Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
nov. 30, 2011 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 1 17040 vizualizari
După ce în presă au apărut informații despre un nou caz care ar fi fost tratat cu indiferență de personalul angajat, conducerea actualului Staționar III din cadrul Spitalului Județean de la Oradea a făcut o anchetă internă. Pe scurt, este vorba despre o femeie însărcinată care s-a prezentat la Maternitate în urma unei sângerări și care susține că, în afară de doi medici rezidenți, nimeni nu s-a uitat la ea timp de două zile. Motivul ar fi fost că s-a aflat despre ea că va naște în Ungaria și că nu are medic curant local. Recitiți aici postarea inițială.
În cursul zilei de 30 noiembrie, pozând în victimele unor jurnaliști pe care îi acuză de incompetență, de deformarea voită a adevărului, de denigrarea unității spitalicești și de „considerente strict personale” în relatările despre Maternitate, medicii Petru Chitulea și Kricsfalussy Vasile au transmis un așa zis comunicat de presă în care povestesc varianta lor referitoare la cazul respectiv. Redăm integral cele remise redacțiilor locale. Documentul are antetul Spitalului Județean și a fost transmis prin E-mail (nu și ziaristei incriminate), spre deosebire de scrisoarea de adio lacrimogenă pe care managerul Gavrilă Grebenișan a transmis-o pe fax în luna octombrie și doar anumitor organe de presă din Oradea: „Pacienta V.A. de 27 de ani din Oradea, s-a internat in data de 20.11.2011. ora 5,21, fiind consultata de d-na dr. Huniadi Anca, medic rezident anul IV sub supravegherea d-lui Conf. Univ. Dr. Pop Tiberiu, medic primar obstetrica-ginecologie, doctor in stiinte medicale, care a fost medic sef de garda in data de 19/20.11.2011. Medicii de garda au stabilit Diagnostic.: IIG; OP; SARCINA 12/13 SAPTAMANI IN EVOLUTIE; AMENINTARE DE AB. si au instituit tratament de urgenta adecvat, conform ghidurilor de specialitate in vigoare. Ca urmare a tratamentului evolutia a fost favorabila, metroragia reducandu-se progresiv, pacienta devenind asimptomatica, in data de 22.11.2011, ceea ce dovedeste corectitudinea diagnosticului si a tratamentului instituit. In tot acest timp, pacienta, a fost monitorizata pe sectia OB III iar in data de 23.11.2011, dimineata, cazul este reexaminat si reevaluat de catre dr. Noja Catalin, medic primar obstetrica-ginecologie, doctor in stiinte medicale, asistent universitar la Facultatea de Medicina si Farmacie Oradea, care constata evolutia cazului spre vindecare, asimptomatic, motiv pentru care pacienta este externata cu recomandari: repaus fizic relativ, tratament conform Rp, concediu medical, control clinic in Ambulatorul de Specialitate peste 14 zile. In concluzie:
1. cazul relatat…nu a fost o sarcina gemelara, cum gresit a fost precizat in articol, ci una monofetala
2. pe parcursul internarii, pacienta V.A. a fost ingrijita: de un medic rezident anul IV, de un conf. univ precum si de un as. univ. si nu numai de 2 rezidenti…
3. cazul nu a fost neglijat sub nici o forma, ca dovada fiind preluarea cazului de catre echipa de trei medici, din care doi doctori in stiinte, care s-au ocupat de pacienta, precum si evolutia favorabila rapida spre vindecare, pacienta externandu-se cu sarcina de 13 saptamani in evolutie, aceasta fiind cea mai buna dovada a unei atitudini medicale corecte”.
Poartă transparența pe piept
Cei doi doctori semnatari ai pseudo-replicii (probabil cu girul directorului interimar Gavrilă Grebenișan) susțin că informațiile prezentate miercuri fac parte din „…cadrul extrem de transparent al informarii corecte si oneste de catre factorii responsabili, asupra tuturor problemelor deosebite aparute in unitatea noastra”. Aici putem avea deja o obiecție: Spitalul Județean și responsabilii de gestionarea fostei Maternități au tăcut mâlc și nu au dat explicații decât forțați de împrejurări despre cazul lăuzei decedate în luna martie. Bineînțeles că nu au fost recunoscute concluziile Raportului întocmit de Corpul de control al ministrului Sănătății care a considerat că moartea femeii a fost cauzată de o infecție intraspitalicească contractată în Maternitate. Lucru confirmat, ulterior, de fostul manager al Spitalului Județean, dr. Carmen Pantiș, pe secția căreia (ATI) a ajuns și a murit gravida. Legat de acest subiect, merită precizat că soțul decedatei a declarat deja public că va acționa în judecată conducerea fostei Maternități, el având deja parte și de sprijin din partea unui avocat.
Bihorstiri.ro face unele precizări:
1. Nu am fi dat atenție diverselor nuanțe și aprecieri din „comunicat” dacă, publicând despre reacția conducerii spitalului, un tabloid local nu ar fi invocat în ediția online și numele subsemnatului.
2. Respectiva publicație folosește în titlul articolului online pe marginea replicii (semnat cu pseudonimul Elena Marinescu) sintagma „presă mincinoasă” și o asociază cu numele subsemnatului și al soției mele (întâmplător, ziarista care a dezvăluit în premieră acest caz și altele dubioase din domeniul medical local în ultimii 16 ani); consumatorii de presă din Oradea și-au făcut deja o impresie despre gazetarii „mincinoși” și asta nu de ieri-alaltăieri.
3. Din motive care îmi scapă, directorul general interimar al Spitalului Județean, Gavrilă Grebenișan (pe care îl putem considera inițiatorul principal al „comunicatului” din 30 noiembrie), nu îmi răspunde la telefon începând cu ziua în care și-a retras candidatura de la concursul pentru șefia unității.
aug. 04, 2020 0
aug. 25, 2017 0
feb. 17, 2017 0
sept. 29, 2016 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
Un curs pentru educarea unor medici din acest institut nu exista?..in urma cu 1 an m-am programat la dna dr OSVAR FLORINA…cu diagnosticul abces Bartholonian, dansa mi-a dat tratament(zanocin, ketoprofen, indometacin, no-spa)spunand ca de aceasta data nu se poate face nimic mai mult.Dansa mi-a recomandat ca la reaparitia inflamatiei sa o caut la spital(materninate)pentru operatie.Anul acesta pe 14 noiembrie ma o caut pe dna doctor la spital cu aceeasi problema…dansa fiind intr-o operatie imi face internarea prin telefon la camera de garda, sunt internata la sectia OBIV..sunt chemata la sala de tratament unde se afla dna doctor OSVAR FLORINA, sef de sectie dl.POP TIBERIU..si asistentele…stand pe scaun cu mainile in san dna dr.incepe a striga la mine citez:"CAND TI-AM SPUS EU SA MA CAUTI LA SPITAL?"..ii raspund doamnei ca in
urma cu un an cand am fost consultata la dansa la cabinet…"A-TI AUZIT DOMNU' DOCTOR?IN URMA CU 1 AN"..nu stiu care era problema daca dansa mi-a spus sa o caut cand imi reapare inflamatia..eu am urmat sfatul medicului!!in fine..ma pregatesc pt consultatie:"ce va deranjeaza?"..ii spun ca doar aceasta inflamatie la care pe acelasi ton ridicat imi spune ca dansa pune diagnosticul …(nu eu)…ce trebuia sa spun daca stiam de ce sufar?mai ales diagnosticul dat inainte cu 1 an era dat de catre dansa..nus tiu sa explic in cuvinte cum m-am simtit intre atatea persoane ea urland la mine…pt ce?.pentru ca doream sa ma tratez?pentru ca i-am urmat sfatul?dupa consultatie isi aminteste si dna doctor..ca da intradevar mi-a spus sa o caut la spital…isi cere scuze…dansa ia hotararea sa imi faca o incizie..in timp ce eram sub anestezie auzeam ce se vorbea…dna doctor spunand:"asa ma enerveazza femeia asta ca nici nu am vrut sa o operez!"…cineva, asistenta probabil intreaba:"care?"…"asta" spune dna doctor(adica eu eram "asta")…mai auzeam vorbindu-se in timpul anesteziei despre dl.dr. Chitulea, dna DR Tit Viorica (ceea ce pe mine nu ma priveste)dar vreau sa spun ca auzeam tot. La externare am primit un tratament, fara nici un alt consult inainte de iesirea din spital..fara nici o recomandare si nici programare la control…DUMNEZEU CU MILA!!!!..