Actualizat aprilie 8th, 2025 1:46 PM
mart. 23, 2016 Andrei Şandor Actualitate, Politică, Sănătate 0 2114 vizualizari
La nivel național, cancerul este a doua principală cauză a deceselor. Anual, în România, se depistează zeci de mii de noi cazuri de boli oncologice. Ar fi nevoie de minimum 100 de aparate de radioterapie în plus numai pentru a micșora timpii de așteptare pentru pacienți. În Europa centrală și de est, până în 2020, se estimează că numărul bolnavilor de cancer va crește cu 1,1 milioane de cazuri noi. La nivel mondial, previziunile vorbesc despre 16.000.000 de noi bolnavi de cancer în următorii 4 ani.
Toate aceste aspecte, dar și situația particulară a României, au făcut ca senatorul Biro Rozalia (foto), șefa Comisiei pentru drepturile omului, și Asociația Neolife să organizeze o mare conferință pe tema acestei boli. Științific, subiectul a fost denumit „Managementul calității în abordarea multidisciplinară complexă în lupta cu cancerul”. Întrunirea a avut loc marți, 22 martie, și a adus la aceeași masă parlamentari, medici, psihologi, reprezentanți ai pacienților și alți vorbitori interesați de subiect și implicați în domeniul acesta foarte dureros, dar foarte real și prezent în viețile multora.
Potrivit senatorului Biro, intenția principală a fost punerea pe tapet a problemelor și inventarierea necesităților pentru a face un pas spre rezolvarea măcar a unei părți a situației complexe. Aparent, principala linie de atac împotriva cancerului ar trebui / putea să fie prevenția, cunoscut fiind faptul că e mai bine și mai ieftin să previi decât să intervii după ce descoperi că cineva are boală oncologică într-un stadiu avansat. Parlamentarul UDMR-ist spune că din discuțiile cu specialiștii s-a detașat și nevoia de elaborarea a unui stil de acordare de servicii medicale mai ample, axate pe fiecare caz în parte, abordarea fiind „față de oameni, nu față de cazuri” și vorbindu-se despre „suflete și nu despre cifre”.
Un moment important al întrevederii de la București l-a constituit luarea de cuvânt a consilierului Sevil Ozturk de la Ambasada Turciei, această țară putând fi luată ca exemplu în materie de prevenție. Senatorul Biro a relatat că turcii sunt beneficiarii unei politici de alocare a unei părți importante din PIB (până la 1,6%) tocmai pentru profilaxie. Programul a fost început în urmă cu câțiva ani, banii fiind „pompați” gradual în această direcție: s-a început cu 0,2%, procentul crescând an de an, ținta fiind toate categoriile de vârstă. Începând cu cetățenii cei mai tineri, copiii de grădiniță.
„Cancerul e ca un iceberg. Ceea ce se vede e doar vârful, dar partea cea mai mare e răspândită în organism”, a declarat Biro Rozalia, preocupată de depistarea la timp a unor probleme de natură oncologică. Și în această idee, reuniunea din capitală a pus bazele unui pact interinstituțional, iar în decurs de o lună de zile vor fi puțși pe hârtie pașii de urmat pe care fie instituție / entitate care a fost prezentă la conferința de ieri și-i asumă. După elaborarea angajamentelor concrete, urmează să fie redactat și semnat pactul cu pricina, el trebuind luat la cunoștință, iar prevederile incluse urmând a fi îndeplinite. Indiferent de culoarea politică a Parlamentului sau a Guvernului.
Descărcați Pactul Interinstitutional anti-cancer pentru detalii și vedeți cine a fost Agenda conferintei (pentru a consulta lista cu cei prezenți care au vorbit la eveniment).
mart. 22, 2017 0
ian. 25, 2017 0
dec. 19, 2016 0
nov. 10, 2016 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0