Actualizat ianuarie 25th, 2025 5:46 PM
mai 11, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 3509 vizualizari
Sunt deja cunoscute demersurile pe care diverşi cetăţeni le-au întreprins în vederea sensibilizării autorităţilor cu privire la disconfortul generat de porcii de la ferma din satul Palota. La fel, deputatul Florica Cherecheş a încercat să pună presiune pe instituţiile cu competenţe în acest domeniu, populaţia Oradiei având mult de suferit din caza mirosurilor insuportabile. Ultima uşă (de până acum) la care fostul viceprimar a bătut a fost cea a Ministerului Sănătăţii (MS). Probabil şi pentru că acesta este condus acum de bihoreanul Florian Bodog.
„Având în vedere numărul mare de sesizări înregistrate la Primăria Oradea precum și la autoritatea locală de mediu (Garda de Mediu) și sănătate (DSP Bihor) privind mirosul neplăcut și consecutiv disconfortul produs de funcționarea fermei aparținând S.C. Nutripork S.R.L. Palota, este puțin probabil ca procesele tehnologice de creștere intensivă a porcilor să respecte cele mai bune tehnici disponibile în domeniu” – este o parte a răspunsului primit de parlamentarul liberal. MS consideră că „se impune verificarea competentă de către autoritatea abilitată Garda de Mediu (Comisariatul Județean) a organizării fermei, a condițiilor de funcționare, de întreținere și de reducere a mirosurilor neplăcute consecutiv activităților desfășurate în fermă”. Florica Cherecheş a transmis că cei de la Sănătate recomandă „adoptarea de tehnici suplimentare pentru reducerea mirosurilor neplăcute rezultate din activitățile de creștere a suinelor”. Măsurile ar fi următoarele: monitorizarea nutriției animalelor pentru a reduce emisiile de amoniac / utilizarea de aditivi pentru dejecții de tipul agenților de mascare și neutralizare, absorbanți ai mirosului și nu numai a celor de reducere a amoniacului care sunt utilizați în prezent, având în vedere că mirosurile rezultă dintr-o mixtură în care au fost identificate peste 200 substanțe / îmbunătățirea tehnicilor utilizate pentru manevrarea și depozitarea dejecțiilor / selectarea echipamentului potrivit pentru împrăștierea pe teren a dejecțiilor pentru a reduce mirosurile emanate / tehnici de ventilare forțată a adăposturilor de animale. Totodată, ferma de porci ar trebui, se arată în răspunsul primit de deputatul Cherecheş de la MS, să planifice activitățile luând în considerare emisiile de miros existent, sistemul de adăpost aplicat și un anumit număr de animale. Ba chiar „reducreea numărului de capete până la acel număr care să permită controlarea mirosurilor”.
Aparent mulţumită de felul în care i s-a răspuns de la MS, Cherecheş se arată încrezătoare că măsurile de mai sus ar putea contribui la corectarea situaţiei deranjante care se menţine de ani de zile. Mai rămâne ca instituţiile şi autorităţile care pot impune luarea efectivă de măsuri să comunice direct cu patronii / administratorii fermei Nutripork şi să se asigure că lucrurile se vor întâmpla. Pentru că, din câte se pare, deocamdată nu au contat nici controalele, nici luările de poziţie ale politicienilor, nici petiţiile cetăţenilor.
foto – carmelcacopardo.files.wordpress.com
nov. 11, 2021 0
feb. 17, 2021 0
mai 29, 2020 0
apr. 22, 2020 0
ian. 25, 2025 0
ian. 24, 2025 0
ian. 24, 2025 0
ian. 24, 2025 0