Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mart. 06, 2013 Andrei Şandor Actualitate, Învăţământ 0 1479 vizualizari
În pregătirea noii sesiuni de înscriere în clasele 0, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Bihor a făcut azi (6 martie) precizări privind controversatul subiect al clasei pregătitoare. Aceasta rămâne la învățământul primar, iar locul de organizare e la școală. Se poate și în incinta unei grădinițe, în cazul în care aceasta face parte din structura unei școli. Încă nu există norme metodologice privind înscrierile, dar nimeni nu se așteaptă ca ele să fie mult diferite față de cele din 2012.
Ultimul an cu acces direct în clasa I!
Părinții trebuie să știe că micuțul trebuie să aibă 6 ani împliniți la 31 august 2013. De asemenea, pot fi înscriși cei ce împlinesc vârsta în perioada 1 septembrie – 31 decembrie (2013), condiția aici fiind evaluarea copilului de către o Comisie formată din psihologi școlari din Centrul Județean de Asigurare a Resurselor Educaționale (CJAR). Inspectorul școlar general Daniel Negrean spune că, în acest an, copiii care au 7 ani împliniți la 31 august vor fi înscriși direct în clasa I. „Este ultima dată când se permite înscrierea unui copil direct în clasa I, fără să fi trecut prin clasa pregătitoare”, a subliniat șeful ISJ. Clasa pregătitoare va avea elevi înmatriculați într-o școală, aceasta fiind și menirea clasei: pregătirea copiilor pentru școală, în contextul în care crește an de an numărul celor care nu frecventează școala. Potrivit profesorului Negrean, cadrele didactice care vor activa la clasele pregătitoare vor avea statut de angajați ai școlii respective și vor trebui să aibă calificare pentru învățământul primar. De asemenea, se va asigura continuitate: „Dacă astăzi am un învățător care are clasa a IV-a, de anul viitor (el) va lua clasa 0 (zero) ducând câte un ciclu complet”, a explicat șeful ISJ Bihor.
Modalitatea de înscriere
Se pare, însă, că discuțiile privind modalitatea de înscriere a micuților în clasa pregătitoare vor putea continua căci lucrurile nu sunt încă clarificate 100%. Totuși, Daniel Negrean a făcut unele mențiuni și referitor la acest subiect care, anul trecut, a cauzat dureri de cap părinților. „Copilul va fi înscris la școala de circumscripție, unde are locul asigurat, sau la o altă școală în funcție delocurile disponibile ținându-se cont de criteriile de departajare aprobate de unitatea de învățământ”, explică inspectorul școlar general de Bihor. Urmează ca arondarea școlilor pe circumscripții să fie (re)discutată săptămâna viitoare cu toți directorii de unități de învățământ care au în planurile lor de școlarizare clase pregătitoare, respectiv clasa I. „Există zone ale orașului în care, populația fiind îmbătrânită, școala nu poate să își selecteze numărul de copii chiar dacă școala dispune de spații de învățământ”, a declarat miercuri Daniel Negrean, vorbind despre faptul că pot fi unități care nu se vor „umple” cu prichindei decât în fazele ulterioare de repartizare a copiilor.
Directorii să nu vrea prea multe clase
ISJ va le va recomanda directorilor care conduc unități de învățământ „aglomerate” să nu-și propună prea multe clase pregătitoare/I pentru a nu se ajunge la lucru în două schimburi. Prin urmare, se va încerca orientarea acestor clase către acele școli care au destul spațiu disponibil. De asemenea, pentru a rezolva și problema micuților care ar trebui să mănânce și să doarmă după orele de curs (n.b.: la grădinițele cu program prelungit, copiii de la grupele pregătitoare aveau parte de condiții optime pentru hrănirea și odihna micuților), șeful ISJ Bihor spune că școlile vor trebui să se implice pentru a dezvolta programe de tip After School.
Înscrieri mai puțin îndelungate
Spre deosebire de anul 2012, urmează ca perioada de înscriere în clasa pregătitoare să fie scurtată, atât ca durată (2 săptămâni), cât și ca număr de etape. În opinia lui Daniel Negrean, părinții trebuie să știe din start care sunt criteriile de selecție în caz că s-ar dori înscrierea copilului la o altă unitate de învățământ decât cea din circumscripția în care locuiește acesta și în care ar avea loc garantat.
Cu clasele vocaționale cum rămâne?
Ca element care îngreunează oarecum situația generală a clasei 0, șeful ISJ Bihor spune că, în materie de învățământ vocațional, clasa pregătitoare „nu este prevăzută să facă parte din unitățile unde există învățământ vocațional”. Dar șeful Inspectoratului transmite că, dacă există o prezentare obiectivă față de părinți, „…adică să știe că pentru o clasă vocațională (arte sau educație fizică) elevii sunt selectați pentru clasa I”. Cu alte cuvinte, există posibilitatea de constituire a unor astfel de clase pregătitoare, dar dacă copilul nu va fi selectat pentru a face față unei asemenea clase, el va trebui mutat în altă școală. „Dacă nu vom face acest lucru, la nivelul acestor unități de învățământ vocațional clasele de ciclu primar ar putea să dispară”, a precizat profesorul Negrean, care consideră că nu ar fi normal să se întâmple așa, căci se știe că există mulți copii talentați care ar dori să urmeze calea vocațională.
Recensământ al preșcolarilor
Un studiu național privind modul de implementare a clasei prgătitoare a relevat faptul că peste 90% dintre cei întrebați sunt de acord cu sistemul de clasă pregătitoare, dar reclamă proasta comunicare între autorități/responsabili și cei care trebuie să se supună deciziei. În acest an, înscrierile efective vor începe probabil din luna aprilie. „Ne propunem ca, în Bihor, să începem să înscriem toți copiii de grădiniță într-o bază de date la nivelul ISJ, astfel încât să vedem care sunt efectivele reale”, spune Daniel Negrean. După această acțiune ar urma evaluarea cerințelor, respectiv stabilirea, în linii mari, a numărului de clase pregătitoare necesare.
feb. 26, 2017 0
iul. 27, 2016 0
iul. 06, 2016 0
dec. 14, 2015 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0