Actualizat decembrie 6th, 2024 8:07 PM
iun. 23, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 2786 vizualizari
În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la un an de la depunerea celui de-al treilea jurământ de primar, Ilie Bolojan a făcut o dare de seamă cu stadiul proiectelor incluse în pliantul său electoral din 2016. Cel în care edilul apărea lângă Turnul Primăriei sub sloganul „Primar pentru Oradea Mare”. Desigur, era un material de propagandă electorală făcut în ideea că în ziua alegerilor locale se va putea organiza şi referendumul cu nr. 3 pentru fuziunea administrativă cu comuna Sânmartin. Lucru care nu s-a mai întâmplat ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale a României, care a considerat că tema propusă spre a fi supusă referendumului nu este caz de urgenţă. De altfel, eşecul proiectului Oradiei Mari se află, oarecum, pe lista de nerealizări ale primarului Bolojan, la fel ca nefinalizarea drumului expres. În acest din urmă caz, şeful Executivului orădean arată cu degetul exclusiv spre Ministerul Transporturilor şi acuză prea desele schimbări de miniştri de resort. Edilul liberal a precizat din nou că totul depinde doar de o reuniune a unui for decizional de la CFR, că bani alocaţi pentru cei 600 de metri de drum există şi că a fost deja semnat şi contractul cu constructorul care ar putea finaliza drumul expres în 45 de zile. Mai aşteptăm, aşadar.
Printre proiectele anunţate ca fiind iminente se numără şi unul prin care, parţial, clădirea Primăriei Oradea va deveni atracţie turistică. Este vorba despre zona de la intrarea principală (cu scările impozante, cu sala mare, sala mică şi o parte din teritoriul primarului). Se ştie deja că Bolojan a dorit de mai demult reconfigurarea Sălii „Traian Moşoiu”, cea în care se desfăşoară şedinţele Consiliului Local. Această încăpere ar urma să îşi recapete aspectul de odinioară, reluând formă de amfiteatru. De asemenea, Sala „Rimler Karoly” ar avea menirea de a se transforma într-un mini-muzeu (cu povestea imobilului şi a centrului oraşului). Deci nu vor mai putea fi ţinute acolo şedinţe şi conferinţe de presă. Practic, va fi o zonă de vizitare pentru turişti, accesibilă contra unei sume de bani. Iar angajaţii administraţiei locale vor circula pe scările din spate. Alternativa pentru jurnalişti va fi „detaşarea” la subsol, acolo unde o încăpere deja ochită va fi transformată în sală destinată conferinţelor de presă. Este o idee „plagiată”, după cum recunoaşte şi Ilie Bolojan. Primarul a dezvăluit că s-a inspirat de la Primăria oraşului belgian Bruges. Dar, susţine edilul, la fel procedează şi Primăria Debrecen, lucru despre care s-a vorbit la recenta întrevedere pe care întâiul gospodar al Oradiei l-a avut cu omologul său din oraşul înfrăţit. Zona de vizitare pentru turişti va cuprinde şi un spaţiu care se va crea prin anumite demolări de birouri care sunt vecine cu cele ale primarului. Din nou, cică, va fi o mişcare prin care se va reveni la aspectul iniţial. Altă noutate ar fi că se doreşte reabilitarea faţadei sediului Primăriei Oradea. „În 2018 vor fi schele pe clădire!”, a decretat Bolojan menţionând că lucrările vor începe cu bani de la bugetul local. Apoi, dacă va fi găsită o axă de bani externi, se va încerca trecerea investiţiei pe finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană.
oct. 14, 2016 0
mai 26, 2016 0
mai 23, 2016 0
mai 16, 2016 0
dec. 06, 2024 0
dec. 06, 2024 0
dec. 06, 2024 0
dec. 06, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!