Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
dec. 09, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1606 vizualizari
Cu un pic de noroc, cu multă implicare din partea factorilor ce pot contribui la reușita proiectului și cu interes (a se citi „sponsorizări”) de la oameni de afaceri interesați de prestigiul orașului, Oradea ar utea figura pe harta festivalurilor internaționale de film. Chiar din 2015. Calendar există, echipă de proiect există, dorință la fel. Și există și materie primă, căci lumea filmului este un permanent univers în înnoire. Doar că Oradea Film Festival (OFF) își propune mult mai mult decât aducerea în fața cinefililor a unor creații cinematografice actuale. Sunt acceptate pentru înscriere, țineți-vă bine, chiar și filmări vechi și foarte vechi, limitrofe cu celebra epocă a peliculelor mute.
Regizorul Radu Vaida (foto – al doilea din stânga), stabilit de câțiva ani în Oradea, este directorului OFF, un eveniment care își propune și promovarea orașului prin atragerea la festival iubitorilor de filme din țară și din străinătate. Marți, 9 decembrie, împreună cu echipa de proiect, Vaida a prezentat intențiile inimoșilor care s-au implicat deja pentru schițarea acestui proiect pretențios, cu toate că, așa cum regizorul o recunoaște, „un festival de film nu e ceva colosal, sunt sute, poate mii de astfel de evenimente în toată lumea”.
Întrebarea care se pune, așadar, este: Cu ce ar putea atrage OFF? Sau: Cu ce ar putea ieși această acțiune în evidență astfel încât să devină ceva tradițional? Răspunsul este dat de același Radu Vaida: festivalul orădean nu are o temă anume, nu impune un subiect sau un stil oarecare. Și nu e limitat la nou sau la vechi, respectiv la debutanți sau la cineaști deja cât de cât consacrați. „Orice film creat după data de 1 februarie 1915 (da, 1915!) va fi acceptat cel puțin pentru preselecție”, spune regizorul-director.
Perioadele de înscriere a peliculelor sunt în mai multe etape: 1 – 28 februarie 2015 (înscrierile timpurii), 1 martie – 31 iulie 2015 (înscrierile regulate), respectiv 1 – 31 august 2015 (înscrierile târzii). Festivalul concret ar urma să aibă loc la Cinema Cortina Digiplex de la Oradea Shopping City, în perioada 15 – 18 octombrie, evenimentul putând fi considerat un epilog neoficial al Toamnei Orădene. În acesta 4 zile, la locul menționat vor fi proiectate cele mai bune filme, alese de jurați din țară și din străinătate, și tot acolo vor fi înmânate premiile.
Organizatorii prevăd două echipe de jurați: una pentru filmele de tip „ficțiune” și a doua pentru filmele din categoria „documentar”. Cât despre tipul de pelicule așteptate, acestea sunt de 5 feluri: I. lung metraj ficțiune (orice creație care depășește 50 de minute); II. lung metraj documentar (orice film non-ficțiune care depășește durata de 50 de minute); III. scurt metraj ficțiune (creațiile care depășesc 60 de secunde, dar mai scurte de 50 de minute); IV. scurt metraj documentar (filmele non-ficțiune care sunt mai lungi de 60 de secunde, dar nu depășesc 50 de minute), V. filmulețele care au sub 60 de secunde ca durată. Pentru înscrierea în OFF a filmelor, cei interesați vor accesa portalul propriu al evenimentului, iar taxele de înscriere sunt după cum urmează, pe categorii: I. 70 euro (45 euro în perioada 1 – 28 februarie), II. 50 euro (35 euro în perioada 1 – 28 februarie), III. 20 euro (15 euro în perioada 1 – 28 februarie), IV. 15 euro (10 euro în perioada 1 – 28 februarie), respectiv V. 10 euro (5 euro în perioada 1 – 28 februarie).
Din juriile gândite de organizatori vor face parte inclusiv personalități internaționale. Unora li s-a făcut deja propunerea de a participa, însă neexistând deocamdată confirmare, jurnaliștilor nu li s-a precizat identitatea celor în cauză. În schimb, se știe că românii care vor „arbitra” la OFF sunt Radu Munteanu, Dan Chișu și George Mihăiță (la filme de tip ficțiune), respectiv Copel Moscu, Lucia Hosu Longin și Radu Vaida (care, în calitate de director al festivalului, are dreptul să facă parte din juriu). La înmânarea premiilor vor veni tot celebrități, Marcel Iureș și Cristian Mungiu fiind dosr două dintre cele dezvpluite azi de către organizatori.
Coordonatorul de marketing al OFF, Vlad Alexandru Skrypnyk, a declarat că se intenționează o campanie de promovare agresivă (în sensul bun a cuvântului) a evenimentului. Tocmai pentru adresabilitatea este destul de largă (România și cel puțin țările limitrofe), se mizează pe tot ce înseamnă publicitate out-door, mass-media, social-media etc. De asemenea, ar fi un ajutor foarte mare pentru organizatori ca și firmele / oamenii de afaceri interesați de eveniment și care ar fi dorit de multă vreme un astfel de happening în Oradea să dea un semn prin sponsorizări. Bugetul total estimat al OFF se cifrează la minimum 20.000 euro.
[nggallery id=2763]
Informații suplimentare despre evenimentul proiectat, despre posibilitățile de sponsorizare și despre cele legate de înscrierea filmelor în concurs găsiți accesând site-ul oficial al Oradea Film Festival. Această pagină web va fi modificată în permanență în funcție de evoluția lucrurilor.
Pentru a facilita actul de a dona / sponsoriza, Asociația Oradea Theatre And Film (care stă la originea proiectului OFF) a deschis un cont la Banca Transilvania:
RO94 BTRL 0050 1205 7653 12xx. A se menționa că sumele sunt pentru Oradea Film Festival.
sept. 01, 2015 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0