Actualizat noiembrie 25th, 2024 10:28 PM
oct. 20, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 1377 vizualizari
O temă importantă pentru toţi europenii care pot lucra şi în alte ţări decât cele de domiciliu a ajuns la faza de Raport în legislativul continental. Fază premergătoare elaborării unei Directive, care va trebui transpusă în mod obligatoriu şi în legislaţia naţională a României. Interesat de acest subiect, preşedintele executiv al PSD Bihor, europarlamentarul Emilian Pavel consideră că Raportul a fost impus „ca o `soluție` pentru problemele de politică internă” în ţări precum Germania, Franţa sau Olanda. În schimb, politicianul bihorean o spune din nou: „munca la negru este inamicul comun și aceasta este problema adevărată asupra căreia întreaga Europă ar fi trebuit să se unească”.
Printre părţile bune ale Raportului se numără faptul că s-a reuşit asiguarea unei durate mai lungi a detașării, de la 6 la 24 de luni, cu posibilitatea de prelungire. „Acest lucru e important atât pentru firmele românești, mai ales cele mici și mijlocii, cât și pentru angajați, reducând procedurile repetate în cazul extinderii unor contracte”, transmite Pavel, adăugând că au fost obţinute şi „progrese în ceea ce privește condițiile de muncă și drepturile muncitorilor detașați”. De exemplu, oamenii nu vor avea lefuri scăzute în urma retragerii unor sume de către angajatori pentru decontarea unor cheltuieli de cazare sau transport. Totodată, Raportul votat de Parlament creează cadrul unei definiri mai clare în toate statele membre a tuturor elementelor care compun remunerația muncitorului detașat.
Documentul adoptat de aleşii europenilor mai vorbeşte despre introducerea obligativității pentru firmele străine de respectare a contractelor colective încheiate la nivel de întreprindere sau la nivel local, pe lângă respectarea contractelor colective la nivel național și a legislației în vigoare. Această măsură se datorează cu precădere statelor nordice care nu au o legislație națională în acest domeniu. Iar un alt aspect important, la care se referă Emilian Pavel, este cel privind noile reguli referitoare la subcontractare. „Fiecare firmă subcontractantă trebuie să se supună tuturor condițiilor de muncă existente în compania din statul membru unde se va desfășura activitatea subcontractată, în urma negocierilor colective de la nivelul companiei respective. De exemplu, o firmă din România care lucrează în domeniul instalațiilor va fi pusă în fața unui perete legislativ, care variază enorm de la o țară la alta, care e greu de înțeles și de aplicat, și care o va descuraja să efectueze servicii de subcontractare”, spune eurodeputatul bihorean. Pavel menţionează că a reuşit să impună obligativitatea publicării clare pe site-ul unic național al fiecărui stat membru a tuturor prevederilor pe care o firmă străină trebuie să le respecte atunci când detașează angajați în țara respectivă.
Conform procedurilor, urmează negocieri între Parlamentul European, Statele Membre (reprezentate prin Consiliul Uniunii Europene) și Comisia Europeană. „Voi urmări îndeaproape negocierile și forma finală pe care o va lua această directivă. Regret faptul că președintele Johannis a cedat mult prea ușor în fața pretențiilor motivate electoral ale domnului Macron. Mi-aș fi dorit enorm ca președintele nostru să fi folosit această ocazie și să se lupte pentru drepturile noastre. România trebuie să facă front comun și să se lupte la toate nivelele, în țară și mai ales la Bruxelles, pentru protejarea intereselor și a competitivității țării noastre”, mai precizează eurodeputatul Pavel.
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0