Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
mai 08, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 2014 vizualizari
Decizia Ungariei de a suspenda prevederile care au intrat în vigoare în urmă cu o lună (n.b.: care prevăd verificări mult mai amănunţite în cazul tuturor celor care traversează o graniţă Schengen) mulţumeşte doar parţial reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). Liderul regional Zatyko Gyula şi Tókos-Fejes Béla, unul dintre cei foarte afectaţi de supracontrolul de la Bors / Artand, au anunţat existenţa unei petiţii online adresată premierului Sorin Grindeanu, prin care şefului Executivului de la Bucureşti i se aduce la cunoştinţă (dacă încă nu ştia) despre situaţia de la frontiera româno – ungarp. Practic, cei doi populari maghiari se referă la posibilitatea ca măcar navetiştii, familiile care s-au mutat din România în Ungaria, dar care continuă să lucreze / studieze în Municipiul Oradea şi care, într-o formă sau alta, sunt nevoiţi să treacă graniţa de cel puţin două ori pe zi să aibă parte de un tratament ceva mai diferit. Ca să nu piardă chiar şi 2 – 3 ore (poate şi mai mult în unele zile) stând la coadă în zona de vamă.
În conferinţa de presă susţinută luni, 8 mai, Zatyko şi colegul său au arătat că inclusiv oficialităţi din ţara vecină s-au mobilizat şi au făcut demersuri pentru ca, prin intermediul unor parlamentari de zonă, la Budapesta să ajungă o petiţie similară. Şi, aparent, Guvernul Orban a fost receptiv, anunţând recent că urmează să suspende, pentru 6 luni, prevederile comunitare intrate în vigoare la începutul lunii aprilie. Inclusiv europarlamentarii Monica Macovei şi Tokes Laszlo au criticat ceea ce se întâmplă. În timp ce Macovei a punctat că cetăţenii transfrontalieri ar avea dreptul la un tratamend diferenţia, potrivit anumitor reglementări existente, Tokes a atras atenţia asupra gradului crescu de euroscepticism şi din cauza controalelor actuale. Mai ales că scopul verificărilor amănunţite ar fi depistarea de potenţiali terorişti, or, spune fostul episcop reformat, aceste persoane nu ar încerca să treacă graniţa la vedere, în mod legal.
La Oradea, preşedintele PPMT – regiunea Partium a recunoscut că este afectat de ceea ce se întâmplă şi pentru că el însuşi este navetist. Zatyko Gyula a declarat azi că guvernele celor două ţări ar trebui să se gândească deja la ce anume vor face la expirarea celor 6 luni de respiro. PPMT a identificat posibile soluţii. Printre ele se numără eventuala permanentizare a activităţii la cele 10 noi puncte de trecere a frontierei deschise nu demult. Cum graniţa dintre România şi Ungaria are o lungime de 450 km, calculele arată că am avea, astfel, cam o trecere la 45 km. În Uniunea Europeană, spune Zatyko, există câte un asemenea punct de frontieră la fiecare 10 – 12 km. O altă posibilă soluţie ar fi instituirea unei benzi speciale pe care doar navetiştii / transfrontalierii să o poată folosi, cei care trec zilnic pe acolo. Cum s-ar face trierea? Conform celor spuse de politicianul orădean mutat dincolo de graniţă, autorităţile din localitatea de domiciliu ar putea elibera nişte autocolante ci inscripţii oficiale din care să rezulte că în maşina pe care apare acest abţibild se află cetăţeni care locuiesc pe o parte a graniţei, dar muncesc / studiază în cealaltă ţară.
Nu în ultimul rând, reprezentantul PPMT crede că ar fi o idee cel puţin de luat în calcul ca autortităţile de frontieră / vamă să facă anumite reamenajări în zona punctului de trecere astfel încât să mărească capacitatea de absorbţie a traficului. Desigur, cu alocările aferente de personal şi de resurse. Pe de altă parte preşedintele Zatyko Gyula crede că, cel puţin provizoriu, ar fi o variantă de parţială descongestionare şi dirijarea spre alte benzi a maşinilor mici. Acum, de multe ori, acestea sunt nevoite să aştepte până când autorităţile de frontieră din Ungaria controlează la sânge toţi pasagerii de microbuze din faţa lor.
Există şi un grup de iniţiativă care promovează petiţia online lansată. Înainte ca o versiune tipărită să-i fie transmisă premierului Grindeanu, urmează o întrevedere şi cu prefectul de Bihor, Claudiu Pop. Accesaţi ACEST LINK pentru a semna petiţia.
foto – haon.hu
iul. 05, 2024 0
iun. 19, 2024 0
apr. 19, 2024 0
apr. 16, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0