Actualizat septembrie 20th, 2024 6:18 PM
dec. 06, 2019 Adrian Popa Actualitate 0 887 vizualizari
Joi, 5 decembrie, în jurul orei 15.00, un angajat al unei ferme de pui din localitatea Ciumeghiu, sesiza prin Sistemul Unic de Urgență 112, faptul că mai mulți angajați se simțeau rău.
La adresa indicată de apelant au fost mobilizate de urgență două echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului Salonta, din care unul de prim ajutor calificat, echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, trei echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean, un echipaj de pompieri militari din cadrul Detașamentului 1 Oradea cu o autospecială de transport victime multiple, echipajul de primă cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN) din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, fiind solicitat totodată în sprijin și echipajul CBRN al ISU Arad, întrucât echipamentele din dotarea autospecialei CBRN a ISU BH sunt la calibrat în această săptămână.
Ajunse la locul evenimentului, echipajele au procedat la evaluarea medicală a angajaților, opt din cele 18 persoane aflate la serviciu prezentând cefalee și dificultăți de respirație. Celor opt victime le-a fost administrat oxigen și li s-au acordat toate îngrijirile care se impuneau, șapte dintre cele opt femei cu vârste cuprinse între 29 și 50 de ani, fiind transportate la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Oradea.
În urma cercetărilor efectuate de echipajele CBRN în clădirea din care angajații se autoevacuaseră în urma simptomelor resimțite, s-a detectat prezența monoxidului de carbon acumulat din cauza faptului că halele din interiorul acesteia, dotate cu un sistem de încălzire pe gaz, nu au fost ventilate corespunzător. După ventilarea spațiilor, nu s-a mai detectat prezența monoxidului de carbon.
PROTEJAŢI-VĂ VIAŢA PREVENIND INTOXICAŢIA CU MONOXID DE CARBON
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor aduce la cunoştinţa cetăţenilor faptul că, anual, în sezonul rece, se produc situații de urgență ale căror victime sunt persoane intoxicate cu monoxid de carbon, evenimente soldate în unele cazuri cu pierderi de vieți omenești.
Aceste evenimente nedorite sunt, în general, determinate de: utilizarea unor coşuri de evacuare a fumului sau gazelor arse neetanşe, înfundate, fisurate ori cu deficienţe de construire; racordarea necorespunzatoare a aparatelor de încălzire la coşuri, exploatarea cu defecţiuni a sistemelor de încălzire (centrală termică, sobă, şemineu, aragaz, radiator cu petrol etc.).
În scopul prevenirii unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor recomandă cetățenilor respectarea, cu strictețe, a măsurilor de prevenire a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon:
Sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate și exploatate, întreţinute şi verificate periodic, de către persoane autorizate în acest sens;
Coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător;
Încăperile trebuie aerisite frecvent;
Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins.
Totodată, se impune supravegherea aparatelor care funcţionează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.
Pentru a vă proteja, recomandăm, de asemenea, instalarea a cel puţin unui detector de monoxid de carbon în locuinţă, respectând instrucţiunile fabricantului.
Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, insipid ce rezultă din arderea incompletă a combustibililor (lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol, etc.) folosiţi în sisteme de încălzire casnice ori în sistemele de gătit, prost întreţinute şi fără sisteme de ventilaţie corespunzătoare, precum şi în motoarele maşinilor.
Inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar decesul. Copiii, femeile gravide, bătrânii, persoanele cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibile la acţiunea patogenă a acestui gaz.
Simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon depind de concentraţia gazului acumulat şi de durata expunerii. Asfel, la expunere redusă pot apărea dureri de cap, ameţeli, la expunere medie, dureri de cap persistente cu senzaţia de zvâcnire, ameţeli, somnolenţă, vomă, ritm cardiac şi puls rapid, reflexe şi judecată încetinite, iar la expunere ridicată, convulsii, comă sau chiar deces. În ceea ce priveşte concentraţia de gaz, 0,1 % în aer omoară într-o oră, 1 % monoxid de carbon în aer omoară în 15 minute, 10% monoxid de carbon în aer omoară imediat.
sept. 19, 2024 0
sept. 17, 2024 0
sept. 14, 2024 0
sept. 13, 2024 0
sept. 20, 2024 0
sept. 20, 2024 0
sept. 20, 2024 0
sept. 20, 2024 0