Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
oct. 23, 2012 Andrei Şandor Actualitate 0 1358 vizualizari
După o iarnă în care firma RER a fost pusă cu botul pe labe de căderile masive de zăpadă și în pragul unei ierni despre care specialiștii spun că ar putea fi cel puțin la fel de grea, Consiliul Local (CL) Oradea a aprobat azi (23 octombrie) programul de măsuri pentru desfășurarea acțiunilor de prevenire și combatere a urmărilor fenomenelor meteo periculoase. De asemenea, edilii au votat procedurile de intervenție pentru deszăpezirea din municipiu. Ca în fiecare an, hotărârile se referă la ordinea în care diversele tipuri de artere din Oradea vor beneficia de activitatea utilajelor în caz de nevoie, la grosimea pe care stratul de nea trebuie să o aibă pentru ca utilajele să iasă la lucru, respectiv chestiuni administrative precum stocul de material antiderapant, respectiv organizarea activității de deszăpezire. Cele două proiecte privind această felie de muncă prestată de RER Ecologic Service au trecut fără probleme de plenul CL, nu înainte, însă, că grupul PDL să ceară unele lămuriri. Amintindu-și de dezastrul de la începutul acestui an, liderul Dorin Corcheș a interpelat conducerea urbei cu privire la capacitatea de intervenție a RER, în condițiile în care suprafața pe care societatea de salubrizare va trebui să o acopere la iarnă va fi chiar mai mare decât în sezonul rece 2011/2012. Democrat-liberalul a luat la cunoștință faptul că firma s-a mai dotat, dar și-a manifestat și îngrijorarea cu privirea potențialului de lucru al RER în situație de ninsoare abundentă și continuă. Primarul Ilie Bolojan a explicat că prin cele trecute în planul de măsuri s-a mers pe varianta rezolvării problemelor la costuri minime” și „în condiții normale”.
Schimbare de atitudine
Cu alte cuvinte, se pare că în caz de căderi masive de zăpadă, firma va trebui să apeleze din nou la ajutor. Pe moment. Așa cum s-a întâmplat și iarna trecută, atunci când, recunsocând că RER Ecologic este depășită de situație, Primăria Oradea a solicitat sprijin de la mai mulți drumari care aveau autospeciale dotate și disponibile pentru a da o mână de ajutor la deszăpezire. Din modul de abordare a subiectului se poate trage concluzia că Municipalitatea și-a mai retras colții din jugulara societății de salubrizare. La începutul lunii februarie, nervos pe modul în care RER s-a descurcat cu zăpada din oraș, primarul Ilie Bolojan a criticat slaba dotare a firmei și a amenințat cu rezilierea parțială a contractului aferent acestei activități. „Contractul pe care îl avem acum cu RER nu este foarte explicit. În el scrie că trebuie să aibă 14 utilaje, dar nu scrie nimic de capacitatea lor…RER nu este pregătit să intervină când afară sunt -15 grade și zăpada este de 30 de centimetri. După ce au inetrevnit 48 de ore…au început să le cadă mașinile. Și-au rupt plugul în gheață. Pentru astfel de intervenții trebuie mașini, nu gloabe”, declara primarul în 9 februarie. Bolojan mai spunea atunci că va întocmi împreună cu RER un plan de conformare în privința dotării corespunzătoare, iar dacă societatea nu va face achizițiile necesare le va lua jumătate din Oradea în vederea scoaterii acesteia la licitație (link).
Acest lucru nu s-a întâmplat, deci, teoretic, dotarea s-a realizat. Totuși, având în vedere că, în plenul CL, edilul-șef nu a exclus posibilitatea ca Primăria să apeleze și la soluții alternative, putem să concluzionăm că deszăpezirea din iarna ce urmează va lăsa de dorit.
ian. 08, 2021 0
dec. 18, 2019 0
sept. 01, 2017 0
sept. 01, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0