Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
sept. 24, 2015 Andrei Şandor Editorial 0 5595 vizualizari
De regulă, când doi politicieni sau două partide polemizează, adevărul nu e de partea niciunuia. Adevărul e mereu undeva la mijloc. Ca să-ți dai seama de asta, nu trebuie decât să ai destulă disponibilitate pentru a asculta ambele părți. Fără a încerca să dai dreptate unuia sau altuia. Și acum nu mă refer la mize naționale gen răsturnarea sau nu a Guvernului Ponta. Nu. Rămân la Oradea, orașul meu. Un oraș al cărui bine este invocat de ambele tabere politice principale beligerante.
Cu aproximativ 9 luni înainte de alegerile locale și cu 3 luni înainte de a se trage linie în privința majorității proiectelor europene ale Primăriei, terenul e fertil pentru critici și aplauze. În funcție de partea baricadei. Este un an în care politicienii și cetățenii au fost polarizați în chestiunea Referendumurilor (sau, oare, s-au polarizat ei de bună voie și nesiliți de nimeni?). E și un an în care, culmea, eventualul eșec în implementarea unui proiect cu finanțare europeană ar putea fi motiv de bucurie pentru cei care, de când nu mai sunt la guvernarea locală, nu fac altceva decât să joace o neconvingătoare carte a Opoziției.
Totuși, grijile / criticile lor nu pot trece neobservate, cu atât mai mult cu cât sunt mulți orădeni care, neimplicați politic, și-au pus aceleași întrebări. Nu cumva e prea mult pentru un singur an? Nu cumva Municipalitatea a intrat într-o horă mult prea rapidă și pe ai cărei pași nu-i stăpânește destul de bine? Și nu trebuie să fii „dușman al dezvoltării Oradiei” pentru a-ți pune asemenea întrebări. Ba chiar și altele, care vizează, din nou, ambele tabere. Pentru mine, toate încep cu „Dacă…”.
Dacă e adevărat că drumul expres nu poate fi finalizat din cauza CFR, cine e de vină? Ministerul de resort / CFR sau Primăria Oradea, care s-a băgat într-un proiect pe care îl cofinanțează cu peste 50% din valoarea totală și care nu a avut aprobare scrisă pentru a intra pe terenul care nu-i aparține? Dacă s-ar opri vechiul CET acum, în prag de iarnă (n.b.: lucru care, din informațiile mele, a fost încercat!), după ce de vreo doi ani a fost acceptată situația de semi-legalitate, cine e de vină? Primăria Oradea, care duce la bun sfârșit un mare proiect cu finanțare europeană pentru a moderniza sistemul de termoficare (și, atenție, nu sunt DELOC fanul Termoficare SA și al sistemului centralizat care mă stoarce de bani!), sau adversarii lui Bolojan, care au impresia că vor câștiga la anul în caz că orașul va rămâne fără încălzire?
Dacă în orașul ăsta politica, pentru unii, înseamnă doar a ieși cu lozinci împotriva celor care sunt la Putere, în spatele sloganurilor neaflându-se mai nimic concret, ce se va întâmpla? Ne mai mirăm că actualii diriguitori își pot permite chiar și anumite mici (sau mari) aroganțe la adresa cetățenilor? Că tot ei vor avea avantajul lucrurilor făcute sau măcar demarate. Acuma, sincer: nici Bolojan și nici ceilalți liberali nu vor pleca acasă cu centrala nouă de la CET, nu-și vor trage abonamente gratuite la aquapark, nu se vor da zi-lumină pe drumul expres ca pe propria lor moșie și nu-și vor ține zilele de naștere în noua piață centrală a Oradiei închiriind zona numai pentru ei. Desigur, se poate discuta despre cum decurg proiectele, cum e cu autorizațiile, cum va fi cu prețurile practicate în aquapark, cu costurile gigacaloriei și cu alte asemenea aspecte.
Nu că ar conta prea mult, dar le-aș sugera celor care vor să fie challenger-i ai PNL și ai lui Ilie Bolojan în 2016 să lucreze urgent la o strategie de campanie mai sănătoasă. Nu pentru ei, ci pentru alegătorii pe care vor să-i convingă. Că alegerile vor trece, iar a doua zi după scrutin va trebui să înceapă muncă. În mare măsură, va fi nevoie de ducerea mai departe a unor proiecte deja în curs care au bătaie lungă. Sau cum? Dacă vor câștiga alții, se va da cu piciorul în tot ce s-a făcut în ultimii 8 ani? În bunul stil românesc de la ministere, când fiecare nou șef vrea să rămână cu ceva în istorie (de regulă cu o mare măgărie…)? OK, se poate și așa, dar pentru Oradea ar fi nevoie de ceva cu adevărat revoluționar. Ceea ce nu cred că e cazul, văzând oferta politică ce se conturează. Și asta nu înseamnă că nu ar exista viață după actuala administrație!
Iar dacă din cele de mai sus veți trage concluzia că și eu am devenit un aplaudac al lui Bolojan, ce să zic? Vă compătimesc!
apr. 06, 2017 0
oct. 14, 2016 0
oct. 09, 2016 0
oct. 01, 2016 1
iul. 21, 2018 0
iun. 25, 2018 0
iun. 21, 2018 0
iun. 04, 2018 0