Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mai 19, 2017 Florin Coman Actualitate, Cultură 0 3477 vizualizari
Ploicică de oficialităţi la inaugurarea parţială a sediului nou al Muzeului Ţării Crişurilor, joi (18 mai). Evenimentul de vernisare a celor 5 expoziţii temporare a vut loc în prezenţa conducerii actuale a Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, dar şi a fostului preşedinte Cornel Popa. De altfel, în mare parte, acestuia i se datorează imobilul în care va funcţiona MTC, liberalul reuşindă să convingă, prin 2007, Ministerul Apărării cu privire la necesitatea predării în administrarea CJ a impozantei clădiri în care funcţiona Garnizoana Oradea. În rest, la momentul special de ieri au luat parte secretarul de stat Alexandru Pugna de la Ministerul Culturii, episcopii Sofronie (ortodox), Virgil (greco – catolic) şi Bocskei Laszlo (romano – catolic), deputaţii Szabo Odon şi Ioan Roman, prefectul Claudiu Pop, primarul Papp Laszlo de la Debrecen, dar şi Maurizio Passerotti, consul onorific al României în Trentino Alto Adige.
Evenimentul a fost parte a programului ediţiei curente a Zilelor MTC, fiind un fel de punct culminant al manifestării culturale. Pentru a celebra instituţia în sine, respectiv finalizarea lucrărilor de reabilitare (ceea ce a permis şi amenajarea câtorva expoziţii), conducerea Muzeului cheamă cetăţenii la vizitarea celor 5 expoziţii. Ele au fost „cazate” în câteva săli ale noului sediu. Aşa cum şi bihorstiri.ro a scris, au fost aduse la Oradea două colecţii importante de peste hotare. Pe de o parte, expoziţia „Imaginea lumii ţesute în lână” a venit de la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău şi conţine covoare ţesute la război în secolele XVIII şi XIX. Managerul Aurel Chiriac spunea că piesele respective fac parte din patrimoniul UNESCO. Muzeul Deri din Debrecen onorează în această perioadă casa nouă a MTC prin intermediul expoziţiei „Etnographica – reprezentări grafice ale portului popular”. Vedete sunt costumele folclorice ungureşti. Vizitatorilor li se mai pun la dispoziţie sculpturile lui Iosif Fekete, artist de anvergură trecut la cele veşnice, piesele expuse fiind parte a patrimoniului MTC. De asemenea, creaţii ale unor sculptori şi pictori orădeni, realizate între 1950 şi 1980, sunt şi ele expuse în fostul sediu al Garnizoanei. Ultima expoziţie poartă semnătura graficianului Nistor Coita, decedat acum 4 ani, fost colaborator al Muzeului de la Oradea, descris de specialişti drept unu dintre cei mai buni graficieni români contemporani.
Toate aceste expoziţii vor rămâne la MTC timp de două luni de zile, iar în Noaptea Muzeelor accesul va fi permis între orele 19 – 02. Urmează ca MTC să comunice un orar de vizitare pentru expoziţiile amenajate în sediul de lângă Parcul Bălcescu.
nov. 20, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 08, 2024 0
nov. 04, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0