Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mai 09, 2016 Andrei Şandor Editorial 0 6478 vizualizari
Sunt cercetări sociologice care arată că absenteismul va atinge cote alarmant de mari la aceste alegeri locale. Culmea, o rundă de alegeri care, în mod normal, a trebui să atragă cei mai mulți oameni la vot având în vedere că în joc e soarta pe următorii ani a localităților de domiciliu.
Fără a avea pretenția că am găsit cheia lipsei de interes a cetățenilor pentru scrutine cred că nu sunt departe de adevăr dacă spun că un motiv important este domeniul politic: calitatea candidaților, modul de respectare a promisiunilor și modul în care, după ce ajung în funcții, aleșii își tratează alegătorii. Și nu e descoperirea găurii de la macaroană. Hadeți să privim lucrurile strict din punctul de vedere al alegerilor din ultimii 4 ani, lăsând mai pe tușă chestia cu „vrem înnoirea clasei politice”…
Bihorenii, ca de altfel tot neamul românesc, au fost la 3 runde de alegeri în 2012: localele, parlamentarele și, între ele, referendumul pentru demiterea lui Băsescu. A fost „Anul victoriei” pentru USL-ul care a venit pe acel imens val civic (și mediatic) pe care îl cunoaștem. Ne-au promis marea cu sarea, au avut o majoritate de vis în Parlament. Ei și? Țara nu prea s-a mișcat din loc, în ciuda statisticilor frumoase ale Guvernului Ponta în diversele lui ipostaze. Și, era să uit: nici pe „marinar” nu au reușit să îl dea jos!
După un an sabatic, în care, trebuie reamintit, USL nu a făcut mai nimic pentru dezvoltarea patriei, vine A.D. 2014. Două runde de alegeri: europarlamentarele și prezidențialele. La primul scrutin al anului, previzibil, lumea a cam dat ignore și pentru că nu le-a păsat ca din sărăcia lor să meargă să voteze oameni care se pregătesc să încaseze multe mii de euro pe lună drept salariu (+ sume forfetare). Membru al Parlamentului European – expresie abstractă și neinteresantă pentru votantul mic, sărac și stresat de viața de zi cu zi. Iar unul dintre candidații care ne-au vizitat, liberala Nicolai, încă nici la această oră nu s-a ținut de promisiunea deschiderii la Oradea a unui sediu prin care să sprijine Municipalitatea în accesarea de fonduri europene. A mai spălat ceve din rușinea de politician tânărul Emilian Pavel.
Miza mai mare, funcția de președinte al României, ne-a mai scos o dată din case în noiembrie 2014. Și acolo s-a văzut cât de urât se pot comporta politicienii / partidele care în urmă cu nu foarte multă vreme încă pozau împreună pe afișe și bannere: PNL și PSD s-au porcăit ca la crâșmă, iar alegerile s-au terminat cu înscăunarea mult prea tăcutului Iohannis. Dar, mă rog, românii s-au săturat de prea activul stil băsescian. Iar văzând diversele bâlbâieli ale Guvernului pe care, la presiunea străzii, „Santa Klaus” l-a uns în urmă cu 6 luni, aș fi curios ce rezultat ar avea acum niște prezidențiale.
La Oradea și în Sânmartin, cetățenii s-au mai antrenat cu pusul ștampilei și în 2015. Proiectul fuziunii administrative între cele două localități i-a chemat pe votanți la urne în cadrul unui referendum. La nivelul de popularitate pe care cel puțin primarul Bolojan l-a avut, aproape că a fost de neconceput pentru el și ai săi ca cvorumul de 30% să nu fie atins. Că doar de aia nu s-a făcut consultarea cu un an mai devreme: ca pragul de atins să fie mai mic. Și nu a fost, decât în Sânmartin. După stilul de la Loz în plic, edilul ne-a mai chemat o dată la urne, după o lună. Și nici atunci nu a ieșit treaba. Singura „reușită” a celor două tentative de unificare a fost o învrăjbire extraordinară a populației. Am și scris atunci (chiar dacă eu am mers să votez!) că au fost atinse limitele paroxismului: cine n-a votat să fie împușcat pe loc pentru că e dușman al dezvoltării!
Iată-ne în pragul alegerilor la termen. După 7 apeluri privind prezența la urne, începând cu vara anului 2012, orădenii ar trebui, oare, să fie destul de interesați de miza alegerilor locale? Sau le ajunge să știe (din presă, de pe Facebook și din alte surse sau din discuții de la colț de stradă) că oricum primar rămâne tot Bolojan? După părerea mea, cel mai frumos ar fi ca minimum 75% dintre cetățenii cu drept de vot să se prezinte la urne. Desigur, sunt un naiv înnăscut.
Cred, de asemenea, că o prezență substanțială la urne ar putea ajuta la configurarea unui Consiliu Local care să nu continue actualul stil al capului plecat în fața unicului Conducător. Nu mai e mult până la 5 iunie. Gândiți-vă bine!
NOUL COVER JESSIE BANES !!!
PENTRU MAI MULTE CLIPURI ABONATI-VA LA CANALUL DE YOUTUBE!
nov. 21, 2024 0
oct. 13, 2024 0
sept. 19, 2024 0
iun. 10, 2024 0
iul. 21, 2018 0
iun. 25, 2018 0
iun. 21, 2018 0
iun. 04, 2018 0