Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
nov. 08, 2011 Florin Coman Actualitate 1 1684 vizualizari
Viceprimarul Biro Rozalia alături de reprezentanţii Direcţiei Economie din primărie au prezentat astăzi propunerea de buget a taxelor şi impozitelor pentru anul 2012.
„Când am gândit acest buget am analizat efectele anilor de criză, gradul de încasare la bugetul local, capacitatea cetăţeanului de a plăti taxe şi impozite şi investiţiile pe care le avem în derulare” a declarat viceprimarul Biro Rozalia.”Prin acest buget am vrut să deplasăm centrul de greutate de la impozitarea imobilelor, care afectează un număr mare de oameni, la impozitarea anumitor activităţi sau la folosirea domeniului public”, spune viceprimarul.
Astfel, bugetul prevede menţinerea aceluiaşi nivel de impozitare la clădirile şi terenurile intravilane care aparţin persoanelor fizice. Orădenii vor beneficia în continuare de bonificaţia de 8% acordată la plata impozitelor în avans.
De asemenea, se menţin aceleaşi impozite pentru deţinerea mijloacelor de transport de către persoanele fizice şi juridice.
Persoanele juridice vor benefica de anul viitor de o reducere de doar 5% pentru plata impozitelor în avans. „Am luat această decizie, de a scădea bonusul pentru persoanele juridice, pentru că suntem printre puţinele oraşe care oferă o bonificaţie”, spune Eduard Florea, directorul Direcţiei Economice.
Persoanele fizice care şi-au reevaluat clădirile beneficiază de reducerea cotei de impozitare de la 1,1% la 1%. Nu în ultimul rând, taxa hotelieră se reduce de la 2,5% la 1%.
Scumpiri
Pentru a echilibra balanţa, municipalitatea propune şi scumpiri astfel:
Cresc tarifele pentru prestările de servicii în cimitir ale Administraţiei Domeniului Public. Preţul unui abonament pentru parcarea la domiciliu creşte de la 90 de lei la 100 de lei. Impozitul pe terenuri extravilane creşte cu aproape 4%. De asemenea, se scumpesc tarifele de avizare emise de Direcţia Tehnică pentru companii. „Spre exemplu firmele care fac traversări ale căilor rutiere vor fi taxate mai scump pentru a-i determina să se gândească de două ori înainte de a decupa din drum. Aproape 80% din traversări sunt remediate ulterior pe cheltuiala primăriei”, a completat Eduard Florea.
Companiile mai au de suferit şi dacă nu-şi reevaluează clădirile. Cota de impozitare pentru clădirile nereevaluate în ultimii trei ani creşte la 20%, iar pentru clădirile nereevaluate în ultimii cinci ani creşte la 40%.
Bugetul este supus dezbaterii publice vineri, de la ora 14.00 în Sala Mare a Primăriei Oradea. Orădenii pot studia în detaliu bugetul pe site-ul primăriei, oradea.ro
nov. 20, 2024 0
nov. 18, 2024 0
nov. 15, 2024 0
nov. 12, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0