Actualizat aprilie 11th, 2025 7:37 PM
apr. 19, 2012 Florin Coman Actualitate 0 1835 vizualizari
Guvernul a aprobat Programul Construcţia de locuinţe cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat, la nivel naţional. Prin acest program se urmăreşte accesul tuturor persoanelor la o locuinţă care să respecte standarde de viaţă decente. Programul este un proiect-pilot şi se va realiza prin încheierea de contracte de concesiune lucrări publice. Terenurile aparţin domeniului public şi vor fi transefrate pe durata utilizării clădirilor.
Finanţarea proiectării, construcţiei şi exploatării locuinţelor se asigură de către investitorii privaţi din surse proprii sau atrase, în timp ce Agenţia Naţională pentru Locuinţe va finanţa structurarea economică, tehnică şi juridică a proiectelor.
Investitorii privaţi vor primi în contrapartida locuinţelor realizate, o cotă-parte din chiriile încasate, însoţită de plata unor plăţi unitare periodice, ce urmează a fi rambursate, de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe din surse de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Lucrările de viabilizare şi dotările tehnico-edilitare se vor asigura de către autorităţile publice locale şi/sau de către investitori.
ANL va constitui o bază de date care va centraliza toate solicitările pentru realizarea de locuinţe prin Program. Consiliile locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, stabilesc măsurile necesare pentru luarea în evidenţă şi analiza solicitărilor de locuinţe.
Solicitantul unei astfel de locuinţe, precum şi ceilalţi membrii ai familiei acestuia, nu trebuie să deţină o altă locuinţă în proprietate exclusivă şi/sau să nu fie beneficiarul unei alte locuinţe cu chirie, proprietate de stat sau proprietate a unităţii administrativ-teritoriale, în localitatea în care a solicitat locuinţă. Titularul cererii de locuinţă trebuie să aibă contract de muncă, cu o vechime minimă neîntreruptă de cel puţin un an. De asemenea, venitul mediu pe membru de familie al titularului cererii de locuinţă trebuie să fie de cel puţin 50% din salariul mediu brut pe economie, dar nu mai mare de 100% din salariul mediu brut pe economie.
Cuantumul chiriei nu poate fi mai mare decât o treime din salariul mediu net pe economie, dar nu mai mic decât valoarea stabilită de amortizarea locuinţei pe perioada normată de viaţă. Sumele încasate din chirii se vor distribui conform prevederilor legale, astfel: 50% din cuantum se constituie venit la bugetul de stat, 30% din cuantum revine investitorului privat şi 20% din cuantum revine ANL.
apr. 11, 2025 0
apr. 10, 2025 0
apr. 09, 2025 0
apr. 09, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0