Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
feb. 23, 2014 Andrei Şandor Editorial 1 3748 vizualizari
Chiar și fără să fie direct implicat în activitatea politică, e imposibil ca românul simplu să nu fi aflat în ultimele două săptămâni despre războiul intern din Uniunea Social Liberală. Cum care Uniune? Cea care a promis „dreptate până la capăt”, debarcarea lui Băsescu, regionalizarea sănătoasă a României, reforma constituțională, modificarea legii electorale, respect pentru medici și profesori și câte și mai câte. Vă sună cunoscut? Da, deci acea Uniune Social Liberală. Exact! Cea care, din toate astea, nu a făcut mai nimic. Deci, ca să-și justifice existența pe frontul politic românesc, acești aliați (contra naturii) trebuie să facă ceva scandal, asta ca lumea să nu-i acuze că nu fac nimic.
Cu prezidențialele bătând la poartă și cu sula problemelor adevărate ale românilor în coastă, USLașii oferă în această perioadă una dintre cele mai jalnice prestații despre cum se rupe o alianță politică în care un număr impresionant de votanți și-au pus speranțele. Nu tre’ să fii specialist în științe politice pentru a ști că atunci se pot face adevăratele reforme (necesare) când ai o asemenea majoritate parlamentară. Și că, dacă aceste reforme nu sunt făcute repede, în primul an și jumătate, ele mai mult ca sigur că nu vor mai fi făcute. Tocmai trăim exemplul clar că România are parte, din nou, de abandonarea de către aleși a cauzelor principale cu care au reușit să-i ademenească pe votanții care încă nu au fost atât de scârbiți încât să nu se prezinte la vot în decembrie 2012. Dar ajunge cu generalismele…
Cel puțin la noi în județ, liberalii sunt cei care duc povara USL. Cornel Popa și Ilie Bolojan. Primul a promis că USL va pune Bihorul pe primul loc, iar al doilea a garantat pentru candidații USL din colegiile orădene. Țineți minte lozinca: „Votând USL, votezi pentru Oradea”. Primarul Bolojan a mai transmis prin blogul său că este nevoie ca orădenii să voteze candidații social-liberali pentru Parlament pentru a se putea spune că acesta (2012 – 2016) va fi fost „…mandatul în care s-au făcut cele mai multe lucruri pentru Oradea şi pentru judeţul Bihor”. Cele două locomotive ale USL județean ne-au cam păcălit. Politic, au fost obligați să facă asta dată fiind alianța centrală. Și nu mă jenez să scriu asta: USL este poate cea mai cruntă dezamăgire pentru cetățeanul votant. Aproape nimic nu va putea fi trecut în dreptul realizărilor pentru bihoreni/orădeni după ce ruptura alianței va fi oficială. Adică, pare-se, peste doar câteva zile.
Aud în perioada asta (și pe plan local) idei de genul „ar fi o tragedie să se rupă USL!”. Poftim??!! „Tragedie”? Pentru cine? Poate pentru șefii politici care, după ruptură, își vor pierde funcțiile bine plătite. În rest, pentru cine ar fi tragedie? Ce mare bine au făcut useliștii pentru majoritatea românilor? Sau, concret, pentru mine, cetățeanul X? Trăim mai bine și nu ne-a anunțat nimeni? Plătim mai puțin pentru utilități sau avem salarii mai mari? Să nu-mi spuneți chestia cu întregirea salariilor bugetariilor, tăiate de căpcăunul Băsescu! Avem condiții mai bune în spitale și un învățământ mai de calitate? Nu. Avem, în schimb, listă de așteptare în privința diverșilor demnitari și șefi (politic puși acolo) care sunt duși să dea cu subsemnatul pe la procurori. Bravo, USL! Recunosc că așteptam mult mai mult de la un colos politic care avea majoritate de 3 sferturi în Parlament. Și de la un Guvern care avea (da, deja vorbesc la trecut!) o asemenea susținere în Parlament. Nu au făcut NIMIC! Nici pentr țară, în general și cu atât mai puțin pentru Bihor și pentru Oradea. Ceea ce am putea spune că s-a întâmplat bun pentru noi, orădenii/bihorenii în ultimul an și jumătate se datorează exclusiv insitențelor și muncii primarului Ilie Bolojan, respectiv unei oarecare influențe a președintelui Cornel Popa. În rest: 0 (zero)!
Doar pentru atât, Bihorul nu avea nevoie de USL. Ceea ce s-a făcut în ultima perioadă pentru județul nostru s-ar fi întâmplat, probabil, indiferent de conjunctura politică. Deci dacă Uniunea se sparge, mare brânză! Ce-am avut și ce-am pierdut? Nu e absolut nicio tragedie. Bocitul nu-și are rostul. Plus că, între noi fiind vorba, atât pesediștii, cât și liberalii așteaptă deja cu nerăbdare ruperea.
Punerea Bihorului pe primul loc mai are de așteptat. La fel și ajutorul substanțial de care se vorbea în cazul Oradiei, dacă cei garantați de Bolojan ajungeau în Parlament. Ei au ajuns. Ajutorul promis…nu prea. În aceste condiții nu pot să nu zâmbesc și să nu îmi aduc aminte că, la urma urmei, Oradea și Bihorul au fost cel mai ajutate pe când în Guvern erau huliții PDL și UDMR. Ce ironic!
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
iul. 10, 2024 0
iul. 21, 2018 0
iun. 25, 2018 0
iun. 21, 2018 0
iun. 04, 2018 0
Daca o rupere USL a fost posibila, nu vreau sa stiu cat de puternica poate sa ajunga Romania cu astfel de conducatori. Daca partidele implicate in alianta nu au putut sa astepte macar pana dupa alegerile prezidentiale din 2014, atunci nu mai inteleg cine si ce interese urmaresc acestea.