Actualizat decembrie 13th, 2024 3:36 PM
feb. 08, 2023 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 923 vizualizari
Pe tot parcursul anului trecut, obiectivele Oradea Heritage au reușit să-și încânte vizitatorii, peste 80.000 de persoane, cu o serie de programe pentru comunitate, spectacole, expoziții, concerte și evenimente speciale.
Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor (Oradea Heritage) și-a prezentat azi raportul de activitate pe anul 2022, venind cu detalii despre toate aceste activități – și nu numai.
Conferința de presă a fost susținută de Angela Lupșea – directorul executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor și Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al Instituției Arhitectului Șef și coordonatoarea Programului multianual de reabilitare a monumentelor.
81.586 de persoane au vizitat obiectivele Oradea Heritage
Obiectivele turistice administrate de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice (Oradea Heritage) au atras anul trecut un număr impresionant de vizitatori, respectiv 81.586 de persoane.
„Tot ceea ce am realizat în anul 2022 ne arată o creștere organică, pentru că nu avem o reclamă plătită pe paginile de socializare, iar creșterea numărului de vizitatori este vizibilă de la o lună la alta. Desigur, evenimentele pe care le organizăm atrag cu siguranță publicul. În plus, fiecare obiectiv turistic are un canal de promovare. Astfel, suntem prezenți în online atât pe facebook, cât și pe Instagram și Tik Tok. Pe Tik Tok, de exemplu avem 1.155.000 de vizualizări, iar asta este foarte mult. Cu siguranță, odată ce un tânăr te descoperă aici, va trece la un moment dat și pragul obiectivului turistic”, a explicat Angela Lupșea, directorul executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice.
Astfel, cel mai vizitat obiectiv a fost Turnul Primăriei, care oferă turistului și cea mai frumoasă panoramă a orașului, urmat de Casa Darvas-La Roche și Sinagoga Neologă Sion.
Creșterea numărului de vizitatori s-a remarcat însă la fiecare obiectiv turistic în parte: Casa Darvas-La Roche – 21.087 de vizitatori față de 16.196 în 2021, Turnul Primăriei – 34.610 față de 3.936, Templul Francmasoneriei – 7.918 față de 1.665 în 2021, Sinagoga Neologă Sion – 13.798 față de 9.246 în 2021 și Sinagoga Aachvas Rein – 4.173 față de 2.971 în 2021.
Din încasări de bilete au rezultat 622.345 lei, din taxe evenimente – 58.905 lei, iar din vânzarea de suveniruri veniturile se ridică la 418.804 lei.
Evenimente speciale, concerte, expoziții, programe pentru comunitate
„Casa Darvas, cel mai îndrăgit monument istoric și obiectiv turistic, a găzduit anul trecut 22 de seri ale evenimentului Joia la Darvas, 10 după-amiezi la Ceaiul Burghez și 4 prânzuri rafinate la Sunday Brunch. Totodată, aici am organizat un număr de 48 de evenimente, care au atras 5100 de vizitatori”, a precizat directorul executiv Angela Lupșea.
În luna iunie, marcarea Zilei Internaționale Art Nouveau a surprins publicul prin noua amenajare a Casei Darvas, spectacolul stradal Grande Madame, expoziții stradale și tururi ghidate.
În octombrie, cu ocazia Oradea FestiFall, dar și a împlinirii celor 100 de ani de la Încoronarea Reginei Maria și a Regelui Ferdinand I la Alba Iulia, publicul s-a putut bucura de un inedit spectacol de video mapping, proiectat pe Palatul Vulturul Negru, care a adus în prim plan simbolurile regalității, de spectacolul „Maria, Regina României. Gânduri către țară”, dar și de mantia de flori care a îmbrăcat în semn de omagiu Statuia Reginei Maria din Piața Ferdinand I.
Ca proiecte speciale s-au remarcat Proiectul Art Nouveau 2 și Proiectul „Oradea pentru toți” – acesta fiind un proiect de accesibilitate turistică pentru nevăzători.
Sinagoga Neologă Sion s-a transformat într-un spațiu destinat artei și jocului. Astfel, printre alte evenimente, aceasta a găzduit „Caravana cu Jocuri”, dar și 10 piese de teatru susținute Teatrul de Copii, sub îndrumarea actorului Șerban Borda.
De asemenea, Sinagoga Aachvas Rein a găzduit expoziții specifice comunității evreiești, prin promovarea unor obiecte sau opere de artă.
Punerea în valoare a monumentelor de for public
Președintele Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, Grigore Morar, este cel care a coordonat activitatea ce vizează monumentele de for public.
Cel mai important proiect este amplasarea Statuii Sfântului Ladislau în Cetatea Oradea, care se află la finalul procedurii de achiziție. Se preconizează că demararea contractului va începe în luna martie, lucrările urmând să fie finalizate până în vară.
În ceea ce privește Statuia lui Mihai Viteazul, aflată momentan în conservare, amplasarea ei în piațeta care îi va purta numele (actuala Piațetă Emanuil Gojdu) este programată pentru anul 2024.
Lucrările la monumentele de for public realizate în anul 2022 au cuprins: întreținerea spațiului în care este dispus bustul lui Barbu Ștefănescu Delavrancea; finalizarea lucrărilor de reabilitare a statuii lui Avram Iancu și întreținerea spațiului verde din jurul statuii; începerea procedurii simplificate pentru execuția lucrărilor de realizare a soclului pentru amplasarea statuii ecvestre a Sf. Ladislau în Cetatea Oradea și suportarea cheltuielilor de transport, dar și întreținerea spațiilor verzi din jurul statuilor: Traian Moșoiu, Aurel Lazăr, Regina Maria, Regele Ferdinand I.
Programul multianual de reabilitare – 6 imobile finalizate
Directorul adjunct al Instituției Arhitectului Șef, Adriana Lipoveanu, a vorbit despre lucrările de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală situate în „Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea”, realizate în cadrul Programului Multianual de Reabilitare
„În 2022, chiar dacă încă s-a resimțit criza sanitară, s-a reușit finalizarea a 6 clădiri importante: Palatul Apollo, Palatul Klobusitzky, imobilul de pe str. Primăriei, nr. 34, dar și imobilele de pe Ady Endre, nr. 4, Ep. Mihai Pavel, nr. 8 și Iuliu Maniu, nr. 44. Totodată, fundația a oferit consultanță unui număr de 278 de proprietari cu privire la modul de accesare a contribuției oferite de municipiul Oradea în vederea executării lucrărilor, la încheierea contractului subsecvent de lucrări pentru plată pe măsura execuției, dar și cu privire la încheierea contractului de finanțare, modul de plată și detalii privind constituirea garanției imobiliare”, a precizat Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al Instituției Arhitectului Șef și coordonatoarea Programului multianual de reabilitare a monumentelor.
oct. 14, 2024 0
sept. 11, 2024 0
iun. 20, 2024 0
iun. 06, 2024 0
dec. 13, 2024 0
dec. 13, 2024 0
dec. 13, 2024 0
dec. 13, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!