Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
feb. 13, 2016 Andrei Şandor Politică, Sănătate 0 2303 vizualizari
Controversata Lege a prevenției în Sănătate, promisă de PNL, a ajuns la Oradea sub forma unei dezbateri. Primăria a găzduit manifestarea, joi (11 februarie), la discuții venind medici specialiști în oncologie, diabetologie, chirurgie, radioterapie, pediatrie, hematologie, cardiologie, stomatologie, ginecologie, pneumologie și anestezie. De asemenea, potrivit deputaților Florica Cherecheș și Lucia Varga, au onorat cu prezența dezbaterea de joi și reprezentanți ai DSP Bihor, uneloe ONG-uri, precum și reprezentanți ai unor asociatii de pacienți.
„Scopul dezbaterii a fost de a oferi o informare cât mai corectă asupra principiilor care au stat la baza elaborării legii prevenției, a conținutului propriu-zis, dar şi pentru a lărgi gradul de implicare şi participare directă a specialiștilor și a societăţii civile”, precizează cele două parlamentare de Bihor. PNL dorește să promoveze această lege care, în opinia inițiatorilor, „asigură cadrul necesar pentru desfășurarea activității de prevenție în domeniul sănătații, reglementează faptul că prevenția este obligația pe care și-o asumă statul român față de cetățenii săi precum si obligațiile pe care și le asumă cetățenii cu privire la sănătatea lor”. De asemenea, proiectul de lege (n.b.: care a fost depus în Parlament în decembrie anul trecut) reglementează necesitatea desfășurării activității de prevenire a apariției îmbolnăvirilor, prevenirea și depistarea precoce a bolilor , promovarea sănătății si educația pentru sănătate.
Doscuțiile din sala mare a Primăriei Oradea au pus acccentul pe necesitatea educației pentru sănătate, care trebuie făcută atât de către școală, cât și de medicii de familie și alte cadre medicale, conform unei metodologii clare, alocându-se buget corespunzător pentru asta. „Medicii de familie ar trebui să fie în mod special responsabilizați și echipați în mod corespunzător, pentru a face prevenție. S-a subliniat că activitatea de prevenție trebuie realizată în mod coerent, sub coordonarea unei singure instituții, care să dispună de buget propriu. Această instituție ar trebui să propună programe anuale sau multianuale de prevenție, bazate pe evaluările făcute și incidența unor anumite boli, pe existența unor grupuri de risc, un rol important avându-l prevenția la copii”, transmit deputații Cherecheș și Varga.
Specialiștii care au participat la dezbaterea de la Oradea au vorbit despre faptul că programele existente de prevenție nu sunt eficiente și nu ating parametrii propuși din cauza lipsei de implicare a factorilor decizionali și a lipsei unei strategii clare de monitorizare, precum și a lipsei de responsabilizare a celor implicați. Nu în ultimul rând, a fost atinsă problema promovării insuficiente. Exemple: Programul național de depistare a cancerului de col (care are o rată de răspândire de doar 8% deși a debutat în 2012) și Programul de depistare a hipoacuziei la nou născuți.
Legea Prevenției rămâne în dezbatere publică până în data de 1 martie. Dezbateri pe acest subiect vor fi organizate în toată țara.
oct. 30, 2024 0
oct. 29, 2024 0
iul. 27, 2024 0
feb. 14, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 18, 2024 0
nov. 12, 2024 0
nov. 07, 2024 0