Actualizat octombrie 3rd, 2024 5:33 PM
dec. 16, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1468 vizualizari
Reținut tot ieri, în urma descinderilor și perchezițiilor efectuate de procurorii DNA într-un dosar în care primarul beiușan Adrian Domocș este acuzat de luare de mită și de alte infracțiuni (link), administratorul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Mircea Ovidiu Constantin, are parte de sprijin moral din partea șefilor săi. Marți, 16 decembrie, în ziua în care respectivul află dacă va fi sau nu arestat preventiv, Episcopia Greco-Catolică a transmis un amplu comunicat în care descrie situație imobilelor reprimite situate în Municipiul Beiuș, respectiv modul de exploatare a acestora. De asemenea, de situația lui Constantin, conducerea Episcopiei îl consideră vinovat pe ex-preotuil Ioan Mada, demis după ce a fost prins că a încheiat un contract de închiriere în numele Episcopiei, dar fără să fi anunțat în prealabil forurile sale superioare. Prin urmare, se cere „eliberarea urgentă a administratorului Mircea Ovidiu Constantin”, pe motiv de „acuzații nefondate”.
Pentru că, ieri, am făcut public și comunicatul integral al DNA, bihorstiri.ro procedează similar și cu punctul de vedere al Episcopiei Greco-Catolice:
„Motivul pentru care acum numele Episcopiei Greco-Catolice de Oradea este menționat într-o anchetă a procurorilor DNA Oradea are la baza rezilierea unui contract de concesiune între Episcopie și firma SC Alge Dom Com SRL Beiuș, al cărui administrator era Pop Raveca. Mada Ioan, preotul greco-catolic din locatalite, a semnat acest contract cu firma în cauză pe data de 01.09.2011, concesionând, fără anunțarea în prealabil și fără aprobarea Episcopei, un imobil destinat utilizării comerciale contra sumei de 250 de lei pe lună sau 3.000 de lei pe an, pentru o perioada de 29 + 14,5 ani. La începutul lunii iunie 2014, în urma unui control demarat de reprezentantii Episcopiei în frunte cu adminstratorul Mircea Ovidiu Constantin, s-a constatat că se lucrează la imobilul mai sus menționat, care era decopertat, și asa s-a aflat de existența contractului încheiat de preotul Mada Ioan cu această firmă. Episcopia a solicitat un exemplar din contract și în urma analizării lui s-a hotărât rezilierea contractului deoarece condițiile acestuia erau injuste și în defavoarea proprietarului de drept, Episcopia Greco-Catolică de Oradea. Ca urmare, Episcopia a notificat administratorul SC Alge Dom Com SRL Beiuș, Pop Raveca, să se prezinte pe data de 18 iunie 2014 la Episcopie pentru rezilierea pe cale amiabilă a contractului. De buna-credinta, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a anunțat fostul concesionar că e gata să păstreze colaborarea de ordin comercial, dar cu aplicarea unor prevederi care să fie și în favoarea proprietarului, nu numai a chiriașului, mai ales că firma lucrase la imobil și era decopertat.
În acest sens a fost semnat un nou contract de parteneriat pe o perioadă de 25 de ani, cu posibilitate de prelungire pe încă 5 ani. Contravaloarea contractului a fost stabilită la 30% din valoarea cu care partenerul, firma SC Alge Dom Com SRL Beiuș, va închiria imobilul după reabilitarea acestuia făcută din banii proprii. Din comunicatul public DNA, se pare că acest contract face acum obiectul anchetei procurorilor. În urma controlului intern al Episcopiei, pe data de 1 decembrie 2014 preotul Mada Ioan din Beiuș a fost demis din funcție și i s-a desfăcut contractul de muncă. Din informatiile pe care le deținem, în urma cu cateva zile preotul Mada Ioan a făcut un autodenunț la DNA acuzandu-l pe administratorul Episcopiei, Mircea Ovidiu Constantin, de luare de mită de la primarul din Beiuș. Pe data de 15 decembrie, administratorul Mircea Ovidiu Constantin a fost reținut sub această suspiciune”.
Ca bonus de precizări privind imobilele deținute de Episcopia Greco-Catolică în Municipiul Beiuș, Biroul de Presă al instituției bisericești amintește că „după retrocedarea pe raza orașului Beiuș a unor imobile care au aparținut Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, imobilele neutilizate de biserică au fost puse în mare parte în slujba comunității locale iar cele care au destinație comercială au fost închiriate, dacă erau în condiții optime, sau concesionate, dacă s-a găsit un investitor care sa le refacă. Unele dintre imobilele primite înapoi se aflau într-o stare avansată de degradare după ce au fost folosite de Statul Roman peste 60 de ani și lăsate în paragină, și necesitau investiții majore pentru refacere, bani de care Episcopia Greco-Catolică de Oradea nu dispune”. Iată și o listă cu unele clădiri, respectiv cu destinația lor actuală:
– Episcopia Greco-Catolică de Oradea a închiriat Inspectoratului Școlar Bihor și a pus la dispoziția municipalității din Beiuș clădirea Colegiului Național ”Samuil Vulcan” contra sumei simbolice de 1 leu pe an.
– Episcopia Greco-Catolica de Oradea a pus la dispoziția comunității din Beiuș izvorul de apa potabilă de la Izbuc cu titlu de folosință gratuită pentru ca toți locuitorii Beiușului să poată beneficia de rețeaua de apă
– Episcopia Greco-Catolică de Oradea a închiriat cu sume simbolice mai multe locuințe sociale pe care le deține în Beiuș, pentru a veni în sprijinul locuitorilor săraci ai orașului
– Biblioteca Municipală din Beiuș este în spațiul Episcopiei cu titlu gratuit
– Casa elevilor din Beiuș este în spațiul Episcopiei cu titlu gratuit
– Departamentul din Beiuș al Universității din Oradea are la dispoziție cu titlu gratuit pe termen nelimitat un spațiu al Episcopiei Greco-Catolice.
Culmea ironiei este că până și Primăria Beiușului este construită pe terenul Episcopiei.
nov. 16, 2021 0
ian. 30, 2019 0
ian. 12, 2019 0
feb. 07, 2017 0
oct. 03, 2024 0
oct. 03, 2024 0
oct. 03, 2024 0
oct. 03, 2024 0