită negocierile, urmând ca pentru definitivarea condițiilor să se ajungă din nou în plenul legislativului municipal. Și Ilie Bolojan e de acord că prin preluarea CET 2 se aduce și o cheltuială în plus, dar scopul este asigurarea de bază pentru continuarea dezvoltării municipiului pentru următorii 10 – 15 ani, în condițiile în care orașul nu prea mai are acum terenuri de oferit companiilor interesate să se stabilească aici. Totodată, edilul liberal spune că, din start, vreo 40 ha de teren pot fi vândute automat. Cât despre varianta renunțării, Bolojan atrage atenția că se poate întâmpla ca în cazul terenurilor fostei Alumina, unde noul proprietar a fost interesat doar de a scoate bani din activele ce mai puteau fi înstrăinate, dar de ecologizare nu s-a mai ocupat.
După ce consilierii USD, PNL și PDL au respins propunerea udemeristă de amânare a materialului, aceiași aleși au aprobat proiectul privind demararea negocierilor.
ian. 08, 2021 0
dec. 18, 2019 0
sept. 01, 2017 0
sept. 01, 2017 0
apr. 07, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0