Actualizat aprilie 3rd, 2025 10:10 PM
feb. 15, 2017 Andrei Şandor Administrație 0 2786 vizualizari
De interes și nu prea. Așa pare că a fost prima întrunire din cadrul ședințelor de lucru demarate azi (15 februarie) în perspectiva finalizării Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Municipiului Oradea. În sala mare a Primăriei s-au adunat cu greu 20 de persoane, altele decât angajați ai administrației locale. Cei mai mulți au reprezentat Federația Patronilor Bihor, lucru de înțeles având în vedere că subiectul discuțiilor de miercuri a fost dezvoltarea economico-metropolitană.
Sub bagheta directorului general al Zonei Metropolitate Oradea (ZMO), Adrian Foghiș, cei prezenți au putut (re)asculta date despre sumele nerambursabile pe care orașul le poate accesa în perioada de finanțare 2014 – 2020 pentru dezvoltare urbană (n.b.: un total de 36,14 milioane de euro), respectiv despre direcțiile de dezvoltare asumate de administrația Bolojan. Așa cum se știe încă din campania electorală locală de anul trecut, se merge pe următoarele căi: Oradea conectată, Oradea competitivă, Oradea spațiilor publice de calitate, Oradea – oraș inteligent și Oradea turistică.
O a șasea potențială direcție a fost propusă de către un participant la discuțiile de miercuri. Este vorba despre „Oradea orădenilor”. Fără tendențiozitate, cel care a adus în discuție această posibilă direcție s-a referit la necesitatea unui oraș realmente viu. Dinu Meșter, care s-a recomandat ca fiind un facilitator de performanță, spune că se simta lipsa de structuri asociative civice în Oradea. „Noi suntem aici cel mult 30 de oameni în sală. Pe cine reprezentăm noi? Reprezentăm pe cineva?”, s-a întrebat cetățeanul atrăgând atenția că se agravează situația în care și orădenii devin niște obedienți, admițând orice se decide pentru ei. Și fără ca ei să își spună punctul de vedere. „Să dăm Oradea orădenilor”, a cerut Meșter, convins că este nevoie de multe inițiative civice și comunitare. Desigur, e altă poveste în ce măsură vocea poporului orădean ar fi ascultată și luată în seamă de către decidenți.
O altă intervenție interesată a fost cea a lui Dorel Puchianu de la Federația Patronilor. Acesta a opinat că, pe lângă parcuri industriale, orașul ar putea implementa – poate sub formă de parteneriat public privat – un proiect de parc de distracții. Nu similar cu Disneyland sau Legoland, dar ceva care să atragă turiști, respectiv să creeze locuri de muncă ce nu ar necesita oameni extrem de specializați.
Și președintele Federației, Ioan Lucian, a avut observații de făcut în legătură cu temele propuse de Primărie și Zona Metropolitană Oradea. Astfel, și în calitate de sol al tuturor forurilor patronale care și-au dat mâna, recent, pentru o mai bună reprezentativitate, Lucian a cerut ca administrația locală să ia și mai în serios consultarea cu mediul de afaceri. Mai ales când e vorba despre chestiuni legate de economie. Iar ca propunere concretă pe margine temelor de azi, așa cum Federația Patronilor Bihor a transmis deja opiniei publice o listă cu priorități de susținut pentru județul nostru, președintele a sugerat realizarea unui centru de natație care să devină unul regional. Ioan Lucian a invocat tradiția orădeană în ceea ce privește sporturile de natație, dar și infrastructura de specialitate pe care o are orașul.
Pentru că printre planurile Municipalității apare în mod recurent ideea corelării cu cerințele de pe piața muncii a ofertei educaționale, universitarul Ioan Mintaș a ținut să aducă cu picioarele pe pământ decidenții. Și în calitate de lider al forului național al IMM-urilor, acesta a reamintit că anumite modificări pe care administrația locală le-ar face pentru a scoate mai mulți meseriași de pe băncile școlilor / facultăților au nevoie de girul Bucureștiului. Entități precum ARACIP și ARACIS, respectiv Ministerul Educației sunt cele care fac și desfac în materie de programă școlară. Totuși, Mintaș e și el de acord că e nevoie de forță de muncă și spune că foarte puțini tineri iau calea meseriilor. În acest sens, ar fi binevenită o strategie de „educare, îndreptare a tinerilor spre învățământul profesional”.
Înainte de depunere, SIDU va fi definitivat după o mare dezbatere publică. Până atunci, însă, vor mai fi 4 reuniri ale grupurilor de lucru aferente domeniilor infrastructură locală/administrație publică (17 februarie), eficiență energetică/mediu/sănătate (20 februarie), turism/cultură/sport (22 februarie) și educație/dezvoltarea resursei umane (24 februarie). Toate aceste discuții vor avea loc în sala mare a Primăriei, de la ora 14. Detalii despre direcțiile de dezvoltare și despre proiectele pe care Municipalitatea ar dori să le includă în SIDU se pot găsi pe portalul online al Primăriei (www.oradea.ro), la secțiunea Dezbateri publice. Propuneri și completări pot fi trimise prin fax (0259.408.821) sau prin poștă electronică (sidu@oradea.ro).
aug. 15, 2017 0
aug. 09, 2017 0
iun. 30, 2017 0
iun. 07, 2017 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0