Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
iun. 12, 2011 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 2708 vizualizari
Acum câteva zile, președintele Consiliului Județean (CJ) Bihor, Radu Țîrle, i-a cerut public patronului firmei Selina, Beniamin Rus, să restituie terenul pe care l-a primit aproape cadou de la fosta conducere a județului (citiți aici). Cel pe care ar fi trebuit să fie cosntruit un adevărat cartier de locuințe sociale. În aceeași zi, având în vedere că liderul CJ își acuza predecesorii de contribuție la un adevărat tun imobiliar, jurnaliștii l-au interpelat și pe prefectul Gavrilă Ghilea legat de sensibilul subiect. Ca fost vicepreședinte (PDL) al CJ în legislatura trecută, acesta spune despre poziția președintelui Țîrle că este una „interesantă”, dar nu își ascunde dezamăgirea legată de eșecul proiectului locuințelor destinate tinerilor mai puțin potenți financiar. „Atunci când s-a pornit construirea acelui cartier, vă aduceți aminte sub ce formă s-a pornit, ce promisiuni au existat legat de numărul de locuințe care se vor construi, de prețul la care se va construi. Sigur, lucrurile s-au schimbat ulterior și nu mai stă în picioare ceea ce s-a discutat atunci când s-a pornit investiția respectivă”, a precizat prefectul Ghilea.
N-ar fi avizat de legalitate
Solicitat să facă un exercițiu de imaginație și să se exprime cu privire la decizia pe care ar fi luat-o în calitate de prefect care dă (sau nu dă) aviz de legalitate pentru hotărârile Consiliuli Județean, actualul reprezentant al Guvernului în teritoriu face trimitere la Ilie Bolojan. Adică la cel care, pe când era prefect, a dat aviz de legalitate afacerii votate de aleșii din legislatura trecută ai bihorenilor. „Îmi permiteți să nu comentez ceea ce au făcut predecesorii mei?”, a întrebat retoric Gavrilă Ghilea. Totuși, înaltul funcționar public nu a putut să se abțină și a dat un indiciu referitor la ceea ce ar fi făcut în locul lui Bolojan: „Ce-aș fi făcut eu? Trageți dumneavoastră concluzia din ceea ce am făcut până acuma, dacă aș fi dat sau nu aviz unei hotărâri de genul acesta!”. Cu alte cuvinte, se pare că prefectul Ghilea nu ar ezita să retrimită la CJ o asemenea decizie și nici să atace în contencios administrativ forul județean în caz că nu se conformează recomandărilor de la Instituția Prefectului. Așa cum a procedat și în cazul reorganizării instituțiilor de cultură din subordinea CJ sau în cazul hotărârilor Consiliului Local Oradea (taxa pe ordinea publică, taxa de grădiniță și taxa pe fațadă), care au și fost deja anulate în instanță.
Temă de campanie (și) în 2008
Trebuie precizat că referiri la o eventuală vină a prefectului Bolojan cu privire la vânzarea la un preț dubios de mic al terenului de pe Calea Aradului (cel pentru Cartierul „Luceafărul”) au fost făcut pentru prima dată în campania electorală din mai 2008. Acuzatorul era atunci democrat-liberalul Mihai Groza, candidat pentru funcția de primar al Municipiului Oradea. Atunci, ca primar interimar, acesta l-a arătat cu degetul pe fostul prefect pentru că acesta ar fi contribuit (din rea-credință sau din incompetență) la crearea unui prejudiciu pentru județ în valoare de peste 11 milioane euro, în urma avizării de legalitate a hotărârii respective a CJ Bihor. În replică, în plină campanie electorală, Ilie Bolojan a făcut referire la fostul președinte Kiss Alexandru (liderul UDMR Bihor) și la cei doi vicepreședinți, Ștefan Seremi și, culmea, Gavrilă Ghilea (ambii de la PDL), despre care a spus că „au gândit un anume tip de licitaţie şi un anume tip de caiet de sarcini”. De asemenea, fostul secretar general al Guvernului Tăriceanu a explicat că, în calitate de prefect, el nu avea cum să influențeze prețul de vânzare al unui activ pe care CJ îl vinde, ci doar să verfice dacă procedura întrunește toate condițiile legii.
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
aug. 06, 2024 0
iul. 19, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0