Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mart. 15, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1979 vizualizari
Partea PPMT / CNMT a manifestărilor dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni e deja spre final la Oradea. Pe o vreme foarte frumoasă, aproximativ 300 de persoane li s-au alăturat organizatorilor primei runde de evenimente în aer liber de sâmbătă, 15 martie, umplând cu cocarde, coroane și jerbe, dar și cu steaguri (inclusiv mult contestatul drapel al Ținutului Secuiesc) zona statuii lui Szacsvay Imre din Parcul Libertății. Principalul participant, europarlamentarul Tokes Laszlo a fost întâmpinat cu multă prietenie de oamenii veniți la fața locului (printre ei s-a numărat și un orădean plecat de mulți ani în Germania), cuvântarea sa fiind poate cea mai așteptată. Atât aici, cât și în celelalte județe în care maghiarimea din România sărbătorește azi. Cu atât mai mult, cu cât este o perioadă extrem de fierbinte, nu numai din cauza alegerilor din Ungaria, dar și din cauza tensiunilor crescute din nou în urma interpretărilor date de unii declarației recente a lui Tokes, prin care acesta făcea o asemănare între situația tătarilor din Crimeea și cea a maghiarilor din România.
Sâmbătă, înainte de debutul oficial al ceremoniei de la statuia revoluționarului pașoptist, Tokes Laszlo a stat e vorba cu ziariștii și le-a declarat că data de 15 martie amintește de trecut, dar marcarea momentului e cu gândul spre viitor. Fidel ideilor sale, fostul episcop reformat a vorbit despre necesitatea menținerii libertății câștigate în 1989. „Ar trebui să ne împăcăm. Dar fără să ignorăm adevărul. Nu există împăcare fără adevăr și dreptate. În cazul situației maghiarilor din Transilvania, nu poate fi o adevărată împăcare dacă trecem cu vederea peste realități”, a spus Tokes, subliniind că a vorbit în Parlamentul European despre situația demografică îngrijorătoare a maghiarimii din România. Dar nu este vorba doar despre unguri, ci și despre alte minorități naționale (ex.: nemții). „Este rezultatul politicii național-șoviniste și comuniste, care a omogenizat forțat minoritățile”, afirmă deputatul european, convins că într-o societate democrafică se poate vorbi despre aceste probleme, ele putând fi clarificate. Tokes Laszlo a atras atenția că, spre exemplu, maghiarii din Oradea au ajuns la un nivel de doar 26%, după ce au fost majoritari aici în orașul fondat de regele maghiar Ladislau. „Nu este o stare normală”, crede eurodeputatul și subliniază că el nu vorbește contra românilor, ci pentru nația sa.
Ceremonia de la Oradea a fost condusă de președintele CNMT Bihor, Torok Sandor, care a ținut să mulțumească în mod special presei române care a apărut la eveniment pentru a relata despre sărbătoarea ungurilor. Totodată, Torok l-a invitat mai întâi la microfon pe consulul general Ungariei de la Cluj-Napoca, Barabas Janos, cel care a citit mesajul premierului Orban Viktor. Șeful Guvernului de la Budapesta le-a transmis maghiarilor din alte țări că „a fi ungur înseamnă a fi curajos” și le-a cerut celor care au și cetățenie maghiară să uzeze de dreptul lor de a vota în acest an la alegerile pentru Parlamentul Ungariei. Astfel, spune premierul Orban, va fi reflectată voința întregii comunități maghiare, indiferent de țara de domiciliu.
Liderul CNMT, Tokes Laszlo, a mărturisit că primește mereu invitații diverse pentru a onora acțiunile din 15 martie, dar că preferă de fiecare dată să se afle „acasă”, la Oradea, oraș care a fost un pilon important în lupta pentru libertate la 1848. Discursul fostului episcop a urmărit, oarecum, scheletul textului de anul trecut, ideile adăugate învârtindu-se ceva mai mult în jurul dezideratului de autonomie. Potrivit lui Tokes, multă lume greșește atunci când, vorbind despre dorința de autonomie a maghiarimii din Ardeal, se referă doar la zona secuilor. Europarlamentarul consideră că este nevoie de o autonomie a întregii Transilvanii, a întregii comunități de aici. Iar lupta ar trebui dusă „împreună cu frații noștri români”, spune șeful CNMT. Tokes Laszlo a reamintit în fața celor care îl ascultau că poetul Petofi Sandor este autorul acelui îndemn în versuri („Talpra, magyar!” / „Ridică-te, maghiare!”) care a inspirat mai mulți poeți revoluționari de la 1848/1849, incluzându-l aici și pe românul Andrei Mureșanu, care a dat versurile actualului imn de stat al țării noastre („Deșteaptă-te, române!”).
Tot în cadrul discursului rostit la statuia lui Szacsvay Imre, Tokes s-a arătat nedumerit și a criticat acțiunile din ultima perioadă ale clasei politice românești (și mai ales ale premierului Victor Ponta și președintelui Traian Băsescu), despre care spune că nu sunt altceva decât promovarea antimaghiarismului. Însă nu criticile la adresa liderilor Statului Român au fost cele mai dure, ci acele referiri pe care Tokes Laszlo le-a făcut la adresa UDMR. Fără a pronunța această abreviere.
Potrivit ex-episcopului, de 15 martie, liderii Uniunii „convoacă” husari, organizează manifestări și „abuzează” de numele „sfinte” ale unor înaintași precum Szacsvay Imre, Petofi Sandor sau Ady Endre. Tokes i-a comparat pe udemeriști cu păstorii lipsiți de loialitate din Biblie, pentru care „nimic nu e sfânt” și care fac totul numai pentru ca ei să se îndestuleze.
[nggallery id=2194]
Acțiunea din Parcul Libertății (n.b.: la care a participat și consilierul local UDMR Huszar Istvan) a mai cuprins o luare de cuvânt a președintelui filialei bihorene a PPMT, Csomortanyi Istvan, dar și momente artistice dedicate momentului (recitare de versuri și interpretare de cântece). Participanții au depus jerbe de flori la statuia poetului revoluționar. În cursul zilei, Tokes Laszlo va participa la un eveniment similat și în Satu Mare.
În filmul de mai jos puteți asculta și un fragment din discursul eurodeputatului Tokes Laszlo.
Tot azi, de la ora 17, în același loc de lângă Podul Mic, UDMR va derula o acțiune similară dedicată zilei de 15 martie.
mart. 15, 2018 0
mai 08, 2017 0
apr. 18, 2017 0
mart. 27, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0