Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
iul. 14, 2020 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 2481 vizualizari
Primarul Ilie Bolojan şi viceprimarul Florin Birta au anunţat azi, 14 iulie, într-o conferință de presă, începerea consultării publice pentru proiectul „Oradea – Oraș verde 2030”.
Prin acest proiect s-au inventariat și continuă să se identifice zonele din oraș în care se impune amenajarea de spații verzi, cetățenii fiind invitați să participe la consultarea publică.
Începând de azi, timp de două săptămâni, ei vor putea să trimită sugestii și propuneri cu privire la zonele în care locuiesc, pe adresa de e-mail directia.tehnica@oradea.ro.
Toate detaliile privind consultarea cetățenilor se regăsesc pe site-ul Primăriei Oradea www.oradea.ro, la secțiunea din stânga paginii Informații de interes public- Dezbateri publice.
Proiectul „Oradea – Oraș verde 2030” pornește de la principiul unei distribuţii echilibrate a spațiilor verzi, prin care se asigură accesul facil al tuturor orădenilor la spațiul public urban verde în maximum 5 minute de mers pe jos, respectiv cca 300 m distanță de la locuinţă până la spaţiul public verde.
Astfel, programul de regenerare și revitalizare a spațiului urban început de către municipalitate continuă și pentru perioada 2021-2030. Obiectivele urmărite prin acest program sunt următoarele: o distribuţie echilibrată a spațiilor verzi; extinderea suprafeței de spații verzi la nivel de oraș; creșterea indicatorului de spațiu verde/cap de locuitor; creșterea procentului de populație care se află la mai puţin de 5 minute de mers pe jos de suprafetele verzi la peste 90% în 10 ani.
Suprafața de spaţiu verde amenajat din Oradea s-a mărit cu 24,08 ha în 10 ani
„În ultimii 10 ani, în Oradea suprafața de spaţiu verde amenajat s-a mărit cu 24,08 ha, ajungând până la sfârșitul anului 2019 la 534 ha, lucru care a fost posibil prin realizarea mai multor investiţii publice, respectiv prin transformarea unor terenuri degradate, a unor suprafețe lăsate în paragină, în spații verzi funcționale, care au fost astfel redate cetățenilor orașului. Anul acesta, suplimentar fată de suprafaţa amenajată în perioada 2010-2019, avem în execuție 5 coridoare verzi, în suprafaţă de 12 ha. Este vorba de strada Barcăului, cartierul Veteranilor, cartierul Grigorescu, cartierul Soarelui, strada Ion Bogdan și un parc finalizat în zona străzii Morii în suprafaţă de 0,18 ha”, a precizat primarul Ilie Bolojan.
Potrivit datelor colectate de Direcția Tehnică din cadrul Primăriei Oradea, în cartierele de locuire colectivă tradiționale, respectiv Cartierul Rogerius și Nufărul există o bună acoperire în ceea ce privește facilitățile de agrement, sport și relaxare oferite de spaţiile publice urbane amenajate. Cu toate acestea, sunt și areale în care accesul la un spaţiu verde la o distanţă de mai puțin de 5 minute de mers pe jos nu este asigurat. Este vorba de zonele rezidenţiale dezvoltate în ultimii ani, sau izolate, cu accesibilitate dificilă: Dragoş Vodă, cartier Episcopia Bihor-Oncea, cartier Grigorescu, zona de dealuri etc.
Fonduri europene pentru încă 12 hectare de spații verzi
Viceprimarul Florin Birta a prezentat stadiul lucrărilor la cele cinci coridoare verzi.
Toate aceste coridoare se vor finaliza până la sfârşitul acestui an. Coridorul Barcăului va fi gata undeva în luna septembrie, la fel ca și coridorul str. Aurel Covaci – Cartierul Soarelui, Veteranilor la finalul lui iulie, în timp ce lucrările pe Ion Bogdan și Grigorescu vor fi finalizate în octombrie – noiembrie.
„Ieri s-au semnat cele trei contracte de lucrări pentru zonele Grigorescu, Ion Bogdan și Soarelui. Astfel aproximativ 7 milioane de euro din fonduri europene vor fi investite în aceste cinci coridoare, prin a căror amenajare orașul câștigă încă 12 hectare de spații verzi”, a precizat viceprimarul Florin Birta.
Din toate informațiile prezentate mai sus, corelate cu densitatea populației pe cartierele de locuit, rezultă că un procent de 73.91% din populația municipiului Oradea are acces la un spațiu verde urbanizat/amenajat la mai puțin de 300 m de casă (5 minute de mers pe jos), procent ce va crește până la sfârșitul anului 2020 la 83,8%, ca urmare a finalizării lucrărilor de amenajare a celor 12 ha de spații verzi.
Obiectiv: creșterea spațiului verde de la 24,19 mp la 30 mp/cap de locuitor
Printre zone virane care au fost total transformate în acești ani se numără: Parcul Olosig, Parcul Seleuș, Parcul Salca I, II, III, Parcul Xenopol, Parcul Adona, Parcul Ciheiului, Parcul Ion Bogdan – Păun Pincio, Parcul Cetății, zona picnic Silvaș, Parcul Octavian Goga, zona de agrement Sovata de pe malul drept al Crișului Repede, scuar Drum Militar Mal Peța, scuar Piaţa Unirii, la care se adaugă peste 150 de reamenajări de zone verzi în cvartalele de locuit.
Totodată, a crescut suprafața împădurită cu 1,48 ha, amenajate în cursul lunii martie 2020 în vecinătatea Cartierului Tineretului și a Uzinei de apă.
„Suprafaţa totală de spaţiu verde amenajat pe cap de locuitor la 1 iunie 2019, neluându-se în considerare suprafețele de spații cu potențial de amenajare, respectiv suprafețele verzi din cimitire (care, conform legii, intră în calculul spaţiului verde), este de 24,19 mp spaţiu verde/cap de locuitor. În situaţia în care se ia în considerare și suprafața verde aferentă cimitirelor, acest indicator ajunge la 28,12 mp spaţiu verde/cap locuitor. Prin acest tip de proiecte, Primăria Oradea dorește creșterea în următorii ani a spațiului verde pe cap de locuitor de la 24,19 mp la 30 mp/cap de locuitor”, a completat primarul Ilie Bolojan.
Proiecte de regenerare urbană 2021-2030
Proiectele de regenerare urbană propuse pentru 2021 -2030 se împart în trei categorii:
I. Proiecte de regenerare care se vor realiza prin reconversie funcțională;
II. Programe de împădurire;
III. Proiecte de regenerare urbană prin centre și sub-centre de cartier (piațete, scuaruri) cu componenta de spații verzi.
În prima categorie s-au identificat deja mai multe terenuri, cum este cel ocupat de stadionul FC Bihor, care după demolare va deveni o zonă verde destinată locuitorilor zonei și nu numai, apoi terenuri din zona Spitalului de Psihiatrie de pe str. Louis Pasteur, zona din apropierea stațiunii pomicole de pe aceeași stradă sau terenuri în cartierele noi, cum ar fi Cartierul Tineretului, zona Tokai etc.
După finalizarea consultării publice, undeva în luna august se va adopta și o hotărâre de Consiliu Local, după care specialiștii Direcției Tehnice vor putea trece la pregătirea studiilor de fezabilitate necesare amenajării zonelor verzi pe toată raza orașului Oradea.
În atașament pot fi vizualizate toate planșele aferente proiectului „Oradea – Oraș verde 2030”.
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0