Actualizat aprilie 3rd, 2025 10:10 PM
mai 15, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1245 vizualizari
O decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene, publicată în 30 aprilie, îl convinge pe deputatul bihorean Cseke Attila (foto) că proiectul de lege pe care l-a înaintat Parlamentului și care ar veni în sprijinul celor care nu reușesc să își achite ratele bancare este absolut necesar. Speța în care Curtea Europeană s-a pronunțat a fost generată de o familie din Ungaria, care a luat un împrumut în forinți, dar ratele și celelalte taxe aferente au fost calculate în raport cu cotația francului elvețian. Clienții băncii au apelat la Justiție, două instanțe din Ungaria dându-le dreptate, iar cea de-a treia cerând o interpretare de la Curtea cu sediul în Luxemburg. Pentru că regulile de creditare din Ungaria nu sunt comparabile cu cele din România, prevederea care ne poate interesa din decizia din 30 aprilie este legată de posibilitatea ca, în caz că depistează abuzuri ale băncii, judecătorii din România (și din orice țară a Uniunii Europene) pot anula acele clauze înlocuindu-le cu cele stipulate într-o legislație specifică. Adică, eventual, să vină în sprijinul clienților care se consideră păcăliți. Doar că pentru o asemenea înlocuire este nevoie de o astfel de legislație. Ceea ce, acum, România nu are.
Motiv pentru care, potrivit deputatului Cseke Attila, este nevoie de adoptarea proiectului de lege marca UDMR. Acest proiect prevede ca ratele de achitat să fie calculate în funcție de cotația valutei în cauză de la data luării împrumutului. Proiectul inițiat de Cseke ar veni mai ales în sprijinul celor care au luat credite în franci elvețieni, dar și ceilalți clienți ar putea profita. În opinia parlamentarului bihorean, băncile nu au de ce să se teamă, calculele arătând că și așa ar rămâne în câștig. Fostul ministru al Sănătății crede că este obligatorie adoptarea unei astfel de legi pentru că, dacă nu există astfel de prevederi, în acest moment singura variantă este anularea întregului contract (dacă Justiția constată abuzuri). Iar asta presupune plata integrală, dintr-o dată, a sumelor împrumutate. Lucru care „ar crea mari dificultăți”, consideră Cseke Attila.
Propunerea de lege a fost depusă în toamna anului trecut. Senatul e prima cameră sesizată, votul final urmând să fie dat de plenul deputaților.
apr. 22, 2015 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0