Actualizat aprilie 4th, 2025 12:37 PM
feb. 01, 2016 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 3329 vizualizari
Masa rotundă de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor, organizată luni ca debut al Lunii Naționale de Prevenire a Cancerului, a scos la iveală o serie de aspecte mai puțin cunoscute de cetățeni cu privire la lupta împotriva acestei boli. Spre exemplu, după cum a subliniat medicul Simona Mihuțiu (foto) de la Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, încă nici acum nu există în țară un Registru funcțional al bolnavilor de cancer. Cu toate că acest document ar fi obligatoriu de aproape 15 ani. Însă, aparent, neelaborarea normelor de aplicare a legii cu pricina obstrucționează buna implementare. Prezent la discuția de azi, fostul ministru al Sănătății, dr. Ritli Ladislau, a menționat că situația e ceva mai bună la copii, dar asta numai grație firmei Danone care finanțează întocmirea și menținea la zi a Registrului de copii bolnavi de cancer. Problema este că, potrivit medicului orădean, finanțarea se va încheia în acest an și nu se știe ce soartă va avea proiectul.
În prezența directorului adjunct al DSP, dr. Zoia Bitea, și a directorului medical al Spitalului Județean, dr. Lucia Daina, oncologul Mihuțiu a mai atins o problemă: sunt prea puțini medici specialiști în Bihor. Potrivit statisticilor, județul nostru este, din nefericire, în top la incidența cancerului asupra populației. La numărul mare de bolnavi, Bihorul are doar 9 oncologi. Iar pe lângă îngrijirea efectivă care trebuie acordată pacienților, ne confruntăm și cu personal insuficient care să se ocupe de acel Regitru. Simona Mihuțiu spune că se poate observa pe graficele anilor trecuți că atunci când personalul nu era suficient, statisticile arătau o incidență de „doar” 1.700 a bolilor oncologice în județ. Nivelul corect, spune medicul de la „Curteanu” este, din păcate, de aproximativ 2.500. Dar nu e cine să facă o muncă asiduă de contabilizare atâtat timp cât personalul e sub limită.
În opinia dr. Mihuțiu, ar fi loc de regândire și la normativele aferente consultațiilor în ambulator. Pe lângă tarifele derizorii, un alt factor care nu stă în picioare este timpul acordat unui pacient. Pe hârtie, medicul ar trebui să examineze, să interpreteze, să informeze pacientul și să îi explice variantele de tratament în caz că respectivul a fost depistat cu cancer în 15 minute. Oncologul de la Municipal consideră că este imposibil ca toate acestea să se facă în mai puin de o oră. Că mai intervine și aspectul uman, respectiv comunicarea veștii proaste către pacient. Pe scurt, și aceste normative ar fi bine dacă ar fi regândite, consideră Simona Mihuțiu.
apr. 04, 2025 0
mart. 14, 2025 0
feb. 07, 2025 0
ian. 13, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0