Actualizat aprilie 10th, 2025 12:02 PM
dec. 16, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1738 vizualizari
Orădenii interesați de soarta urbei și de ce gândesc aleșii lor pentru viitorul acesteia pot consulta pe site-ul Primăriei noua strategie de dezvoltare a municipiului. Documentul a fost elaborat mai ales prin implicarea celor de la Zona Metropolitană Oradea și are la bază 5 domenii majore de intervenție: infrastructură, transport, mediu, administrație publică și turism. Dintre toate ideile / proiectele care au intrat în discuție, conducerea orașului a selectat 19, ele constituind portofoliul propus Consiliului Local.
Principalele (și cele mai mari, costisitoare) proiecte cuprinse în portofoliul propus spre dezbatere sunt cele de infrastructură (rutieră). În mare parte, potrivit primarului Ilie Bolojan, Municipalitatea ar încerca să atragă fonduri europene pentru obiective precum noul drum care ar lega girația de pe Calea Sântandreiului cu Calea Borșului sau șoseaua de ocolire a cartierului Episcopia. Dar atenție: nu ar fi vorba despre scoaterea traficului greu din acea zonă (n.b.: solicitare a locuitorilor din acea parte a municipiului), ci despre legătură directă între zona străzii Bihorului (intersecția cu Ion Bogdan) și zona girației de la Real 2 (ieșirea spre Biharia). În acealași timp, în perspectiva unirii comunei Sânmartin cu Municipiul Oradea, Primăria se gândește la un drum de legătură cu Băile Felix, dar și la o șosea ocolitoare pe relația Calea Sântandreiului/Densușianu – Nojorid – Sânmartin – Oșorhei. Acest drum ar avea o lungime de aproximativ 26 km. Este un proiect care apare pe lista cu investițiile strategice pe care Consiliul Județean Bihor l-a înaintat deja spre gestionarul Programului Operațional Regional (pentru noul ciclu de finanțare).
Municipalitatea orădeană intenționează să atragă fonduri (de preferință nerambursabile) și pentru modernizarea de străzi, noutatea fiind că, de acum înainte, vor exista finanțări pentru întregul pachet de reabilitare (utilități + asfatare). Cu un mega proiect de acest gen deja în derulare, viceprimarul Mircea Mălan a prefațat continuarea reabilității rețelelor termice din Oradea. Încă 25 de km de magistrale ar fi în plan, dar Primăria se gândește la un plan pe 5 – 7 ani, perioadă în care, pe lângă schimbarea totală a magistralelor termice, să se intervină – cât se poate – și la rețeaua secundară de distribuție. Necesar estimat: 36 milioane de euro.
Primarul Ilie Bolojan a vorbit marți, 16 decembrie, și despre speranța că, totuși, administrația locală va reuși să preia CET 2 (în vederea punerii bazelor pentru un nou parc industrial în zona străzii Ogorului). Doar că rămâne vechea problemă a celor aproape 100 de hectare de șlam. Un perimetru imens care va trebui ecologizat. Idei sunt: Primăria e dispusă să depună un proiect pe fonduri europene, pe axa siturilor industriale abandonate, astfel că zona cu pricina va putea renaște sub o altă formă contra unei sume de câteva milioane de euro.
Edilul-șef a inclus în portofoliul de proiecte majore pentru perioada 2014 – 2020 și cea a agrementului / turismului. Dezideratul este ca Oradea (împreună cu Sânmartinul) să devină „capitala turismului balnear din România” și, de ce nu, din această parte a Europei. Astfel, prin realizarea unei baze de tratament și agrement la Ștrandul Ioșia, dar și prin construcția Aquaparkului de la Sânmartin, în combinație cu celelalte atracții balneare și turistice, Oradea va putea concura cel puțin cu Ungaria (la acest capitol). Ca supliment în materie de turism, Municipiul Oradea își propune să exploateze la maximum Cetatea. Viceprimarul Ovidiu Mureșan a reamintit că lucrările de reabilitare vor fi finalizate în iunie 2015 și, chiar dacă nu va putea fi folosită ca generator de venituri (timp de câțiva ani), Cetatea Oradea va trebui să devină centrul nevralgic al evenimentelor cultural-artistice. Cele care pot atrage și turiștii.
Deliberativul municipal va vota pro sau contra doar după ce va fi bifată și dezbaterea publică de rigoare. Aceasta a fost programată pentru data de 21 ianuarie 2015. Până atunci, primarul Ilie Bolojan și viceprimarii Mircea Mălan și Ovidiu Mureșan oferă posibilitatea analizelor și comentariilor / sugestiilor celor care doresc să se implice constructiv în strategia ce ar trebui implementată până în 2020. Adică și în următoarea legislatură. Indiferent de cum vor arăta, politic, Consiliul Local și Executivul.
apr. 09, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 03, 2025 0
mart. 28, 2025 0
apr. 10, 2025 0
apr. 10, 2025 0
apr. 10, 2025 0
apr. 10, 2025 0