Actualizat aprilie 3rd, 2025 10:10 PM
dec. 21, 2020 Adrian Popa Actualitate 0 897 vizualizari
În intervalul 19-20 decembrie, echipajele de pompieri militari ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al județului Bihor au intervenit pentru stingerea a trei incendii provocate, cel mai probabil, de coșurile de fum deteriorate sau necurățate de funingine.
Sâmbătă dimineața, pompierii Stației Aleșd au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință situată în localitatea Vadu Crișului, eveniment generat, cel mai probabil, de coșul de fum deteriorat. Forțele de intervenție au stins incendiul în limitele găsite, împiedicând propagarea flăcărilor la întreaga casă. Au ars aproximativ 20 de metri pătrați din tavanul de lemn al unei încăperi.
În aceeași zi, între orele 14.30 – 14.50, echipajele de pompieri ale Stației Ștei au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la coșul de fum al unui bloc de locuințe situat pe strada Andrei Mureșanu din localitate.
Datorită sesizării în timp util a evenimentului și a operativității echipajelor de stingere, incendiul nu s-a soldat cu pagube, arzând doar funinginea din interiorul coșului.
Duminică, 20 decembrie a.c., în jurul orei 03.20, pompierii militari din cadrul Secției Beiuș au stins un incendiu izbucnit la podul unei case din localitatea Beiușele, comuna Curățele, reușind să împiedice propagarea flăcărilor la întreaga locuință și să limiteze pagubele la circa doi metri pătrați dintr-un perete din lemn.
Cercetările efectuate au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, un coș de fum necurățat de funingine.
Din fericire, în urma producerii evenimentelor menționate, nu au existat persoane rănite, iar pagubele au fost considerabil limitate, însă astfel de situații de urgență se pot solda cu mari pagube materiale, persoane rănite și chiar cu pierderi de vieți omenești.
În scopul preîntâmpinării unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor recomandă cetăţenilor respectarea cu stricteţe a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, subliniind faptul că, burlanele şi coşurile de fum sunt generatoare de incendii cu pondere semnificativă în sezonul rece.
Măsuri de apărare împotriva incendiilor specifice acestei perioade:
• coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;
• în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile;
• coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
• la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
• nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperișului, planşeului etc.;
• în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;
• gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);
• se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.
mart. 26, 2025 0
mart. 11, 2025 0
mart. 10, 2025 0
mart. 09, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0