Actualizat decembrie 3rd, 2024 1:31 PM
iun. 08, 2017 Andrei Şandor Administrație 0 2378 vizualizari
Metoda condiţionării eliberării autorizaţiei de construire contra unei donaţii de teren pentru administraţia locală nu e ceva caracteristic doar Primăriei Oradea. Practica, pe care Opoziţia locală o contestă de ceva vreme, le este cunoscută şi clujenilor. Administraţia Boc (n.b.: tot liberală, prin fuziunea PDL cu PNL) făcea precum administraţia Bolojan: Vrei să construieşti? Donezi teren. E posibil ca la Cluj-Napoca lucrurile să se schimbe. Asta după ce o familie a câştigat definitiv şi irevocabil un proces intentat Municipalităţii pe tema obligativităţii donării unei părţi de teren în contul Primăriei. Potrivit presei locale din judeţul vecin, judecătorul de la Tribunalul Cluj a stabilit că „această instituire de drept a unei zone de servitute de utilitate publică pe terenul lor, fără a exista acordul reclamanților, fără o decizie de expropriere, fără o justă și prealabilă despăgubire reprezintă un abuz din partea autorităților”. În acelaşi timp, magistratul a hotărât că impunerea in Regulamentul local de Urbanism a unei proceduri de instituire a unei servituți de utilitate publică încalcă în mod grav dreptul de proprietate private, ca drept fundamental prevăzut de Constituția României. Având în vedere situaţia creată (link), se poate considera că există un precedent, iar clujenii care au asemenea probleme, cei cărora nu li se eliberează autorizaţii de construire decât dacă sunt de acord să doneze teren pot acţiona Primăria lui Emil Boc în judecată. Iar administraţia locală nu are decât să exproprieze, potrivit legislaţiei în vigoare.
Reamintim că şi la Oradea există un asemenea precedent. Omul de afaceri Horea Vuşcan a câştigat, în urmă cu câţiva ani, un proces intentat Primăriei conduse de Ilie Bolojan, pe aceeaşi temă a donării forţate de teren (link). În Consiliul Local Oradea, materialele care vorbesc despre acceptarea unor oferte de donaţii din partea cetăţenilor / firmelor care vor să construiască trec, de aproximativ un an de zile, doar cu voturile aleşilor liberali. La finalul precedentei legislaturi, grupul PSD a fost primul care s-a răzvrătit împotriva acestei proceduri. Apoi au urmat şi reprezentanţii UDMR, care au explicat că nu mai doresc să voteze asemenea proiecte cel puţin atâta timp cât există procese pe rol intentate de orădeni supăraţi pe metoda Municipalităţii de a le lua din terenul proprietate privată în schimbul eliberării autorizaţiei de construire. Mostre de polemică pe acest subiect găsiţi AICI. În replică, sec, primarul Ilie Bolojan a spus mereu doar că ceea ce se întâmplă la Oradea este ceva normal, că acele bucăţi de teren sunt folosite tot pentru binele oamenilor şi că atâta timp cât el va conduce Primăria lucrurile nu se vor schimba.
ian. 08, 2021 0
dec. 18, 2019 0
sept. 01, 2017 0
sept. 01, 2017 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 02, 2024 0
dec. 01, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!