Actualizat decembrie 24th, 2024 7:11 PM
dec. 16, 2011 Andrei Şandor Actualitate 1 3505 vizualizari
Recent, președintele ANRSC, Mircea Matei, atenționa populația din Municipiul Oradea că administrația locală nu este tocmai transparentă cu datele din proiectul depus pe fonduri europene în vederea modernizării CET. De asemenea, legat de același subiect, fostul consilier local de Oradea vorbea și despre faptul că Primăria a trebuit să estimeze prețuri pentru gigacalorie pentru următorii ani și că cel actual practicat ar putea să fie deja unul trecut în „contul” anului 2016 sau 2017. În această săptămână, grație unui proiect de hotărâre a Consiliului Local prin care documentația aferentă modernizării CET a fost actualizată, a ieșit la iveală faptul că, inițial, Municipalitatea a avansat un cost de aproape 100 euro pentru o gigacalorie facturată. Modificările aduse proiectului vor face, însă, ca această sumă de neconceput pentru orădeni să se modifice substanțial. Lucru confirmat pentru bihorstiri.ro de Marcel Boloș (foto), șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI). Acesta ne-a declarat ieri (15 decembrie) că proiectul era gândit ca să corespundă legislației de Mediu și era nevoie de asigurarea eficienței energetice, dar fără asigurarea sustenabilității financiare. „Proiecția pe care a făcut-o consultantul nostru a fost ca, pentru anul 2028, o gigacalorie să ajungă la 96 euro, preț de vânzare la populație”, afirmă Boloș. Directorul din Primărie responsabil de acest proiect explică faptul că mulțumită POS Mediu 2 (etapa a doua de finanțare a magistralelor orădene), Statul Român trebuie să asigure cofinanțarea, care a fost preluată de Banca Europeană de Investiții (BEI). Instituția financiară a condiționat POS Mediu 2 de regândirea proiectului și prin prisma asigurării sustenabilității financiare. Cu alte cuvinte, după cum spune Marcel Boloș, BEI nu va accepta spre finanțare continuarea proiectelor pe POS Mediu – etapa a II-a – până când autoritățile locale vin și cu partea de sustenabilitate financiară. Profitând de acest aspect, Municipalitatea orădeană a putut modifica proiectul inițial. „Poate fi foarte frumos, să nu polueze, să fie ca o bijuterie, dar costul pentru oameni este o problemă extraordinar de serioasă pentru noi”, precizează șeful DMPFI. Astfel, în loc de o turbină cu putere instalată de 18 Mwh și 3 cazane de apă fierbinte, cu aceiași bani, vor fi realizate următoarele: putere de 40 Mwh la turbină, redimensionarea stației de tratare a apei la doar 30 mc/h și redimensionarea capacității de trasport a agentului termic pentru magistralele M1 – M5. Întrebați dacă s-au gândit vreodată să schimbe total soluția tehnică a proiectului de modernizare a CET – adică, eventual, să renunțe la gaz în favoarea cărbunelui – reprezentanții Primăriei Oradea au declarat că nu și asta pentru că în caz contrar ar fi pierdut banii alocați. Marcel Boloș ne-a mai declarat că, după implementarea proiectului, prețul unei gigacalorii facturate către orădenii clienți ai Electrocentrale va scădea la aproximatic 200 lei.
Totul e bine, dacă se termină cu bine, dar nu putem să nu ne gândim că Municipalitatea a jucat ruletă rusească. Dacă BEI nu condiționa finanțarea cu obligarea autorității locale la asigurarea sustenabilității financiare (adică la rezolvarea unui preț acceptabil pentru populație), în urma modernizării CET, o gigacalorie urma să coste peste 400 lei + TVA (la cotația de acum a monedei unice europene). Iar prețul pe termen lung al gazului rămâne în continuare o necunoscută.
dec. 24, 2024 0
dec. 23, 2024 0
dec. 23, 2024 0
dec. 20, 2024 0
dec. 24, 2024 0
dec. 24, 2024 0
dec. 24, 2024 0
dec. 24, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!
Bolovan a socotit gigacalorie dupa salarile lor din primarie. Eu dupa o viata lucrata am o pensie de 740 ron pe hirtie, ca si din asta lunar retine CEC BANC 4 ron.Deci 170 euro din ce 100 euro o sa fie gigacalorie?