Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mai 27, 2014 Florin Coman Software 0 1093 vizualizari
Cele opt echipe de liceeni de la 11 licee din Bucuresti au participat la finala competitiei STEM Innovation Challenge organizata de Freescale Semiconductor Romania in parteneriat cu Junior Achievement Romania. Mini-robotii programati de elevi impreuna cu ingineri embedded software s-au intrecut in viteza pe traseul de concurs, cele mai bune trei echipe fiind premiate.
Pe 19 mai, la sediul Freescale Semiconductor Romania, a avut loc finala proiectului STEM Innovation Challenge, in cadrul careia 32 de liceeni din capitala si-au testat abilitatile de programare intr-un mod inedit. Lucrand timp de patru saptamani, in echipa cu ingineri embedded software, tinerii au programat mini-roboti care sa parcurga cu viteza maxima un circuit conceput de organizatori.
Echipa “Path Finder”, care programat cel mai rapid mini-robot, a fost formata din elevii Cristian Alexandru (Colegiul National de Informatica Tudor Vianu), Dumitrescu Andrei (Colegiul National Ion Creanga), Gheorghe Alina (de la Colegiul Bilingv George Cosbuc) si Vadureanu Andreea-Mihaela (Colegiul National Spiru Haret). Pe locurile doi si trei, la diferenta mica de timp, s-au clasat echipele Sky421 si Mustang, aceasta din urma castigand si premiul pentru cel mai bun cod. Juriul a acordat si un premiu pentru cea mai buna prezentare, care a revenit echipei Sava’s Creed de la Colegiul National Sfantul Sava.
“Pentru mine, STEM Innovation Challenge a reprezentat o motivatie pentru a-mi alege ingineria ca meserie. Am inceput sa descopar ca acest domeniu ma atrage si mi se potriveste”, a spus Efia Prodan, eleva la Colegiul National „Iulia Hasdeu”.
“A fost o experienta inedita. Am putut aplica multe din cunostintele acumulate aici si in alte parti. In plus, am avut motivatia necesara sa caut independent informatii, precum anumite tipuri de algoritmi, si sa le implementez in acest proiect” – a adagat Ioan-Matei Sarivan, elev la Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu”.
Lansarea proiectului STEM Innovation Challenge a avut loc la sediul Freescale Romania in aprilie 2014, scopul acestuia fiind sa incurajeze tinerii sa urmeze o cariera in stiintele exacte (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Calibrand senzori, comandand motoarele la viteza maxima si invatand learning by doing cum pot folosi limbajul de programare C, liceenii au descoperit domeniul embedded software, printr-o experienta practica si originala.
Elevii au fost selectati in urma unui test de programare in limbajul C si a motivatiei lor, finalistii studiind in clasele a X-a si a XI-a la: Colegiul National George Cosbuc, Colegiul National de Informatica Tudor Vianu, Colegiul National Gheorghe Lazar, Colegiul National Gheorghe Sincai, Colegiul National Grigore Moisil, Colegiul National Ion Creanga, Colegiul National Iulia Hasdeu, Colegiul National Mihai Viteazul, Colegiul National Sf. Sava, Colegiul National Spiru Haret si Colegiul Tehnic de Arhitectura si Lucrari Publice I. N. Socolescu.
“STEM Innovation Challenge a reprezentat o experienta extraordinara atat pentru elevi, cat si pentru inginerii Freescale. Este un prim pas realizat in efortul de a apropia invatamantul din Romania de practica si de a arata elevilor ce presupune lumea reala a dezvoltarii software si a inovatiei. Provocarea cea mai mare, din punctul nostru de vedere, a constat in convertirea si adaptarea cantitatii de informatie si a cunostintelor necesare pentru a desfasura un proiect complex la cunostintele elevilor de liceu si la capacitatea lor de asimilare. A presupus o investitie de timp si efort din partea Freescale Romania, care in mod cert a meritat, tinand cont de entuziasmul si satisfactia elevilor, care au avut ocazia sa se bucure de rezultatul muncii lor – un produs functional”, a spus Roxana Dragomir, Freescale EMEA Talent Acquisition Manager.
“Exista oameni care stiu de la inceput ce vor sa faca in viata, dar majoritatea descopera pe drum. Aceasta serie de evenimente si-a propus sa ii ajute pe cei din a doua categorie: merita sa urmezi o facultate tehnica, programarea calculatoarelor iti poate oferi efort intelectual si satisfactii pe termen lung”, a adaugat Cristian Macarascu, inginer Freescale si organizator al proiectului STEM Innovation Challenge).
nov. 04, 2022 0
mai 17, 2018 0
mart. 18, 2018 0
apr. 26, 2017 0