Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
dec. 16, 2014 Andrei Şandor Politică 0 1406 vizualizari
În ton cu ultimii 25 de ani, când liderilor naționali li s-au cerut mereu chestiuni de genul autostrăzi, locuri de muncă, creștere a nivelului de trai și sprijin pentru micii întreprinzători, popularii maghiari revin în actualitate cu o epistolă. Scrisoare a fost trimisă azi, 16 decembrie, de la Oradea, către sediul central al PNL, partid pe care încă îl conduce Klaus Iohannis. Acesta din urmă este destinatarul listei cu rugăminți / propuneri, în calutate de președinte ales al României. Iar speranțele celor de la PPMT sunt cu atât mai mari cu cât și Iohannis este un etnic minoritar. Deci, cel puțin teoretic, ar putea empatiza cu maghiarimea mult mai mult decât alți președinți.
Liderii PPMT, printre care și orădeanul Zatyko Gyula (foto), consideră că Transilvania poate deveni motorul economic al României, dar că, în același timp, această regiune are nevoie urgentă de anumite proiecte de infrastructură fără de care întreaga țară are de suferit. Tocmai de aceea, potrivit celor expuse azi de către Zatyko, poate cea mai importantă realizare, pentru care Klaus Iohannis ar putea face lobby, ar fi Autostrada Brașov – Borș. De asemenea, PPMT consideră că ar fi de dorit și existența unei autostrăzi care să lege Ardealul de Moldova (Târgu Mureș – Iași).
Scrisoarea popularilor maghiari pune accent și pe renunțarea la desființarea mai multor linii de cale ferată. „CFR ar trebui să fie a doua armată. Calea ferată rămâne, peste tot în lume, o variantă foarte ieftin și eficientă de transport de marfă”, spune Zatyko Gyula, care arată că mărfurile descărcate în portul Constanța ar putea ajunge în Europa Centrală via tren. Mai ales în lipsa unei rețele funcționale de autostradă. Printre propunerile adresate președintelui ales de către PPMT se numără și renunțarea la acciza suplimentară pe fiecare litru de combustibil, dar și reducerea TVA la 19%. Rivalii UDMR mai solicită o altă metodă de distribuire a impozitului pe profit: 30% să rămână la nivel local, 30% să meargă în pușculița regională, iar 30% să intre în bugetul Statului. Restul de 10% ar trebui, în opinia maghiarilor, să constituie un fond de solidaritate care să fie gestionat și distribuit de reprezentanții județelor.
Destul de realist în abordare, Zatyko Gyula a declarat că s-ar bucura dacă măcar două dintre punctele trecute în scrisoarea către Iohannis ar fi realizate, convins fiind că toate cerințele de acolo ar fi pentru binele tuturor cetățenilor României.
iun. 23, 2021 0
mai 08, 2017 0
apr. 18, 2017 0
mart. 27, 2017 0
nov. 19, 2024 0
nov. 07, 2024 0
nov. 06, 2024 0
nov. 04, 2024 0