Actualizat martie 17th, 2025 3:30 PM
aug. 15, 2022 Adrian Popa Actualitate, Frontpage 0 1121 vizualizari
În cursul acestei săptămâni, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de cei ai Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, împreună cu reprezentanți ai Centrului Județean de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor și ai A.N.I.T.P. – Centrul Regional Oradea au continuat activitățile informativ – preventive desfășurate în taberele pentru copii organizate în municipiul Oradea și în localitățile bihorene Șuncuiuș și Remeți.
Acțiunile polițiștilor de prevenire bihoreni au avut loc în cadrul campaniei naționale „Dincolo de aparențe”, de prevenire a traficului și consumului de substanțe interzise, dar și pentru prevenirea victimizării minorilor prin diverse infracțiuni.
În acțiunile polițiștilor bihoreni, desfășurate în taberele pentru copii au fost implicați peste 180 de copii, cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani, din județele Bihor, Prahova și Teleorman.
În interacțiunea cu copiii, polițiștii bihoreni au abordat aspecte precum prevenirea delincvenței juvenile, a victimizării prin bullying și cyberbullying. De asemenea, au fost transmise aspecte legate de educația juridică, precum explicarea termenului „infracțiune” și ce implică răspunderea penală și contravențională a minorilor. Copiii au fost sfătuiți cum să evite conflictele, să nu răspundă provocărilor și să își aleagă cu grijă anturajul.
Tinerii și adolescenții prezenți în tabără au fost informați și cu privire la riscurile asociate consumului de alcool, droguri de substanțe interzise. Polițiștii bihoreni i-au informat cu privire la evenimentele negative în care ar putea fi implicați ca urmare a consumului de droguri.
Tinerii au primit informații utile despre efectele nocive pe care drogurile le au asupra organismului, asupra dezvoltării lor, dar și asupra viitorului lor, cu accent pe riscul implicării, în calitate de victimă sau autor, în diferite fapte ilegale.
Adolescenții prezenți în tabere au putut experimenta, cu ajutorul ochelarilor speciali, care distorsionează realitatea și simulează efectele psihomotorii ale consumului de alcool sau droguri, modul în care consumul de substanțe interzise le afectează echilibrul, viteza de reacție, capacitatea de coordonare a mișcărilor, felul în care se orientează în spațiu sau modul în care apreciază distanța sau viteza.
Scopul acestor acțiuni, care continuă pe toată perioada sezonului estival, este acela de a îndruma populaţia, în special tinerii, să își petreacă timpul liber într-un mod sănătos, ca alternativă la consumul de alcool sau droguri și să cunoască principalele reguli care pot preveni victimizarea acestora.
PREVEDERI LEGISLATIVE ȘI RECOMANDĂRI PREVENTIVE:
Traficul de droguri și deținerea în vederea consumului propriu reprezintă infracțiuni cel mai frecvent întâlnite cu privire la substanțele interzise.
Traficul de droguri este infracțiune și este sancționat conform prevederilor Legii nr. 143 din 26 iulie 2000, privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc sau de mare risc reprezintă modalitățile infracțiunii de trafic de droguri.
Deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă iar deținerea de droguri de mare risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unui local, a unei locuințe sau a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.
Îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc, prin orice mijloace, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Este doar un mit că deținerea unei cantități foarte mici nu atrage sancțiuni penale.
Drogurile sunt împărțite în două mari categorii și pedepsele variază în funcție de categoria vizată:
– droguri de risc (ex: canabis, ketamină);
– droguri de mare risc (ex: cocaină, ecstasy etc.)
Ce trebuie să știi:
Drogurile nu-ți rezolvă problemele.
Drogurile îți afectează capacitatea de concentrare și sănătatea pe termen lung.
Nu combina drogurile cu alcoolul sau alte substanțe!
Înainte de a încerca, informează-te!
Nu intra in panică daca ai consumat sau cineva drag ție a consumat! Cere ajutor!
mart. 13, 2025 0
mart. 11, 2025 0
mart. 10, 2025 0
feb. 28, 2025 0
mart. 17, 2025 0
mart. 17, 2025 0
mart. 17, 2025 0
mart. 17, 2025 0