Actualizat decembrie 6th, 2024 8:07 PM
mart. 23, 2023 Adrian Popa Actualitate, Administrație, Frontpage 0 1016 vizualizari
Primarul Florin Birta și Eduard Florea, directorul Direcției Economice, s-au întâlnit cu reprezentanții mediului de afaceri din Oradea, dar și cu orădenii pentru a dezbate propunerea privind impozitele și taxele locale pentru anul 2024.
Prima întâlnire a avut loc cu mediul de afaceri, ocazie cu care edilul Oradiei a punctat importanța mediului de afaceri în dezvoltarea administrației locale.
„Noi am înțeles, ca municipalitate, că motorul dezvoltării unei comunități este mediul de afaceri. Dacă acesta funcționează, societatea și municipalitatea funcționează. Dacă nu avem un mediu de afaceri bine dezvoltat, nu avem cum să ne dezvoltăm și atunci este clar că trebuie să venim cu măsuri și să susținem mediul de afaceri”, a precizat primarul Florin Birta.
La rândul său Eduard Florea, directorul Direcției Economice, a precizat: „Pentru mediul de afaceri municipalitatea a avut tot timpul pachete de măsuri prin care să stimulăm afacerile și angajările. Ne dorim angajați cât mai mulți în oraș și încercăm să susținem mediul de afaceri local să producă. Ca număr de angajați stăm bine, atât la nivel local cât și la nivel județean.”
De cealaltă parte, reprezentanții mediului de afaceri au apreciat ajutorul și reducerea pe care municipalitatea îl oferă.
„Ideea administrației locale de a atenua în vreun fel impactul pe care inflația o va avea asupra impozitelor și taxelor pe care urmează să le plătim anul viitor prin aceste reduceri este o chestiune pe care o apreciem. Toți cei care lucrăm și conducem firme în municipiul Oradea, în județ, trecem printr-o perioadă dificilă. Pe lângă creșterile taxelor și impozitelor datorate inflației, sunt și creșterile de prețuri la energie, materiale de construcții și altele. Toate se răsfrâng în produsele pe care le fabricăm și încercăm să le vindem pe piață, unde ne izbim de o problemă legată de puterea de cumpărare a populației și de asta cred că politica de reducere a taxelor și o serie de facilități pentru firme nu poate fi decât benefică și pentru municipalitate și pentru companii”, a punctat unul dintre reprezentanții mediului de afaceri prezent la dezbatere.
În cadrul întâlnirii cu cetățenii, directorul Eduard Florea a prezentat principalele categorii de impozite și taxe care vor fi afectate de indexare. Acestea sunt: impozitele pe clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice, impozitul pe terenurile persoanelor fizice și juridice, impozitele pe mijloacele de transport sub 12 tone ale persoanelor fizice și juridice, amenzi privind declarațiile fiscale, taxe pentru care Codul Fiscal prevede valori în sumă absolută sau interval.
Așa cum se știe, fiecare tip de impozit are o modalitate de calcul, în funcție de legislația specifică, Consiliul Local putând să decidă sau nu asupra cotei, respectiv asupra procentului care se aplică la acele valori.
Astfel, directorul economic a explicat: „La clădirile de locuit avem o indexare cu 13,8%, indexare care este obligatorie pe toate categoriile de impozit. Dar, am găsit o posibilitate ca prin reducerea cotei de impozitare de la 0,118 la 0,111 să atenuăm creșterea inflației, iar efectul asupra valorii de plată a impozitului să fie de 7% în anul 2024. În ceea ce privește impozitul pe clădirile nerezidențiale, trebuie să menționăm că acestea au un mecanism diferit de calcul al impozitului, care se bazează pe rapoarte de evaluare”.
Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal prevede faptul că impozitele și taxele locale trebuie indexate anual până la data de 30 aprilie, ținând cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior, comunicată de Institutul Național de Statistică și publicată pe site-ul Ministerului de Finanțe și Ministerului Dezvoltării.
Măsuri pentru atenuarea creșterii impozitului: indexarea ratei impozitului cu 7% + bonificații de 10% la plata online
„Taxele și impozitele pe 2024 trebuiau să crească cu 13,8%, dar pentru a atenua această creștere, am decis să modificăm acele cote care permit să fie modificate de către Consiliul Local. Astfel, va fi o creștere de doar 7%, care reprezintă practic o creștere de 4,2% la bugetul local pe anul viitor. Ceea cea este foarte important, este creșterea bonificației la plata online pentru persoanele fizice, de la 8%, cât este acum, la 10%. Acest 10% este maximum permis de lege. Încercăm de la an la an să stimulăm populația să își achite datoriile publice online, beneficiind în acest fel și de reduceri la plată”, a precizat primarul Florin Birta.
Reamintim că transmiterea propunerilor se poate face: prin email pe adresa: primarie@oradea.ro, prin fax la nr. 0259/437.544, prin poștă pe adresa Primăriei Municipiului Oradea, Piața Unirii, nr. 1 sau pot fi depuse la Centrul de relații cu publicul (Piramidă).
Materialele transmise vor trebui să poarte mențiunea: „Recomandare privind proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor, taxelor și tarifelor locale pentru anul 2024”.
Propunerile și sugestiile pot fi transmise în continuare până la data de 7 aprilie. Acestea vor fi analizate de către executiv, după care proiectul completat va fi supus aprobării Consiliului Local din luna aprilie.
nov. 25, 2024 0
oct. 28, 2024 0
oct. 10, 2024 0
sept. 12, 2024 0
dec. 06, 2024 0
dec. 06, 2024 0
dec. 06, 2024 0
dec. 06, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!