Actualizat mai 16th, 2025 2:16 PM
sept. 22, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 1774 vizualizari
O recentă întrunire la Strasbourg a legislativului Uniunii Europene a fost ocazia pentru președintele executiv al PSD Bihor, Emilian Pavel (foto), de a li se adresa colegilor săi europarlamentari. De data asta pe tema unei vieți profesionale împlinite, care depinde inclusiv de stagiile de pregătire, de programele de ucenicie și practică prin care tinerii europeni pot învăța, se pot forma și pot crește șansele de angajare sau gradul de pregătire.
„Nu toți tinerii dispun de resursele necesare, iar pentru destui dintre ei, un stagiu de practică sau de ucenicie plătit, reprezintă singura șansă de a se susține. Altfel, acei tineri sunt condamnați mai departe la sărăcie, lipsa de oportunități și excluziune”, spune tânărul politician bihorean. Acesta a lucrat, de altfel, la un Raport referitor la Noua agendă pentru competențe în Europa. Documentul „etalează o serie de principii și acțiuni simple, însă care pot avea un extrem de mare impact, dacă sunt implementate cu enormă seriozitate și angajament de fiecare stat membru. Educația și formarea profesională sunt bineînțeles competențe exclusive ale fiecărui stat membru, însă cred că putem accepta cu toții că avem enorm de multe puncte în comun”, potrivit explicațiilor oferite de Pavel.
Viceliderul PSD Bihor ar dori ca statele membre să se concentreze în programele lor de formare profesională și de învățământ atât pe competențele care să contribuie la inserția profesională, precum cele de bază ca și alfabetizarea și competențele numerice, dar și pe alfabetizarea digitală și pe competențele care sunt relevante pentru societate într-un mod mai general. Emilian Pavel punctează aici „competențele transversale, transferabile sau non-tehnice – precum capacitatea de a conduce -, competențele sociale și interculturale, educația managerială și antreprenorială”.
În opinia eurodeputatului bihorean, este nevoie de implicare majoră în procesul de formare, iar la nivel național este necesar „un dialog apropiat cu partenerii sociali în crearea programele de formare profesională și de învățământ”. Pavel e convins că a investi într-o educație favorabilă incluziunii, care să răspundă provocărilor sociale și economice, care să asigure acces și oportunități egale pentru toți, indiferent de vârstă, este ceva obligatoriu. Iar tonul dat de Parlamentul European pare unul propice pentru obținerea de rezultate în acest sens.
mai 16, 2025 0
mai 16, 2025 0
mai 16, 2025 0
mai 16, 2025 0
mai 16, 2025 0
mai 16, 2025 0
mai 16, 2025 0
mai 16, 2025 0