Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
aug. 28, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1254 vizualizari
Primarul Ilie Bolojan a anunțat azi, înainte de ședința Consiliului Local în care subiectul era programat spre dezbatere, că proprietarii de imobile din Centrul istoric vor fi nevoiți să investească în reabilitarea fațadelor deteriorate. Până în 2016, Municipalitatea se va axa pe zona formată din str. Republicii (pietonal) – Parcul Traian – Piața Ferdinand – Piața Unirii. Deci zona ultracentrală. Apoi, după 2016, la rând vor veni și imobilele din restul Centrului istoric. Practic, Primăria Oradea intenționează să nu se mai roage de cetățeni, ci să treacă la aplicarea strictă a Legii 153/2011 (completată, la insistențele deputaților liberali Florica Cherecheș și Ioan Cupșa, cu Legea 146/2013). Cine nu vrea să intre nicio formă de colaborare cu Municipalitatea în vederea reabilitărilor necesare se poate aștepta la amenzi și la intrarea forțată în șantier, pe cheltuiala administrației locale. Dar cu ipoteci pe apartamente și cu recuperarea banilor investiți.
Potrivit primarului Bolojan, pentru a-i ajuta pe cetățenii din zona ultracentrală, Municipalitatea oferă mai multe facilități: elaborarea gratuită a tuturor documentațiilor necesare și realizarea proiectelor tehnice, un grant de 20% din necesarul financiar și posibilitatea creditării pentru restul de 80%. În acest caz, proprietarii imobilelor în cauză vor trebui să restituie banii în 5 ani, iar singura ajustare va fi dată de rata inflației (deci fără dobânzi sau alte interese ascunse). De asemena, Primăria nu va percepe impozit pe clădire timp de 5 ani de la finalizarea lucrării de reabilitare a fațadelor de rigoare. În ceea ce privește grantul de 20%, Ilie Bolojan spune că aceasta este limita cea mai de sus pentru orădenii din zona ultracetrală, considerându-se că în perimetrul corso – Parcul Traian – Piața Ferdinand – Piața Unirii nu prea pot exista cazuri sociale. În schimb, pentru perioada de după 2016, când vor veni la rând imobilele din restul Centrului istoric, având în vedere că sunt acolo străzi pe care pot exista situații de vârstnici sau alte tipuri de cazuri de nevoiași, se va putea discuta, punctual, și despre contribuții nerambursabile mai mari din partea Primăriei.
Urmează ca în cursul lunii septembrie oamenii din zonele menționate să primească notificări, iar timp de 60 de zile se va aștepta o reacție. Dacă aceasta nu vine, Municipalitatea va considera că proprietarii ignoră legea și va trece la reabilitarea forțată. Consiliul Local Ordea a aprobat joi, 28 august, completările la programul multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare și intervenție asupr clădirilor cu valoare cultural arhitecturală din Centrul Istoric.
ian. 08, 2021 0
dec. 18, 2019 0
sept. 01, 2017 0
sept. 01, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0