Actualizat aprilie 7th, 2025 4:38 PM
apr. 02, 2012 Florin Coman Actualitate 0 1333 vizualizari
Sute de reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Bihor și ai instituțiilor descentralizate din domeniul justiției, ordinii și siguranței publice România s-au întâlnit astăzi cu fostul procuror general al SUA dar și cu lectori americani din cadrul Federal Bureau of Investigation, Homeland Security şi Ambasada S.U.A. în România.
Timp de patru zile, la Oradea, se va desfășura Conferința Internațională „Pregătire pentru provocări prin parteneriate” în care unii dintre cei mai importanți oameni ai legii din SUA își vor împărtăși experiențele românilor.
De la deschiderea oficială a evenimentului nu au lipsit președintele Consiliului Județean Radu Țîrle, prefectul Gavrilă Ghilea, sau șeful Poliție Române, chestorul Liviu Popa.
După ce a citit mesajul ministrului Apărării, Gabriel Berca, Liviu Popa a subliniat câteva aspecte importante legate de conferință. “Când am încercat să deschis căi de comunicare cu partenerii noștri din SUA, alături de Radu Țîrle, pe vremea aceea senator, au fost multe semne de întrebare. Uite că acum ajungem să avem la Oradea o întâlnire la un asemenea nivel “, a spus Popa. “Din toate întâlnire avute cu ei până în prezent am observat un alt fel de a conduce. Peste ocean, leadershipul este important, iR o simplă hârtie nu este suficientă pentru a conduce. Poliția Română are un parteneriat foarte apropiat cu colegii de peste ocean, o colaborare cu Secret Service, o colaborare apropiată pe falsul de monedă, iar colegii de la DEA au dat drept exemplu pozitiv colaborarea cu Poliția Română”, a spus Liviu Popa.
Despre importanța acestei conferințe au vorbit și prefectul Gavrilă Ghilea, care a subliniat că trebuie să de asumăm și meritele dar și eșecurile polițiștilor din România.
Ray Montgomery, reprezentant la Home Securtity s-a arătat impresionat de Teatrul Regina Maria, locația aunde a avut loc deschiderea oficială a evenimentului și a subliniat că încă din anii 90 s-a început o colaborare cu România, în special în ce privește siguranța în aviație. “Obiectivul meu este să împărtășesc informații despre cum a evoluat securitatea în aviație după evenimentele tragice din 11 septembrie”, a precizat acesta.
La conferință este prezentă o delegație impresionantă din partea FBI, iar cei prezenți au declarat astăzi că pe parcursul celor patru zile se va discuta despre leadership, crimă organizată, criminalitate informatică, cooperare multidisciplinară.
Atacul din 11 septembrie
Ultimul care a luat cuvântul a fost John Ashcroft, fostul procuror general al SUA. “Cred că sunt lucruri pe care le aveți de învățat, chiar dacă nu am pretenția de a le ști pe toate. Vom discuta patru aspect: securitate, libertate, comunitate și integritate”, a spus acesta. El a rememorat momentele tragice care au lovit America din 11 septembrie 2001. Fostul procurer general a povestit că se afla în timpul unei campanii prin care elevii erau îndemnați să citească mai mult. El a pornit cu un avion particular din Washington DC. “Când eram deasupra statului Michigan pilotul m-a informat de căderea turnurilor gemene. Le-am spus membrilor din staff: lumea nu va mai fi niciodată la fel”, rememorează procurorul. El a subliniat că acela a fost momentul în care America, până atunci ferită de probleme, a devenit o provocare mondială. Avionul s-a întors imediat la Washington, unde inițial, John Ashcroft a fost îndrumat spre un loc secret în care s-ar fi putut retrage. “Când am văzut cum oamenii agitați trec printre noi, fără să mai țină cont de coloana oficială, a decis să mă duc la sediul FBI. Tot ce conta era să ne unim forțele pentru securitatea SUA”, mai spune Ashcrfot.
Procurorul a mai dat și exemplu bunei colaborări cu Canada. Astfel, pentru că trebuiau coborâte la sol toate avioanele, indiferent unde se aflau acestea, canadienii au fost de acord să vină în sprijinul pasagerilor americani, inclusiv oamenii de rând fiind înțelegători și primindu-i în casele lor.
Ashcroft și-a mai amintit că această tristă ocazie l-a făcut să-și dea seama că nu exista o comunicare bună între instituțiile de apărare și că informațille erau împrăștiate în foarte multe locații. Astfel, el și-a dat seama ce modificări are de făcut. Cea mai mare convigere a sa rămâne că atacurile au fost făcute tocmai pentru că America garanta libertatea, în limoita constituției. Libertatea religiei, libertatea de a gândi, de a comunica, libertatea femeilor care sunt egalele bărbaților, concepte care deranjau.
“Ce vreau să spun este că greșelile noaste de atunci, au fost plătite cu prețul vieții a 3.000 de oameni. Poate voi veți învăța din greșelilor altora”, a încheiat Ashcroft.
[nggallery id=804]
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0