Actualizat aprilie 7th, 2025 4:38 PM
apr. 14, 2014 Andrei Şandor Actualitate 2 1837 vizualizari
Profesorul Constantin Butișcă și-a prezentat azi, 14 aprilie, în sala mare a Primăriei, cea mai nouă realizare: ediția din 2014 a Ghidului Practic al Municipiului Oradea. Cartea, care seamănă și cu o monografie a urbei, a fost actualizată și îmbunătățită, cei care o vor cumpăra putând profita nu numai de datele pe care le conține, ci și de harta pliabilă a orașului. Cu toate că, în mod cert, avem de a face cu o lucrare amplă și minuțioasă, s-a găsit și o voce critică. Profesorul și artistul plastic Cornel Durgheu i-a reproșat lui Butișcă o „neglijență crasă”, cel puțin în privința modului în care acesta a reflectat în Ghid monumentele din Oradea.
Evenimentul din sala „Traian Moșoiu” a atras câteva zeci de persoane, printre care și viceprimarul Ovidiu Mureșan. Acesta a profitat de ocazie pentru a-l gratula pe Constantin Butișcă, pentru a sublinia importanța unui asemenea volum și pentru a-și manifesta convingerea că Ghidul va fi o unealtă foarte bună pentru turiștii pe care Oradea vrea să-i atragă. Autorul a întors felicitările și a ținut neapărat să laude administrația actuală a orașului, în special pentru cele construite în ultimii ani, pentru că „circulăm mai bine”. Profesorul Butișcă a reamintit, de asemenea, că eforturile sale legate de oraș s-au materializat deja prin alte cărți: „Școli orădene”, „Autografe pentru orădeni” (n.b.: care este, practic, cartea de oaspeți a vestitului Restaurant Oradea, întreținută cu mare grijă de la fel de vestita doamna Maricica), respectiv „Bisericile Ortodoxe din Oradea și slujitorii lor”. În ceea ce privește actualizatul Ghid al municipiului, potrivit autorului, acesta a beneficiat de multă muncă, dar roadele se pot vedea în capitolele din interior. Butișcă le prezintă celor care răsfoiesc acest volum istoricul Oradiei, principalele instituții care funcționează aici (Primărie și Consiliul Județean), instituțiile de învățământ, precum și străzile. Toate străzile, cu actualele denumiri și, acolo unde era cazul, cu câteva cuvinte despre patronul spiritual. În același timp, cartea lui Constantin Butișcă aduce în prim plan și principalele elemente de văzut, vizitat și fotografiat, bonusul fiind etalarea de trasee turistice pe care doritorii le pot încerca. Plus o „planșă” cu viitoare parcări din municipiu.
Apreciind eforturile autorului, fostul decan al Facultății de Arte, Cornel Durgheu, a avut de făcut anumite obiecții. Acestea se leagă de modul considerat deficitar în care Ghidul tratează monumentele din Oradea. „Nu știu cu cine ați colaborat din Primărie, dar capitolul cultural prezintă mari slăbiciuni. Și în acest Ghid, ceea ce denotă o lipsă de colaborare cu factori competenți”, a reclamat sculptorul, nemulțumit că din 40 de monumente, câte ar avea Oradea, doar 12 se regăsesc în cartea prezentată luni. „E o neglijență crasă”, a mai punctat Durgheu, cerând ca, în perspectiva unei reeditări, autorul și ceilalți colaboratori să ceară și părerile persoanelor cu adevărat competente în materie de cultură. Constantin Butișcă nu s-a lăsat și a dat o replică potrivit căreia fostul decan nu ar trebui să dezinformeze. „Acestea sunt monumentele care apar în Monitorul Oficial”, a spus profesorul, indicându-l și pe Lucian Silaghi (n.b.: director al Direcției Județene pentru Cultură) drept sursă pentru monumentele incluse sub această formă în varianta din 2014 a Ghidului. Văzând că în continuare Cornel Durgheu își susține poziția, Constantin Butișcă i-a promis acestuia o întâlnire „la cafea” pentru a desluși problema monumentelor neincluse în carte, dar și că va colabora și cu el pentru următoarea ediție.
[nggallery id=2270]
Ghidul Practic al Municipiului Oradea a apărut la Editura Brevis, însă autorul a omis să spună de unde poate fi procurat. În sala mare a Primăriei, cei care au vrut au putut să cumpere volumul lui Constantin Butișcă. Acestora li s-a cerut 35 lei. Autorul a declarat că s-ar bucura dacă acest Ghid ar fi popularizat prin școli deoarece, în opinia lui, tinerii trebuie să fie în cunoștință de cauză în ceea ce privește trecutul, dar și prezentul (monumentele și celelalte mândrii ale) Oradiei.
apr. 13, 2017 1
dec. 22, 2016 0
apr. 05, 2016 0
iul. 24, 2015 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
…că eforturile sale legate de oraș S-A materializat deja prin alte cărți…
@Daniel
Multumesc pentru sesizare. A fost o greseala 100% neintentionata. Am corectat.
Sarbatori fericite!