Actualizat septembrie 10th, 2024 3:07 PM
apr. 05, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 2213 vizualizari
Preşedintele executiv al PSD Bihor vede în Brexit o oportunitate de fructificat. În calitate de europarlamentar, Emilian Pavel consideră că România trebuie să lupte „pentru interesele noastre”, iar o reuşită ar putea fi ca, acum că Marea Britanie începe negocierile pentru părăsirea Uniunii Europene (UE), România să devină sediu pentru Autoritatea Bancară Europeană sau pentru Agenția Europeană pentru Medicamente. Potrivit politicianului bihorean, „în cazul celei din urmă suntem țară candidată” și „avem dreptul de a găzdui o agenție europeană în România”.
Pavel (foto) se referă la Brexit în contextul adoptării, la Strasbourg, a unei Rezoluţii cu privire la discuţiile dintre UE şi Marea Britanie. „Nici Europa și nici Regatul Unit nu vor muri în urma acestei despărțiri. Condițiile ei, însă, și ceea ce se întâmplă efectiv cu cetățenii europeni trebuie să ne îngrijoreze și să ne facă mai fermi în relația cu guvernul britanic. Am mai spus-o public și cu alte ocazii: dacă vi se pare că toată campania pro Brexit a fost una toxică, așteptați negocierile. Acei politicieni populișiti, indiferent că se numesc Boris, Nigel, sau chiar și Theresa May (care luptă acum cu ipocrizie și falsă convingere pentru o cauză pe care nu a susținut-o), au creat așteptări uriașe și false, au creat imaginea unei prosperități generale și instante pentru Regatul Unit, la plic”, transmite europarlamentarul pesedist.
Emilian Pavel se teme că urmează o „înăsprire a discursului public în Marea Britanie față de Europa și față de europeni”, „un nou val de toxicitate” și „noi acte de violență împotriva străinilor”. Viceliderul PSD Bihor atrage atenţia asupra declanșării unui „discurs belicos și halucinant (a la Erdogan) împotriva unei țări aliate din cadrul NATO, Spania”, discurs în care se aud „lucruri grave, referitoare la război, la distrugerea inamicului sau chiar la sprijinul americanilor pentru asta”. Aşa se face că eurodeputatul bihorean precizează punctele din Rezoluţia adoptată la Strasbourg: negocierile privind ieșirea Regatului Unit din UE nu pot în niciun caz să aibă loc în paralel cu cele pentru un nou acord, orice aranjamente bilaterale între un Stat Membru și britanici încalcă tratatele europene și viitoarea colaborare cu UE este condiționată de continua aderență a britanicilor la standardele Uniunii în toate domeniile, desigur, însoțite de contribuțiile financiare de rigoare.
În conformitate cu precedente luări de poziţie pe această temă, social-democratul Emilian Pavel consideră că e nevoie de o „luptă pentru asigurarea dreputurilor românilor care trăiesc și muncesc în Regatul Unit”. În paralel, în opinia europarlamentarului, „România trebuie să monitorizeze și să sancționeze ferm orice derapaj atât de limbaj cât și, în mod egal, de comportament” astfel încât românilor din Marea Britanie să li se ofere „condiții de reciprocitate, echitate, simetrie și nediscriminare”.
iul. 06, 2023 0
mart. 17, 2022 0
ian. 05, 2022 0
nov. 13, 2020 0
sept. 10, 2024 0
sept. 10, 2024 0
sept. 10, 2024 0
sept. 10, 2024 0