Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
mai 19, 2016 Redacţia BihorŞtiri.ro Sport 0 2864 vizualizari
Oradeanul Szokolszky Istvan (foto – zidezi.ro) va alerga in acest an la Ultrabalaton, in Ungaria, în zilele de 27 și 28 mai. Evenimentul sportiv este de fapt un concurs international de alergare, un ultramaraton ce se desfasoara in jurul lacului Balaton. Lungimea traseului este de 220 km si se alearga fara intrerupere de la start pana la finish, scurtele opriri facandu-se doar la punctele de revitalizare de pe traseu. La editia aniversara de 10 ani, la linia de start se vor alinia peste 230 de participanti in proba individuala si peste 6000 de participanti din 25 de tari in probele de stafeta. Sportivul oradean a raspuns la cateva intrebari despre aceasta noua încercare din viata lui.
– Din cate stiu nu este prima ta participare la o astfel de competitie.
– Da, anul acesta este a treia participare dupa editiile din anul 2013 si 2014.
– Este greu de inteles cum poate cineva sa parcurga o astfel de distant avand un termen limita destul de strans.
– Niciunul dintre cei care pornesc in proba individuala nu s-au nascut ultramaratonisti. Fiecare dintre ei a inceput sa alerge parcurgand distante scurte, ajungand in timp la astfel de performante. Ca sa ajungi ultramaratonist iti trebuie ani buni de antrenament.
– Ce presupune pregatirea unei astfel de curse?
– Pregatirile pot sa zic ca nu incep de la o data anume si nu se sfarsesc cu un concurs in sine. Ultramaratonistii se antreneaza pe tot timpul anului. Incercam sa alergam cat mai mult in timpul saptamanii iar in weekend urmeaza asa-zisele “alergari lungi”, alergand chiar si distante de marathon (42km). Incerc sa alerg saptamanal intre 100 si 140 km. Incercam de asemenea sa participam la cat mai multe competitii de maraton organizate, deoarece acestea ofera avantajul punctelor de revitalizare.
– Cum se desfasoara aceasta competitie? Care sunt cele mai grele momente? Cum le depasesti?
– Startul pentru proba individuala de obicei se da in zori, iar echipele pornesc pe rand ,in functie de ordinea prestabilita de organizatori. Toti participantii atat cei de la probele individuale, cat si cei de la stafeta, parcurg acelasi traseu in jurul lacului. Dintre momente cele mai dificile as mentiona momentul in care depasesti 100 de km parcursi si realizez ca sunt abia la jumatate sau alergarea pe timpul noptii, la lumina frontalei, luptandu-ne cu somnul sau cu durerile la articulatii ori cu cele provocate de basici pe care trebuie sa le induri si sa mergi mai departe. Le induram fiindca am venit motivati sa terminam o cursa frumoasa, eu in general incerc sa nu ma gandesc la nimic ,sa fiu cu mintea goala – dar nu reusesc intotdeauna. Mai este si problema mea personala, am o boala ereditara si am probleme cu auzul, port aparate auditive, care insa nu sunt foarte performante si trebuie sa le scot din ureche fiindca se strica de la transpiratie sau de la umiditate. Asa ca nu prea aud nimic din ceea ce este in jurul meu, si acest fapt din cand in cand imi ingreuneaza situatia, fiind momente in care nu aud informatii importante.
– Ce alimente consumati in timpul alergarii avand in vedere durata mare a competitiei?
– La o alergare de ultramaraton, intensitatea alergarii este mult mai mica decat la o competitie normala de alergare, deci ne obisnuim si cu mancatul in timpul alergarii. Desigur nu putem vorbi de o mancare obisnuita, se consuma pe langa fructe usor digerabile, geluri si batoane energizante, se beau multe lichide, apa si izotonic.
– Care sunt costurile pentru participarea la o astfel de competitie?
– Taxa de participare in sine nu este mare, ea fiind undeva la 100 de euro, costurile mari se aduna pe parcursul pregatirii. In decurs de un an se uzeaza aproximativ 4-5 perechi de pantofi de alergare. Nutritia speciala in general costa destul de mult. Participarea si deplasarile la alte concursuri pregatitoare, toate adunate duc la o suma destul de frumoasa.
– In acest an mai participi la curse lungi sau aceasta va fi ultima (foto – http://sportivity.ro)?
– Nu, mai am doua concursuri importante, Orobie Ultra Trail – un ultramaraton montan de 140 km cu +9500 m diferenta de nivel in Alpii Italieni, si ma pregatesc sa particip a doua oara la Campionatul Mondial de Ultratriatlon de data asta in Lituania.
– Ce inseamna Ultratriatlon, ce probe sunt?
– La concursul din Lituania se face un ultratriatlon, adica inot 7600 m, bicicleta 360 km si alergare 84.4 km, totul legat si in ghilimele fara oprire.
– Ai sponsor pentru aceste curse sau te descurci din resurse proprii?
– Din pacate sunt prea batran sa fiu sponsorizat de cineva sau de vreo firma, dar la noi in tara nici cultura sponsorizarii in general nu este la inaltime. Deci sunt total pe cont propriu.
NOUL COVER JESSIE BANES !!!
PENTRU MAI MULTE CLIPURI ABONATI-VA LA CANALUL DE YOUTUBE!
iun. 23, 2016 0
sept. 17, 2015 0
nov. 20, 2014 0
nov. 22, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0