Actualizat noiembrie 23rd, 2024 1:47 PM
mart. 15, 2011 Andrei Şandor Actualitate 1 1770 vizualizari
Deși fac parte din aceeași alianță politică (parafată cu fast și la nivel local), social-democrații și liberalii nu se înțeleg de nicio culoare. Lucru confirmat marți, 15 martie, de vicepreședintele PSD Bihor, deputatul Ioan Roman, dar și de medicul Doru Crăiuț (foto), responsabil de domeniul Sănătate în cadrul PSD. Acesta din urmă a prezentat un caz de moarte de nou-născut, petrecută în ultima zi a lunii februarie, eveniment pus pe seama disfuncțiilor de ordin administrativ care ar exista la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie. Șocând jurnaliștii, dr. Crăiuț (fost director al Maternității), unul dintre cei mai cunoscuți în domeniul lui, i-a acuzat pe față pe managerul Gavril Grebenișan și pe primarul Ilie Bolojan (PNL) de decesul amintit. Medicul le reproșează celor doi că au elaborat și aprobat o organigramă defectuoasă, lăsând fără șef Secția de nou-născuți, ceea ce ar fi condus la o lipsă de decizie de nepermis în cazul unei femei care a suferit o ruptură de uter. În replică, directorul general al unității respinge acuzațiile și spune că organigrama actuală a Maternității corespunde din punct de vedere legal. De asemenea, Grebenișan afirmă că există persoană responsabilă de sala de nașteri (din cadrul secției de nou-născuți), în persoana Lorenzinei Cosma.
Apărând la sediul PSD Bihor, dr. Doru Crăiuț și-a manifestat din start nemulțumirea cu privire la modul în care funcționează spitalul la care lucrează și a ironizat creatorii organigramei actuale. Medicului de la Maternitate nu i se pare normal „ca un inginer (Grebenișan) și un profesor (Bolojan) să organizeze sistemul sanitar”. Potrivit reputatului ginecolog, chiar și Ministerul Sănătății (MS) a confirmat că organigrama propusă de managerul în funcție nu ar avea bază legală, asta după ce, în decembrie, fosta directoare, Liana Antal (care a avut în subordine Secția OB I – cea care încorpora și nou-născuții), a trimis o adresă la București pe această temă, arătând că se crează posibilitatea unor riscuri medicale. Crăiuț spune că organigrama cea nouă a fost aprobată în ciuda MS, iar „când semnezi îți asumi responsabilitatea” (referire mai ales la primarul Bolojan).
De ce e important un șef de secție
Solicitat să explice mai în amănunt rolul unui șef de secție, dr. Crăiuț a precizat că respectivul medic este cel căruia orice coleg trebuie să i se adreseze în momentul în care apare un caz mai problematic. Este persoana care avizează orice intervenție chirurgicală. Cu responsabilitatea aferentă. Iar la OB I, dr. Antal nu mai avea atribuții de șef de secție pentru că noua organigramă prevede altfel organizarea activității. Astfel, directorul medical al Maternității este cel care are în subordine sala de nașteri, sarcină care îi revine prin subordonarea directă a Blocului operator la care nou-născuții au fost arondați. Deci, cu toate că directorul medical pare răspunzător de cele întâmplate, dr. Crăiuț consideră că este o organigramă greșită și asta pentru că este imposibil pentru un director medical să fie la curent cu toate cazurile. Și mai tranșant decât până în acel moment, medicul social-democrat a precizat că, prin faptul că a semnat aprobativ organigrama provocatoare de haos, președintele PNL Oradea, primarul Ilie Bolojan, „are participare morală” la moartea copilului. Doru Crăiuț spune că nu își dorește scandal, ci vrea ca sistemul de organizare să devină funcțional și să nu se mai întâmple așa ceva. De asemenea, doctorul nu ar dori să se dea o interpretare politică la reacția lui de azi. Lucru mai dificil căci, pe de o parte, a ales să facă dezvăluirile la sediul PSD, iar pe de altă parte se știe ce tărâm sensibil este cel al Sănătății (și) din punct de vedere politic.
Ce spune acuzatul Grebenișan
Contactat telefonic, managerul Spitalului de Obstetrică și Ginecologie neagă acuzele și respinge ideea de nelegalitate a organigramei după care funcționează acum unitatea pe care o conduce. Mai mult, Gavril Grebenișan susține că, organizarea actuală este o copie a vechilor organigrame, în care blocul operator era în subordinea directorului medical. Organigrama incriminată de dr. Crăiuț a fost elaborată într-adevăr la solicitarea primarului Ilie Bolojan, în septembrie și aprobată în data 15 octombrie. Legat de cazul concret descris azi de către medicul citat mai sus, Grebenișan a declarat pentru bihorstiri.ro că femeia în cauză ar fi ajuns în gardă și ar fi fost operată seara indiferent de modul de organizare din cadrul Maternității. Directorul general spune că fostul director medical Traian Mureșan a operat-o pe pacientă. Cât despre sesizările lui Doru Crăiuț (care a alertat și Direcția de Sănătate Publică Bihor), șeful spitalului menționează că reclamantul „nu a fost în stare” să le susțină în cadrul Consiliului Medical, reunit la solicitarea noului director medical, dr. Petru Chitulea. În acest moment, unitatea sanitară de pe Calea Clujului așteaptă o Comisie de anchetă de la Ministerul Sănătății. De asemenea, surse apropiate DSP Bihor susțin că ar urma ca și subsecretarul de stat Raed Arafat să trimită pe cineva la Oradea, neoficial, pentru a elucida cazul.
Primarul Ilie Bolojan nu a fost disponibil pentru portalul nostru de știri pentru a-și spune părerea despre cele expuse de medicul Doru Crăiuț. În schimb, viceprimarul Gheorghe Carp (responsabil de activitatea spitalelor aflate în subordinea Municipalității) a făcut câteva remarci pe tema de azi. De profesie medic, Carp apreciază rapiditatea cu care s-a intervenit pentru salvarea femeii. Totodată, noul director medical al Maternității, dr. Chitulea, spune că ruptura de uter este o problemă imprevizibilă și destul de frecventă în cazul femeilor cu mai mulți copii la activ.
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0