Actualizat decembrie 13th, 2024 3:36 PM
mai 22, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 1783 vizualizari
Pentru prima dată de la promisiunea lansată la prezentarea candidaților democrat-liberali (n.b.: înjumătățirea prețului încălzirii centrale), Mihai Groza (foto), candidat pentru funcția de primar de Oradea, a oferit o mostră din intențiile sale termice, în caz că va câștiga alegerile din 10 iunie. Marți, la sediu PDL Bihor, fostul primar interimar a atacat dur proiectul de reabilitare a CET, subliniind că administrația Bolojan a ales „cea mai proastă soluție” (cea cu gazul) și că, practic, Municipalitatea ar înșela, nu doar orădenii, ci și pe cei de la Uniunea Europeană, practicând deja tariful de giogacalorie planificat pentru anul 2016. Conform celor prezentate de Groza, chiar și respectând contractul de finanțare privind retehnologizarea CET, orădenii ar trebui să plătească acum 190 lei/Gcal, ori, după cum se știe, tariful practicat deja în oraș este de 235 lei/Gcal. Candidatul PDL spune că, dacă va deveni primar, va renunța „din prima zi de mandat la un asemenea proiect catastrofal” pentru Oradea. Cum anume? Mergând în capitala Uniunii Europene și „deschizând ochii” celor de acolo asupra realităților de pe la noi. De asemenea, Mihai Groza a declarat că va propune proiecte noi pe termie, dar numai în urma unor consultări serioase cu populația.
Gazul – soluție „din lac în puț”
Pornind de la ideea că pierderile Electrocentrale Oradea SA, în perioada 2010 – 2011, aprobate de Consiliul Local, reprezintă 20% din bugetul urbei (45 milioane lei), fostul primar interimar susține că edilul actual, Ilie Bolojan, a ales soluția „cea mai proastă”, adică „din lac în puț”. În cadrul conferinței de presă de azi (22 mai), Mihai Groza a arătat că, pe lângă ignorarea problemei reale – cum să ne încălzim ieftin, din surse alternative -, consultantul cu care s-a lucrat pe proiectul de reabilitare a CET „a forțat în grabă implementarea” pentru finalul anului 2013 și că acesta „a indus în eroare Consiliul Local”. Conform datelor prezentate (extrase din Ghidul solicitantului), conformarea la normele de mediu a sistemului de încălzire centrală are termen până în anul 2015. De asemenea, Groza spune că însăși Banca Europeană de Investiții a corectat proiectul depus de Primăria Oradea, declarând varianta pe gaz ca fiind prea scumpă. Un alt motiv pentru care criticile candidatului PDL (și a altor oponenți ai proiectului) par întemeiate este cel legat de criteriul de maturitate. Astfel, potrivit aceluiași Ghid, „nivelul de suportabilitate al acestui serviciu public trebuie să fie de 4% din venitul celor mai sărace gospodării”. Cu toate acestea, Municipalitatea a reușit modificarea în sus a acestui procent, împingându-l până la 8,5% „din venitul mediu al populației”, ceea ce, în opinia PDL Oradea este „o măsluire grosolană în defavoarea orădenilor”.
Gigacaloria din 2012 la tariful asumat pe 2016
Fiind în mod clar cea mai arzătoare problemă a cetățenilor, chestiunea facturilor termice este în vizorul candidatului PDL pentru șefia Primăriei. Mihai Groza susține că tariful de 235 lei/Gcal, practicată în acest moment pe tot teritoriul deservit de Electrocentrale Oradea, este, de fapt, nivelul programat pentru anul 2016. Datele provin din contractul de finanțare (Anexa 1.4), acolo unde se scrie negru pe alb că, în mod normal, în 2012, tariful gigacaloriei ar trebui să fie doar 190 lei. Iar referitor la subvenția de nici 30 lei/Gcal pe care Municipalitatea o acordă, Groza spune că este de neacceptat ca Oradea să nu fi găsit resurse pentru a subvenționa mai serios plata încălzirii. Comparativ, fostul primar interimar a arătat că bucureștenii plătesc doar 170 lei/Gcal, clujenii 165 lei, iar beiușenii 77 lei. În acest din urmă caz este vorba despre energie geotermală. „Specialiștii islandezi ne-au spus că avem al 3-lea zăcământ de apă geotermală din Europa”, a declarat azi Groza, menționând că acest potențial ar putea asigura peste 50% din necesarul termic al Oradiei. Altfel spus, candidatul pedelist pune sub semnul întrebării studiul prezentat de administrația locală, din care reieșea că energia geotermală ar putea merge până la asigurarea a puțin peste 20% din necesarul orașului. „Astăzi, forajul din Borș are 115 grade. Dacă se face reinjecția la 55 de grade, cu pompe de căldură ridic la 70 de grade și folosim și apă caldă menajeră. La 70 de grade încă este bună pentru prepararea agentului termic”, explică Groza, adăugând că aceste posibile soluții au fost neglijate din start, fiind impusă soluția „cea mai catastrofală pentru Municipiul Oradea.
Alternativa PDL
Mihai Groza atrage atenția că, deși prezentat drept „mană cerească” de Ilie Bolojan și ai săi din Primărie, proiectul de zeci de milioane de euro accesat prin POS Mediu nu rezolvă decât unitatea de producere a agentului termic și 2 magistrale din cele 6 existente. Cu alte cuvinte, văzând și situația deplorabilă din iarna 2011/2012, vor rămâne mare parte din pierderi. „Pierderile vor fi plătite în continuare de orădeni!”, consideră democrat-liberalul, care promite să renunțe „din prima zi de mandat” la implementarea proiectului despre care spune că este unul „catastrofal pentru oraș”. Întrebat despre felul în care se gândește să procedeze, Groza a declarat pentru bihorstiri.ro că intenționează să facă o deplasare chiar la Bruxelles. „Voi lua legătura cu reprezentanții României la Uniunea Europeană, am să le deschid ochii și am să spun că acesta este un proiect prost pentru Municipiul Oradea și am să propun alternative”, a relatat candidatul PDL. Aceste alternative ar fi folosirea resurselor geotermale, respectiv proiecte demarate în urma unor consultări cu cetățenii. „Vom avea poluare mai puțină și aer curat. Dar e preferabil să mori în aer curat?”, s-a întrebat retoric Mihai Groza, referindu-se din nou la dificultățile pe care orădenii le au în privința achitării facturilor de încălzire. Potențialul primar mai spune că, pentru a-i ajuta pe orădeni în iarna care urmează, va promova un preț „mediu” al gigacalorie, la care va aplica și subvenții reale, nu așa cum sunt cele actuale, „acordate în dispreț”. Deși solicitat să dea o sumă exactă, candidatul PDL pentru fotoliul de primar al municipiului s-a rezumat la a spune că „oricum voi reduce substanțial gigacaloria; nu va fi la prețul acesta (235 lei). Și după implementarea proiectului (n.b.: probabil a proiectului pe surse termice alternative), cu siguranță va ajunge la jumătate”. Mihai Groza a promis că va reveni cu detalii concrete legate de intențiile sale pe termie.
iun. 23, 2017 0
mart. 30, 2017 0
oct. 20, 2016 0
sept. 14, 2016 0
dec. 13, 2024 0
dec. 13, 2024 0
dec. 13, 2024 0
dec. 13, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!