Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
iul. 09, 2012 Andrei Şandor Actualitate 0 3037 vizualizari
În anul 2014, aproape 2.000 de cetățeni ai comunei Nojorid vor beneficia de servicii de apă și canalizare la standarde europene. Luni, 9 iulie, se Ovidiu Gavra, managerul Companiei de Apă Oradea (CAO) și reprezentantul concernului austriac care a câștigat licitația pentru lucrarea aferentă Nojoridului, Marius Ungureanu, au semnat contractul de rigoare. Parafarea a avut loc în biroul primarului comunei, Mircea Crainic, cel care se bucură că, în sfârșit, rețeaua de apă/canal din localitate va beneficia de atenția cuvenită și care ar avea deja și alte planuri investiționale pe această linie. Dar toate la timpul lor. Adjudecarea licitației aferente extinderii și reabilitării sistemelor de alimentare cu apă și canalizare menajeră în Nojorid nu a fost nicidecum una lipsită de probleme. Aproape 30 de firme s-au prezentat la licitație, iar după anunțarea rezultatului au urmat clasicele contestații. Din nou, CAO a câștigat lupta cu nemulțumiții, managerul Gavra apreciind că acest lucru înseamnă în mod clar că toate licitațiile organizate au fost corecte. Valoarea contractului semnat azi în comuna Nojorid este de 4,45 milioane lei (fără TVA), ceea ce este una foarte apropiată de costul real al investiției.
Conducta Oradea – Nojorid
Proiectul aferent comunei vecine cu Oradea presupune în primul rând racordarea Nojoridului la rețeaua de distribuție a apei din municipiu, urmând să se preia un debit de 8,34 l/secundă. De asemenea, va fi realizată o stație de pompare cu turație variabilă, lângă centura Oradiei, în apropiere cu drumul județean 797. Potrivit datelor puse la dispoziția noastră de CAO, stația va funcționa automat, în funcție de nivelul apei din rezervorul de înmagazinare existent în Nojorid. Executantul lucrării va amplasa și o conductă de aducțiune de 5,6 km. Un alt obiectiv al proiectului este extinderea și reabilitarea sistemului de canalizare menajeră: 7.960 m – extindere, 809 m – reabilitare, 611 racorduri la consumatori, respectiv o conductă de refulare de la stația de pompare ape uzate în lungime de 4.063 m. Trebuie știut că, în acest moment, cetățenii din Nojorid pot beneficia de apă din sursă proprie (fântâni), însă, potrivit directorului general al CAO, analizele făcute de Direcția de Sănătate Publică Bihor au arătat că această apă nu este potabilă. Acesta este și motivul pentru care, deși ar trebui deja să se supună regimului tarifar care operează în Oradea (și în toate celelalte localități incluse în Aparegio), a fost obținută o derogare parțială pentru Nojorid, oamenii plătind ceva mai puțin tocmai pentru că apa nu este de calitate.
Calitate austriacă
Câștigătorul licitației pentru lucrarea din Nojorid este o asociere formată din două firme din Austria (Porr Bau Gmbh și Teerag – Asdag Aktiengesellshaft), respectiv timișorenii de la Multinstal. Marius Ungureanu, reprezentantul părții austriece a dat azi asigurări că interesul este ca șantierul să fie realizat în ritmul cel mai susținut cu putință și „fără rabat de la calitate”. Urmează ca, executantul să se așeze la masă cu conducerea Primăriei Nojorid pentru a elabora un grafic de lucrări. Acesta va ține cont și de prioritățile comunei. Primarul Crainic a declarat că firmele care au câștigat licitația vor beneficia de întregul concurs al Consiliului Local. De altfel, edilul nu ascunde că și-ar dori ca utilajele să înceapă să muncească chiar de mâine, deși știe că timp de aproape doi ani „aici va fi ca în Beirut” (referire la spargerea străzilor și apariția șanțurilor, ceea ce va face ca Nojoridul să arate ca după bombardamente). Mircea Crainic va urmări îndeaproape derularea investiției, mai ales pentru că după ce proiectul Aparegio se va finaliza, urmează acțiunea de modernizare a străzilor. Termenul de execuție a lucrărilor din Nojorid este de 24 de luni de la data începerii efective, care va putea avea loc în maximum 42 de zile de la semnarea contractului. După finalizare și recepție , există o perioadă de un an de zile pentru notificarea evetualelor defecțiuni.
Aparegio se derulează prin Programul Operațional Sectorial Mediu și are o valoare totală de 83.274.549 euro (fără TVA). Finanțarea este după cum urmează: 76,30% – de la Uniunea Europeană prin Fondul de Coeziune, 11,67% – de la bugetul de stat, 10,23% – Compania de Apă Oradea, 1,80% – bugetele localităților incluse (Oradea, Nojorid, Biharia, Sântandrei, Girișul de Criș, Oșorhei, Tinca și Beiuș). Contravaloarea TVA pentru întregul proiect – 19,70 milioane euro – este suportată total de CAO.
[nggallery id=1067]
oct. 08, 2024 0
aug. 12, 2024 0
feb. 22, 2024 0
ian. 16, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0