Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
mart. 12, 2011 Andrei Şandor Editorial 0 1631 vizualizari
Trebuie să recunosc: nu am crezut că poate exista un subiect care să incite atât de mult cetățenii din Oradea încât aceștia să se deranjeze până la Primărie și să îndrăznească să se ia de reprezentanții conducerii orașului. Și nu am crezut că așa ceva se poate întâmpla chiar dacă se știe că românii, de regulă, reacționează doar când li se bagă mâna în buzunar. Privind din acest unghi lucrurile, este lăudabil că spiritul civic a fost trezit din amorțeală și pe malurile orădene ale Crișului Repede. Nu s-a întâmplat de multe ori ca oamenii, nu foarte interesați de cele pe care Consiliul Local le pregătește, să aibă ceva de spus în privința modului în care este gestionată Oradea. E o chestiune de istorie recentă: majoritatea dezbaterilor publice au rămas fără ecou în rândul alegătorilor, ei preferând să își manifeste nemulțumirile mai mult pe la colțuri și, evident, după ce o anumită decizie a legislativului local a intrat deja în vigoare.
Ziua de 9 martie 2011 ar putea rămâne în analele sălii mari a Primăriei orădene ca o zi specială. La fel, câțiva dintre apropiații colaboratori ai primarului Ilie Bolojan ar putea să se roage pentru ca asemenea dezbateri publice să nu prea se mai întâmple. Personal, nu i-am mai văzut niciodată pe aceștia atât de morcoviți (scuzați-mi expresia!), dându-și seama că nu toate proiectele promovate de super-Bolo sunt primite cu urale și cu aplauze din partea celor care, în mare parte, l-au votat în 2008 pe actualul edil-șef.
Trebuie să accentuez că nu sunt deloc de acord cu modul în care discuția termică a degenerat. Și spun asta chiar dacă pentru cititorii portalului nostru (și consumatorii de diverse organe de presă din Oradea) a fost un deliciu să urmărească certurile, huiduielile, înjurăturile din cadrul dezbaterii publice. Dar dialogul civilizat a lipsit cu desăvârșire. Însă, ca la magazin, nu clientul este de vină. În mod clar, nici Municipalitatea nu a pregătit subiectul. Lucru dovedit încă de la ședința de Consiliu Local în care proiectul reorganizării sistemului termic a fost pe ordinea de zi. Observând că lucrurile sunt pripite și că au fost arse câteva etape (inclusiv dezbaterea publică obligatorie), primarul a retras punctul respectiv spunându-le aleșilor orădenilor că este un subiect mult prea important și că trebuie tratat ca la carte. Supărarea și nervii cetățenilor din Ioșia s-au lovit de o apărare slabă a directorului Marcel Boloș care nu a putut decât să repete obsesiv: „Întrebați-i pe cei din Rogerius dacă ei sunt de acord să plătească mai mult decât dvs pentru încălzire!”. E rău dacă acesta este singurul argument al Primăriei în ceea ce privește luarea cu arcanul pentru armia CET-ului a celor care sunt deserviți acum de Transgex. Exagerând un pic, e ca și cum țările lumii ar vrea să pedepsească Elveția pentru că acolo sunt cele mai bune bănci. Adică ce vină au orădenii care locuiesc în zonele respective că numai acolo s-a făcut racordarea la apa geotermală? Cine nu ar fi de acord să plătească puțin pentru energia termică? Culmea e că nici ceilalți nu avem nimic de câștigat pe termen scurt din instaurarea monopolului termic. Aș fi fericit să știu că mi s-ar reduce factura cu vreo 5% sau 10% în urma realizării acestui proiect. Dar nu se va întâmpla așa. Ba mai mult, următorul sezon rece va debuta din start cu prețuri mai mari. Majorarea tarifului cerut de Electrocentrale Oradea SA a fost adăugată la prețul facturat populației, mulțumită majorității din Consiliul Local Oradea. Deci despre ce vorbim? E drept că actualii clienți ai CET se pot simți, oarecum, răzbunați parțial pentru ultimii ani în care concetățenii lor din Ioșia plăteau de două ori mai puțin pentru căldură și apă caldă. Vorba aia: să vadă și ei cum e să plătească vreo 550 lei/lună numai încălzirea centrală pe timp de iarnă. Plus că și așa calitatea serviciului lasă de dorit.
Regret neprezentarea la dezbatere a primarului Ilie Bolojan. Omul a simțit că nu va fi de bine și că situația va fi mult mai dificil de gestionat decât înțepăturile ecologiștilor de la dezbaterea legată de pietonalizarea Pieței Unirii, așa că și-a luat concediu. Necazul, pentru administrația Bolojan, este că, chiar dacă s-ar dovedi că proiectul este necesar (și că, pe termen lung, va aduce normalitatea generală în materie de termie în Oradea), el va fi activ din ultimul sezon rece premergător alegerilor locale următoare. Ceea ce poate însemna un număr important de voturi în minus pentru cel considerat a nu avea contracandidat la anu’.
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
iul. 21, 2018 0
iun. 25, 2018 0
iun. 21, 2018 0
iun. 04, 2018 0