Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
apr. 27, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 7021 vizualizari
În prezența viceprimarului Mircea Mălan și a responsabilului de proiect de pe partea maghiară, dr. Papp Csaba (reprezentant al Universității din Debrecen – partener de proiect – și membru al Consiliului Local Debrecen), managerul Spitalului Județean de la Oradea, dr. Gheorghe Carp, a prezentat noul Bloc Operator Central al unității de pe str. Gheorghe Doja. O lucrare complexă, efectuată pentru binele pacienților și pentru o calitate crescută a actului medical de la cel mai mare spital din județul nostru. Practic, după cum a explicat dr. Carp, proiectul transfrontalier de dotare a Blocului a mers mână în mână cu aducerea la standarde și normative în vigoare a sălinlor de operație. Planuri pentru o astfel de mișcare au fost încă de pe la mijlocul anilor 90, potrivit directorului general al instituției medicale. Dar acum s-a și putut face ceva, atât grație interesului Municipalității (care a preluat Spitalul Județean de la CJ Bihor), cât și mulțumită fondurilor europene nerambursabile acordate prin Programul HU-RO. Banii europeni care au revenit Oradiei în cadrul acestui proiect ajung la suma de aproape 1,5 milioane de euro, utilizată exclusiv pentru dotare: mese de operație cu accesorii pentru diferite specialități, lămpi scialitice, mobilier pentru sălile de operație, linie completă de laparoscopie, linie completă de artroscopie, instrumentar chirurgical, sistem craniotom, microscop chirurgical oftalmologic, sistem de intubație dificilă cu video, respectiv aparat de anestezie.
Dar pentru ca Blocul Operator să devină și mai eficient și cu utilitate crescută, s-a intervenit și la (re)compartimentarea zonei de la etajul III al Spitalului Județean. Cele 4 săli de operație modernizate beneficiază de sală pregătire medici, spălător şi pregătire instrumente, de săli preoperator şi postoperator pacient, dar și de un extrem de important sistem de flux de aer laminar. „Oricare sală poate fi transformată în 10 minute în funcție de necesitățile următoarei operații”, spune managerul unității medicale, cu mențiunea că lucrările care au făcut posibil acest lucru (construcții, sisteme de gaze medicale, rețele electrice etc.) au fost suportate din bani proprii ale spitalului (aproape 300.000 de euro) și din alocări de la Consiliul Local (470.000 de euro). De altfel, Gheorghe Carp s-a arătat extrem de satisfăcut că se pune punct unui stil păgubos și necinstit practicat ani lungi de către unii medici. Chiar în prezența unor doctori despre care existau informații că procedează astfel, directorul a precizat că nu se mai poate întâmpla ca o sală de operație să rămână închisă și să nu poată fi utilizată decât de un anume medic.
Iar pentru a profita de prezența la evenimentul de prezentare a președintelui director general al CAS Bihor, dr. Gheorghe Ionuț, managerul Carp i-a cerut acestuia să intervină la București pentru o mai generoasă alocare de fonduri pentru Spitalul Județean de la Oradea.
iun. 10, 2023 0
sept. 18, 2022 0
apr. 06, 2022 0
nov. 26, 2021 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0