Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
mai 27, 2015 Daniel Ardelean business, Sport 0 1989 vizualizari
Anchetatorii americani si cei elvetieni tocmai au declansat una dintre cele mai ample operatiuni de combatere a coruptiei din sport, tintind direct catre varful Federatiei Internationale a Asociatiilor de Fotbal.
14 mandate de arestare au fost emise de procurorii americani, in timp ce elvetienii au demarat o ancheta proprie in acest caz.
In spatele oricarui scandal de acest gen se ascunde interesul pentru bani, iar, din acest punct de vedere, FIFA este o adevarata comoara, arata un reportaj CNN.
Cu banii curgand din zeci de directi, de la drepturile pentru transmisiuni TV, la contractele de sponsorizare pentru organizarea Cupei Mondiale, federatia condusa de Sepp Blatter este inundata constant de venituri imense.
Iar cifrele vorbesc de la sine. Peste 3,2 miliarde de persoane au urmarit turneul final din 2010 gazduit de Africa de Sud si se asteapta ca cifra celor care au vizionat meciurile mondialului din Brazilia sa fie si mai mare.
5,7 miliarde de dolari au ajuns in conturile FIFA in perioada 2011-2014. Anul trecut, de exemplu, federatia a raportat venituri de 2 miliarde de dolari, fara suma rezultatata din desfasurarea Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia.
2,6 miliarde de dolari a fost profitul obtinut de federatie dupa mondialul brazilian din 2014. Finala Germania-Argentina a strans in fata televizoare aproximativ un miliard de persoane, conform estimarilor FIFA.
Drepturile de televizare a meciurilor din turneul final au adus de asemenea un venit important: 2,4 miliarde de dolari numai pentru ultimul Campionat Mondial.
Daca adaugam si veniturile obtinute din marketing, suma totala se ridica la 4 miliarde de dolari.
Vanzarea biletelor a generat incasari de 527 milioane de dolari. In cadrul meciurilor de calificare din America de Sud au fost cerute nu mai putin de 11 milioane de bilete. Doar o treime din cifra solicitata a putut fi onorata.
Intre cele doua turnee mondiale, cel din Africa de Sud si cel din Brazilia, Federatia Internationala de Fotbal a mizat pe sponsorizari masive din partea unor companii de top.
Adidas, Coca Cola, Hyundai, Emirates, Sony si Visa sunt sponsorii care au contribuit din plin la veniturile federatiei in perioada 2011-2014.
Emirates si Sony nu au reinoit contractul, dar gigantul rus Gazprom a intrat pe lista oficiala a sponsorilor FIFA incepand cu anul acesta.
88 de milioane de dolari se scurg anual numai in salarii pentru personalul federatiei. Cei 13 executivi de la varful FIFA primesc in total salarii de 40 de milioane de dolari.
Purtatorii de cuvant ai federatiei si trezorierul acesteia au refuzat sa dezvaluie salariul lui Sepp Blatter, dar au precizat ca este la un nivel apropiat de cel al managerilor de top elvetieni sau din lumea intreaga.
Alte sume de bani sunt alocate in cadrul programelor de popularizare si de dezvoltare a fotbalului in intreaga lume.
In ultimii patru ani, FIFA a cheltuit peste un miliard de dolari pentru educatie, infrastructura, echipament sportiv si diverse alte facilitati acordate fotbalistilor amatori.
nov. 16, 2022 0
mai 12, 2022 0
mai 20, 2015 0
apr. 24, 2015 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 16, 2024 0